- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε καλλιτέχνες που εκφράζονται μέσα από τo graffiti και τη street art, καλώντας τους να δηλώσουν συμμετοχή για μια ομαδική έκθεση που στόχος της είναι να καταγράψει τα πλέον αξιόλογα δείγματα της συγκεκριμένης εικαστικής γλώσσας στη σημερινή Ελλάδα και ταυτόχρονα να δώσει ένα διαφορετικό, αιρετικό, βήμα έκφρασης και παρουσίασης σε αυτό που γίνεται έξω, στο δρόμο, μεταφέροντάς το μέσα.
Με σεβασμό προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας εικαστικής γλώσσας που δεν υποτάσσεται σε κανόνες και περιορισμούς και αποτελεί τον πιο άμεσο, ίσως, σχολιασμό της σύγχρονης πραγματικότητας, η έκθεση δεν θα περιστρέφεται γύρω από μία συγκεκριμένη θεματική. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν θα είναι ελεύθεροι να αποτυπώσουν, με υλικά της επιλογής τους, τόσο το προσωπικό ιδίωμα που τους χαρακτηρίζει όσο και την ανάγκη τους να εκφραστούν εικαστικά σε σχέση με τις τρέχουσες συνθήκες που βιώνουμε όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2014 στον εκθεσιακό χώρο, και όχι μόνον, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και θα συνοδευτεί από ειδική έκδοση-καταγραφή των έργων που εν τέλει θα παρουσιαστούν σε αυτήν.
Όλα τα έργα θα είναι πρωτότυπα και θα δημιουργηθούν επί τόπου. Οι συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών είναι κάτι περισσότερο από επιθυμητές. Η επιφάνεια εργασίας για κάθε μεμονωμένο καλλιτέχνη ή για ομάδες καλλιτεχνών θα είναι περίπου 3.70 Χ3 μ., και θα προσομοιάζει επιφάνειες εξωτερικών τοίχων. Ο αριθμός των καλλιτεχνών που υπολογίζεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει η έκθεση είναι περίπου 40-50 καλλιτέχνες, λαμβανομένων υπ’ όψη του αριθμού και της ποιότητας των συμμετοχών.
Όσοι καλλιτέχνες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην έκθεση καλούνται να αποστείλουν ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση graffiti@sgt.gr, ή ταχυδρομικά, στη διεύθυνση:
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ (ΑΡΙΟΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.)
Γαλαξία 2 & Ευρυδάμαντος
11745 Αθήνα
213 0178000
Υπ’ όψιν Κωνσταντίνας Σουλιώτη
- ένα αντιπροσωπευτικό portfolio με φωτογραφίες έργων τους σε δημόσιο χώρο, ή βιντεοσκοπημένο υλικό με παραπομπή σε συγκεκριμένο link,
- ένα συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα,
- ένα σύντομο κείμενο, περιγραφικό της δουλειάς τους, που να εξηγεί ταυτόχρονα γιατί επιλέγουν να εκφράζονται μέσω της τέχνης «του δρόμου»,
- μία πρόταση για τη συγκεκριμένη έκθεση, που θα περιλαμβάνει ένα προσχέδιο του προτεινόμενου έργου, μία εξαιρετικά σύντομη λεκτική περιγραφή της ιδέας, καθώς και τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν.
Ελλιπείς φάκελοι δεν θα εξεταστούν.
Οι συμμετοχές που θα συγκεντρωθούν θα αξιολογηθούν από διεθνή επιτροπή αποτελούμενη από ιστορικούς τέχνης, αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγους, ενεργά μέλη της graffiti σκηνής και ανθρώπους που γνωρίζουν από μέσα το χώρο του graffiti και της street art, η οποία θα αναδείξει τις πιο ενδιαφέρουσες και δυναμικές –από πλευράς μορφολογικής, νοηματικής και αισθητικής– συμμετοχές και θα αποφανθεί για την τελική σύνθεση των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στην έκθεση.
Δεν θα υπάρξει δυνατότητα αιτιολόγησης της απόφασης της επιτροπής και καταχώρησης ενστάσεων.Το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας δεν επιστρέφεται.
Το κόστος των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν από κάθε καλλιτέχνη, καθώς και μια συμβολική αμοιβή, θα καλυφθούν από τη Στέγη. Το ποσόν θα είναι το ίδιο για όλους τους συμμετέχοντες.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα, σε όλη τη διάρκειά της, να ψηφίσουν το έργο που προτιμούν. Ο καλλιτέχνης που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, θα λάβει ένα οικονομικό έπαθλο με σκοπό την υλοποίηση ενός εντελώς πρωτότυπου έργου σε δημόσιο χώρο της Αθήνας μετά το τέλος της έκθεσης, κατόπιν συγκριμένης πρότασης που θα απευθύνει στη Στέγη όσον αφορά το θέμα, τον χώρο και φυσικά τις αντικειμενικές δυνατότητες πραγματοποίησής του.
Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τη Στέγη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Ελάτε να αντιστρέψουμε τους όρους: Από το δρόμο στη Στέγη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Μαρίνα Καρέλλα, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νικομάχη Καρακοστάνογλου και Δέσποινα Φλέσσα δημιουργούν έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες της συνέχειας, της μεταμόρφωσης και της εξέλιξης
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί για την ιστορία της, τη σχέση της με τον Δάκη Ιωάννου, το ΔΕΣΤΕ και τα "Dio Horia" στη Μύκονο και την Αθήνα
Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» - Φιλοξενείται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου
Τέχνη, γαστρονομία και φιλοξενία σε έναν χώρο
Μια έκθεση κεραμικής με επίκεντρο τα ζώα, τις τελετουργίες τους αλλά και τα δικαιώματά τους
Αφετηρία αποτελεί η αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού
Το φως γίνεται υλικό, εμπειρία και τρόπος αντίληψης του κόσμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.