Εικαστικα

Τι θα συμβεί στην Art Athina 2019;

Φέτος φιλοξενεί 36 γκαλερί

Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η εικαστική διοργάνωση Art Athina 2019 συμβαίνει μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο

Τον Ιούνιο το Art Athina Summer Pop Up βρέθηκε στην οδό Αιόλου, με γκαλερί από Ελλάδα και εξωτερικό. Η έκθεση, με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου, αποτέλεσε στην ουσία έναν προάγγελο της Art Athina 2019, που φέτος έρχεται σε νέο κτήριο.



Η μεγαλύτερη εικαστική διοργάνωση της Ελλάδας στην 24η χρονιά της θα βρεθεί σε έναν χώρο της Αθήνας συνδεδεμένο όσο λίγοι με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο λόγος για το Ζάππειο Μέγαρον, ένα κόσμημα του νεοκλασικού ρυθμού, που από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου θα γεμίσει με τα εκθέματα 36 γκαλερί από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, τη στιγμή που η ενότητα της φετινής διοργάνωσης, Video, θα παρουσιαστεί με την θέα του αθηναϊκού ουρανού στην Αίγλη Ζαππείου.

Η έκθεση, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε στις 13 Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνει και ομιλίες στο πεδίο του πολιτισμού, βίντεο ανεξάρτητων καλλιτεχνών, αλλά και επιλεγμένων από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και την πλατφόρμα Daata Editions, καθώς και μία σειρά από live performances εικαστικών καλλιτεχνών, σε διαφορετικές τοποθεσίες του Ζαππείου Μεγάρου, με το όνομα «Live», ενώ θα πραγματοποιηθούν και pop-up performances σε «Κρυφό Χρόνο», στις οποίες θα συμμετέχουν εικαστικοί, χορευτές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες.



Παράλληλα, δεν θα λείψουν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρότερους φίλους της τέχνης. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί το «Art Athina – We are the future» για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, τους έφηβους, αλλά και τους συνοδούς του, το οποίο περιλαμβάνει 10 πολυσυλλεκτικά workshops, όπου μπορούν να ανακαλύψουν τον κόσμο της ζωγραφικής, της doodle art, των κατασκευών, του κολάζ, του ψηφιδωτού, του παιχνιδιού μυστηρίου και της χαρακτικής.



Αναλυτικά η διαμόρφωση του προγράμματος της Art Athina 2019 για αυτό το τριήμερο, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του έτους:

Main: Η κυρίως έκθεση στους βασικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου, όπου γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.

Video: Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει βίντεο καλλιτεχνών επιλεγμένα από το Daata Editions, μια πλατφόρμα που αναθέτει βίντεο, ήχο, ποίηση και ιστοσελίδες σε μια νέα γενιά καλλιτεχνών που δουλεύουν με κινούμενη εικόνα και ήχο, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ καθώς και ανεξάρτητους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Την επιμέλεια υπογράφει η καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου και οι προβολές θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο βράδυ της διοργάνωσης στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη Ζαππείου. 

Talks: Σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης- διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ, ιστορικούς τέχνης - προσκαλεί η ανεξάρτητη επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου που φέτος, για δεύτερη χρονιά, υπογράφει το πρόγραμμα συζητήσεων της ArtAthina με κεντρικό άξονα συζήτησης το ερώτημα “Το μέλλον είναι το Τώρα;”.

Live: Είναι το πρόγραμμα περφόρμανς από εικαστικούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται από τις συμμετέχουσες γκαλερί της Art Athina 2019 και θα πραγματοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της φουάρ σε χώρους εντός  του Ζαππείου Μεγάρου. Η φετινή έκδοση, την οποία επιμελείται η επίκουρη καθηγήτρια στο City University New York και συντονίστρια στο Raymond Pettibon Studio, Σωζήτα Γκουντούνα, φωτίζει την εξέλιξη της θεατρικότητας της περφόρμανς από την προέλευσή της στο θέατρο έως τη σημερινή της εφαρμογή σε άλλες μορφές τέχνης, και επικεντρώνεται στις πρακτικές συνεργασίας μεταξύ ιστορικών εικαστικών καλλιτεχνών που έχουν πειραματιστεί με την περφόρμανς και νεότερων καλλιτεχνών. 



Educational Program: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Art Athina - We are the future» είναι σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους. Αναπτύσσεται μέσα από 10 και πλέον πολυσυλλεκτικά workshops που εστιάζουν στη ζωγραφική, την doodle art, τις κατασκευές, το κολάζ  το ψηφιδωτό, το παιχνίδι μυστηρίου και τη χαρακτική. Την υλοποίηση τους αναλαμβάνουν έμπειροι εικαστικοί, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, ερευνητές και πολιτιστικές ομάδες. Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν. 

Art Athina All Year Round: Η Art Athina δεν περιορίζεται μόνο στις ημέρες της έκθεσης, αλλά δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τις παρακάτω πρωτοβουλίες.

Educational Program: Για δεύτερη χρονιά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη διαδρομή του έργου τέχνης, στο πλαίσιο της Art Athina. Το πρόγραμμα, που βασίζεται σε ιδέα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στην ιστορία της φουάρ πέρυσι και επαναλαμβάνεται φέτος με συντονίστρια την επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικούς και θεωρητικούς, και στόχο έχει  να τους πληροφορήσει, να τους εμπνεύσει και να τους προετοιμάσει για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης. Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο ενότητες, επισκέψεις σε εργαστήρια εικαστικών και επισκέψεις σε χώρους τέχνης που συμμετέχουν στην Art Athina. Κατά την εικαστική περίοδο 2018-2019 πραγματοποιήθηκαν επτά διπλές συναντήσεις, σε στούντιο εικαστικών και, στη συνέχεια, στις γκαλερί που τους εκπροσωπούν στην Αθήνα.

Αrt Athina Workspace: H Art Athina συνεχίζει το πρόγραμμα residency συνολικής διάρκειας δύο μηνών, με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net. Μέσω του Art Athina Workspace δύο καλλιτέχνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία προσκλήθηκαν για τέσσερις εβδομάδες να εγκατασταθούν στην Αθήνα, να εμπνευστούν από την πόλη και να δημιουργήσουν επί τόπου τα έργα τους, τα οποία παρουσιάστηκαν στο διεθνές πρόγραμμα του Art Athina Summer Pop Up.

Art Athina Open Studios: Ένα Σάββατο κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2019 καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και εκπροσωπούνται από γκαλερί που συμμετέχουν στην φουάρ ανοίγουν τα εργαστήρια τους, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και αναπτύσσουν συζήτηση με συμμετέχοντες του προγράμματος Υoung Patrons του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.



Περισσότερες Πληροφορίες:

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 14:00-22:30 (μόνο με προσκλήσεις), Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 12:00-21:00, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 12:00-21:00, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 12:00-21:00

Τιμή εισόδου: 8€, 5€ (μειωμένο – άνεργοι, φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών / ομαδικό 15+ άτομα), ελεύθερη είσοδος (παιδιά έως 18 ετών, ΑΜΕΑ, φοιτητές της ΑΣΚΤ, μέλη της ΑΙCA και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος)