Εικαστικα

Ειρήνη Κανά

Το άλλο μισό της ευτυχίας

43881-98645.jpg
Λουκία Μητσάκου
ΤΕΥΧΟΣ 454
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51610-114295.jpg

Τολμηρές συνθέσεις, λαμπερά χρώματα και εκρηκτική χειρονομία διακρίνουν τα έργα της ζωγράφου που φιλοξενούνται στην γκαλερί NITRA, κάτω από τον τίτλο «Οι δύο πατρίδες». Η A.V. θέλησε να μάθει τι κρύβει αυτή η έβδομη προσωπική έκθεσή της.

«H έκθεση έχει τίτλο “Οι δύο πατρίδες” και αναφέρεται σε δύο τόπους: στα Χανιά, το πανέμορφο μέρος που γεννήθηκα, και στην Ύδρα, με την ιδιαίτερη εικαστική παράδοση. Πολλές γενιές ζωγράφων, μεταξύ αυτών και σημαντικά ονόματα, έχουν ζήσει και δημιουργήσει στην Ύδρα. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που θα ζωγραφίσεις το φως και την ομορφιά του νησιού, σ’ έχει αιχμαλωτίσει για πάντα. Την αισθάνομαι σαν δεύτερη πατρίδα, το μέρος όπου γεννήθηκα εικαστικά.

Τι σημαίνει η θάλασσα για μένα; Υπάρχει ένα ποίημα του Κώστα Βάρναλη, με πρώτο στίχο “Να σ’ αγναντεύω θάλασσα, να μη χορταίνω…”. Αυτό θα μπορούσε να τα πει όλα. Υπάρχει κάποιος που να μην έχει ονειρευτεί να βρεθεί σε κάποια παραλία και να αγναντεύει το πέλαγος; Σύμβολο της ζωής, της ευτυχίας, της μητέρας, κίνητρο για να ονειρευτείς, να αναζητήσεις, να δημιουργήσεις. Η θάλασσα είναι το άλλο μισό της ευτυχίας μας.

n

Ο έρωτας μπορεί να καθορίζει τη ζωή και με την ύπαρξη, αλλά και με τη μη ύπαρξή του. Ο ρόλος του είναι καταλυτικός. Επηρεάζει τα πάντα, υπάρχει σε κάθε τι που μας εμπνέει, σε κάθε τι σημαντικό ή ασήμαντο που απασχολεί την ψυχή μας.

Ο ρόλος της τέχνης στη ζωή είναι κατ’ αρχήν να κάνει τη σκέψη υψηλότερη, να μας κάνει να μην ξεχνάμε την ανθρώπινη πλευρά μας. Η τέχνη μπορεί να μας αγγίζει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: σαν αίσθηση, συναίσθημα, προβληματισμό. Η τέχνη μπορεί να γίνει η απάντηση στα απειλητικά αδιέξοδα της ζωής μας».

23/10 - 23/11, NITRA Gallery, Φιλίππου 51, Θεσσαλονίκη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ