Εικαστικα

Ο εμβληματικός Γιώργος Ζογγολόπουλος «επισκέπτεται» το ΚΠΙΣΝ

Η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στα δημόσια γλυπτά του σημαντικού καλλιτέχνη

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
george_zongolopoulos_-snfcc_stathis_mamalakis_3.jpg
© Στάθης Μαμαλάκης

Για περισσότερους από 4 μήνες το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αλλάζει χρώμα και μπαίνει στον αστερισμό του γνωστού καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου, γλυπτά του οποίου έχουν κοσμήσει τόσο την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έτσι από τις 28 Ιανουαρίου και έως τις 31 Μαΐου περισσότερα από 20 γλυπτά του θα βρεθούν στους χώρους του ΚΠΙΣΝ και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου θα δώσουν με την έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής» στον πολίτη να καταλάβει την αξία των γλυπτών στο δημόσιο χώρο.

george_zongolopoulos_-snfcc_elpidoforos_pappas.jpg
© Ελπιδοφόρος Παππάς

Στόχος της έκθεσης είναι να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο η δημόσια γλυπτική του Ζογγολόπουλου συνομιλεί με τους χώρους στους οποίους βρίσκεται και επικοινωνεί με το κοινό στην καθημερινότητά του, αλλά και να αναδείξει τη σημασία της δημόσιας τέχνης. Το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι η έκθεση πραγματοποιείται στο ΚΠΙΣΝ, το οποίο φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει το ίδιο τη σχέση του πολίτη με τον δημόσιο χώρο.

george_zongolopoulos_-snfcc_elpidoforos_pappas_3.jpg
© Ελπιδοφόρος Παππάς

Στο πλαίσιο της έκθεσης, εκτίθενται 8 γλυπτά στους υπαίθριους χώρους της Αγοράς και της Πίσω Αγοράς, ενώ στο κέντρο της Αγοράς έχει τοποθετηθεί η 18 μέτρων βάση του γλυπτού του Μνημείου του Ζαλόγγου σε φυσικό μέγεθος. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια οριζόντια τομή της βάσης του εμβληματικού αυτού γλυπτού.

george_zongolopoulos_-snfcc_elpidoforos_pappas_4.jpg
© Ελπιδοφόρος Παππάς

Στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκτίθενται 12 επιπλέον γλυπτά, τα τέσσερα για πρώτη φορά, τα οποία πλαισιώνονται από μακέτες, κατασκευές, σχέδια, βίντεο, φωτογραφίες και διαδραστικές εφαρμογές προκειμένου να αποτυπωθεί η σχέση τους με τους δημόσιους χώρους στους οποίους βρίσκονται.

george_zongolopoulos_-snfcc_stathis_mamalakis.jpg
© Στάθης Μαμαλάκης

Η επιφάνεια του ατελιέ του Ζογγολόπουλου, η μακέτα της ευρύτερης περιοχής του Μνημείου του Ζαλόγγου (με την ευγενική παραχώρηση της Περιφέρειας Ηπείρου) και τμήμα ομπρέλας του γλυπτού Ομπρέλες σε φυσικό μέγεθος παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά.

george_zongolopoulos_-snfcc_stathis_mamalakis_4.jpg
© Στάθης Μαμαλάκης

H έκθεση περιλαμβάνει ακόμα βίντεο για τη ζωή και το έργο του Ζογγολόπουλου, ενώ το ΚΠΙΣΝ πραγματοποιεί εκπαιδευτικά και σχολικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με αφετηρία τα γλυπτά του καλλιτέχνη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην νέα ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο και την παρακαταθήκη του
Γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και την Ιταλία. Aπό τη δεκαετία του 1950 και ύστερα ξεκίνησε η σταδιακή μετάβαση στο έργο του από τον ρεαλισμό στην αφαίρεση, αν και η γλυπτική του παρέμεινε ανθρωποκεντρική. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε θεσμούς Μπιενάλε και συμμετείχε σε πανελλήνιες καλλιτεχνικές εκθέσεις, καθώς και σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη μακρά ζωή του έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές, μουσεία και δημόσιους χώρους. Το 2004 δημιούργησε το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Απεβίωσε το ίδιο έτος κληροδοτώντας το σύνολο του έργου του στο Ίδρυμά του.

george_zongolopoulos_-snfcc_stathis_mamalakis_5.jpg
© Στάθης Μαμαλάκης

INFO:

Η έκθεση Γιώργος Ζογγολόπουλος: Το όραμα μιας δημόσιας γλυπτικής λειτουργεί καθημερινά 09.00 – 22.00 από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η έκθεση, πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ