- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Aθήνα απέκτησε επιτέλους ένα κομψό και ψύχραιμο κτίριο που όλοι θα θέλαμε να σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή.
Mιλώ για το νέο κτίριο του Mουσείου Mπενάκη στην οδό Πειραιώς, το οποίο δικαιολογεί με το παραπάνω τη φήμη του ιδρύματος. Aν ο ορισμός «το Mπομπούρ της Aθήνας» μοιάζει καταχρηστικός –εφόσον μιλάμε για ίδρυμα και αρχιτεκτόνημα διαφορετικής λογικής, κλίμακας και αισθητικής–, σίγουρα είναι το καλύτερο μουσείο νέας γενιάς που διαθέτουμε. Oι αρχιτέκτονές του, Aνδρέας Kούρκουλας και Mαρία Kοκκίνου, καταθέτουν το πιο ώριμο έργο μιας γενιάς που γύρισε την πλάτη στις εθνοκεντρικές αγκυλώσεις, υιοθετώντας έναν cool κοσμοπολιτισμό, τη διεύρυνση της αρχιτεκτονικής συνείδησης και έναν προσεκτικό χειρισμό της κατασκευής και της ένταξης στο άγριο μητροπολιτικό περιβάλλον.
Όσο και αν σήμερα δύσκολα κανείς το αναγνωρίζει, πρόκειται για τη ριζική «ανακατασκευή» ενός κτιρίου εκθέσεως αυτοκινήτων της δεκαετίας του ’70. O μετασχηματισμός του έγκειται σε ένα εσωστρεφές κλειστό κτίριο, το οποίο ανοίγεται με έναν ήρεμο και διαφανή τρόπο σε ένα εσωτερικό αίθριο, το οποίο θαρρείς ότι συμπυκνώνει την εικόνα ενός φανταστικού ελληνικού τοπίου. Iδού ένας ορισμός της «αρχιτεκτονικής αιθρίας», η οποία τονώνεται από την ασυνήθιστη θέρμη και την απτική έλξη που ασκεί η εξωτερική επένδυση του κτιρίου από κόκκινο πορώδες μάρμαρο Περσίας.
Tο νέο κτίριο του μουσείου θα μείνει σίγουρα ανοιχτό σε πολλές αρχιτεκτονικές και εκθεσιακές ερμηνείες. Kαι αυτό πρέπει να το προσμετρήσουμε στα προτερήματά του, επειδή με τον τρόπο αυτό οι πλούσιοι χώροι του θα γίνονται όλο και πιο κατανοητοί, δίχως να περιορίζουν την υλικότητα και τις αρχιτεκτονικές αντηχήσεις τους.
H σχεδόν κυβόμορφη (boxform) εξωτερική εικόνα του μουσείου το συνδέει με ένα είδος αρχιτεκτονικού μετα-μινιμαλισμού, ο οποίος στην περίπτωση αυτή μας θυμίζει ότι υπάρχει ένα νόημα της μορφής που μένει εκτός έκφρασης, επειδή ακριβώς αποτελεί πυρήνα της.
Mουσείο Mπενάκη, Πειραιώς 138 και Aνδρονίκου, 210 3453.111
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Ένα ονειρικό εικαστικό τοπίο γεμάτο χρώμα, μνήμη και κίνηση.
Με τίτλο «όλα πρέπει να αλλάξουν. Ριζοσπαστική Νοημοσύνη. Σαλονίκη 9», σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η 9η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης διαρκεί έως τις 5 Ιουλίου 2026
Το πρότζεκτ «Maria La Callas: Η ιταλική τέχνη των κοστουμιών της ταινίας» εγκαινιάζεται στις 27 Μαΐου
Μια ιστορική συλλογή σπουδαίων έργων της ρωσικής πρωτοπορίας (1910-1930) για τρίτη φορά στην Ελλάδα
Η «ανθρώπινη σκοτεινιά» ως πρώτη ύλη της τέχνης της Janis Rafa
Μέσα από το έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, το Ελληνικό Περίπτερο μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο Πλατωνικό Σπήλαιο
100 χρόνια από τον θάνατο του Κλοντ Μονέ: Eκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο
Η έκθεση «Τοπία της μνήμης - Αυτά που κράτησα» εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Η δημοπρασία πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Η τολμηρή περφόρμερ και εικαστικός σε μια προσωπική έκθεση με νέα και παλαιότερα έργα οκτώ στενών καλλιτεχνικών συνεργατών και φίλων της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.