Εικαστικα

Η λονδρέζικη Whitechapel Gallery στην Αθήνα

A thousand doors: Μια έκθεση από τον ΝΕΟΝ στη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
ΤΕΥΧΟΣ 479
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66316-147423.jpg

Στους ήσυχους διαδρόμους και τις αίθουσες της Γενναδίου συναντάει κανείς κυρίως ερευνητές, καθώς η ιστορική βιβλιοθήκη δεν ανοίγει συχνά τις πύλες της στο ευρύ κοινό. Στις αρχές του Μάη, ωστόσο, θα υποδεχτεί έναν κόσμο με τον οποίο μέχρι σήμερα δεν είχε ξανασυναντηθεί, αυτόν της σύγχρονης τέχνης.


Η έκθεση «A Τhousand Doors» διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την ιστορική λονδρέζικη Whitechapel Gallery. Περισσότερα από 30 έργα σημαντικών ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών (όλοι οι Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση με νέες αναθέσεις) που καλύπτουν ποικίλα εκφραστικά μέσα –βιντεοεγκαταστάσεις, ηχητικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις κτλ– θα φιλοξενηθούν στους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους της Γενναδείου, από τη βιβλιοθήκη μέχρι και τους κήπους. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται μια εγκατάσταση του Ισπανού Juan Muñoz στη δενδροστοιχία του κήπου, ένα γλυπτό δέντρο του Ιταλού Giuseppe Penone (ανάθεση από τη Whitechapel Gallery το 2012), ένα γλυπτό ποίημα του Georg Herold, καθώς και μια αναβίωση της Περιπατητικής Σχολής του Αριστοτέλη από τη Βαλεντίνα Κάργα με περιηγήσεις στους κήπους της βιβλιοθήκης.

Πρόκειται για μια σημαντική συνεργασία του ΝΕΟΝ με τη Whitechapel Gallery, έναν από τους σημαντικότερους χώρους τέχνης διεθνώς –στη Whitechapel Gallery έχουν εκθέσει καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο, ο Τζάκσον Πόλοκ, η Φρίντα Κάλο και ο Μαρκ Ρόθκο.

Οι «ΝΕΟΝ Διαδρομές», στα πλαίσια των οποίων πραγματοποιείται η έκθεση, είναι ένας από τους βασικούς τομείς δράσεων του Οργανισμού που επιδιώκει να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη. Σ’ αυτές εντάσσονται, εκτός από την «A Thousand Doors», το πρόγραμμα παρεμβάσεων «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», η έκθεση «No Country For Young Men, Contemporary Greek Art in Times of Crisis» που πραγματοποιείται στο BOZAR (Μουσείο Καλών Τεχνών) των Βρυξελλών ως τις 3 Αυγούστου, καθώς και δύο ανοιχτές συζητήσεις με θέμα τη Σύγχρονη Τέχνη στον Δημόσιο Χώρο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η έκθεση «A Τhousand Doors» θα πραγματοποιηθεί σε επιμέλεια της Iwona Blazwick, OBE, διευθύντριας της Whitechapel Gallery. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Edward Allington, Matthew Barney, Christian Boltanski, Pavel Büchler, Michael Dean, Γιάννης Κουνέλλης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Βαλεντίνα Κάργα, Νίκος Ναυρίδης κ.ά.

Info: 4/5 έως 30/6. Δευτ.-Τρ. 9.00-17.00, Τετ.-Σάβ. 9.00-21.00, Κυρ. 12.00-18.00, Είσοδος ελεύθερη. Σουηδίας 61, Κολωνάκι, 210 7210536

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ