Εικαστικα

Ο εικαστικός Στέφανος Ρόκος οπτικοποεί 17 χρόνια μετά το No More Shall We Part του Nick Cave

14 ζωγραφικά έργα εμπνευσμένα από το δίσκο με τις ευλογίες του ίδιου του Cave

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήδη από το Νοέμβρη του 2018 υπήρχαν ψίθυροι στην πόλη καθώς και κάποια αινιγματικά post για μια «εικαστική συνάντηση» Nick Cave και Στέφανου Ρόκου και σήμερα ανακοινώθηκε επίσημα.

Ο εικαστικός εμπνέεται από τον δίσκο του Nick Cave και των Bad Seeds “No More Shall We Part” 17 χρόνια μετά την κυκλοφορία του και επιχειρεί μία συναισθηματική αποτύπωση των κομματιών σε 14 έργα.

«Αρκετό καιρό μετά την πρώτη ακρόαση του No More Shall We Part, ήξερα πως οι εικόνες που είχαν σχηματιστεί μέσα μου όταν άκουσα για πρώτη φορά τα τραγούδια του ήταν ακόμη μαζί μου. Συνεπώς, το 2015, νιώθοντας περισσότερο ώριμος καλλιτεχνικά, αποφάσισα να αφοσιωθώ για όσο καιρό χρειαζόταν στο να υλοποιήσω την ιδέα που είχα για χρόνια: να προσπαθήσω να οπτικοποιήσω με τον δικό μου προσωπικό τρόπο το δίσκο μέσα από  14 έργα εμπνευσμένα από τα 12 κομμάτια του και 2 b-sides που συμπεριλαμβάνονται στην limited έκδοση και έπειτα να τα μεταφέρω με προσοχή σε ένα artbook».

Σύνδεσμος ανάμεσα στον εικαστικό και τον Nick Cave υπήρξε ο Jim Sclavunos, ντράμερ των Τhe Bad Seeds. Τους δύο άνδρες, τον Ρόκο και τον Sclavuno συνδέει μια μακρόχρονη φιλία.  Ο Nick Cave αναφέρει «Ήταν φοβερό να στέκομαι στο στούντιο και να βλέπω τους πίνακες από κοντά - το μεγαλείο τους, με όλες τις λεπτομέρειές τους και τους τρομακτικούς κενούς χώρους τους. Νιώθω να συνδέομαι μαζί τους στην ουσία τους. Αισθάνομαι ότι είναι πολύ κοντά στον τρόπο με τον οποίο γράφω στίχους - έντονες εκρήξεις μνήμης, εκστατικές λεπτομέρειες, αιφνιδιαστικές ερωτικές εξάρσεις, εσωτερικές εικόνες, σφυρηλάτηση κατεψυγμένων αφηγήσεων που αιωρούνται γύρω από όνειρα, στοιχειωμένα και περίεργα επιβεβαιώνοντας τη ζωή».

Η έκθεση μαζί με την κυκλοφορία του βιβλίου θα λάβουν χώρα στο Μουσείου Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) στις 3 Απριλίου 2019.

Δειτε περισσοτερα