Εικαστικα

Πολιτισμός, τέχνες και επιστήμη στον Πολυχώρο Αίτιον

Μιλάει στην A.V. η Τούλα Μπαρνασά, ιδρυτικό στέλεχος του κινήματος

Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
ΤΕΥΧΟΣ 481
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Πολυχώρος Αίτιον βρίσκεται στην Ακρόπολη. Εκεί τα μέλη του «κινήματος “Αίτιον”» διοργανώνουν εκδηλώσεις με σκοπό να παρουσιάσουν ανθρώπους και έργα που προάγουν τον πολιτισμό, τις τέχνες και την επιστήμη. Μιλήσαμε για το εγχείρημα αυτό με την Τούλα Μπαρνασά, συγγραφέα και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κινήματος.

«Ο πολυχώρος μας άνοιξε τις πόρτες του πριν ενάμισι χρόνο, στην Ακρόπολη, στην καρδιά της Αθήνας. Εδώ στεγάζονται όλες οι εκδηλώσεις του «κινήματος “Αίτιον”», που είναι κίνημα τέχνης, πολιτισμού και επιστημών. Ονομαστήκαμε Αίτιον γιατί θεωρούμε πως μέσα στην κρίση πρέπει να βρεθεί ένα αίτιο δημιουργίας και αναγέννησης.

Διοργανώνουμε παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα, ομιλίες και διαλέξεις. Μας ενδιαφέρει ο λόγος εικαστικών, λογοτεχνών, ποιητών, αρχιτεκτόνων, φιλοσόφων και επιστημόνων –γενικά ανθρώπων που εκφράζονται μέσω της τέχνης και δημιουργούν νέες ιδέες.

Μεταξύ άλλων έχουν περάσει από το Αίτιον και έχουν αλληλεπιδράσει μαζί μας ο Συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο συνθέτης Δημήτρης Λέκκας, ο μουσικός Μάριος Στρόφαλης, ο αστροφυσικός Μάνος Δανέζης, ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός, η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και δεκάδες άλλοι που προέρχονται από πολύ διαφορετικά πεδία.

Συχνά επίσης διοργανώνουμε μουσικές εκδηλώσεις, την ερχόμενη Παρασκευή (9/5) έχουμε προγραμματίσει μια βραδιά όπερας με τη σοπράνο Ειρήνη Κώνστα και το Σάββατο τις «Νύχτες στη Μελωδική Μεσόγειο», μια βραδιά με βιολί, ακορντεόν και κιθάρα. Προσπαθούμε γενικά να παρέχουμε ελεύθερη παιδεία υψηλών προδιαγραφών. Θεωρούμε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα, όπως ήταν για παράδειγμα ο σουρεαλισμός μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γενικά πιστεύουμε πως πρέπει να προάγουμε την τέχνη και την ελληνική διανόηση και βρίσκουμε πολύ σημαντικό το να γνωστοποιήσουμε το ταλέντο νέων Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών και στοχαστών.

Στόχος μας είναι να επιχειρήσουμε να εκδώσουμε και να μεταφράσουμε κείμενα που θα αποτυπώνουν την πνευματική σκέψη της εποχής μας. Μέσα στο Μάιο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μας εκδοτική προσπάθεια: θα κυκλοφορήσουμε ένα περιοδικό στο οποίο συμμετέχουν πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί ως τώρα και το οποίο ελπίζουμε πως θα καταγράφει την εποχή μας και θα συμβάλλει στη γέννηση και την ανάπτυξη ιδεών».

Info: Ο Πολυχώρος Αίτιον βρίσκεται στη Τζιραίων 8, Μακρυγιάννη, (Σταθμός Μετρό Ακρόπολη), 2130 256666, fb: Cafe - Πολυχώρος «Αίτιον»