Εικαστικα

Στην AGORA της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας

Η A.V., χορηγός επικοινωνίας,  ρώτησε «Τι είναι η AGORA;»

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 451
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49820-110239.jpg

Περισσότερα από 100 έργα από Ελλάδα και εξωτερικό φιλοξενούνται στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας, που έστησε την AGORA προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα «Και τώρα τι;». Κινείται ταυτόχρονα σε φυσικό και ψηφιακό χώρο, ενώ τη διοργάνωση υπογράφει μια μεγάλη ομάδα δημιουργικών ανθρώπων. Η A.V., χορηγός επικοινωνίας, τους ρώτησε «Τι είναι η AGORA;».

Ελπίδα Καραμπά

Αφορά ένα πειραματικό σχήμα διευρυμένης επιμέλειας και οργάνωσης, το οποίο διαταράσσει την προοπτική του σχηματισμού ενός ενιαίου νοήματος αναφορικά με το ερώτημα «και τώρα τι;» και αφήνει να αναδυθούν διαφορετικές, συμπληρωματικές και άλλες φορές αντικρουόμενες θέσεις. Η συμμετοχή διαφορετικών προσώπων με διαφορετικούς βαθμούς και ποιότητες εμπλοκής, συμβολαίων, δέσμευσης και σχέσεων μεταξύ τους πιθανά θα αφήσει το ίχνος της δίνοντας την ευκαιρία να αναλογιστούμε γενικότερα για τους όρους με τους οποίους οφείλουμε, μπορούμε και θέλουμε να συμμετέχουμε σε συλλογικά

εγχειρήματα.

Δέσποινα Ζευκιλή

Σε μια εποχή που όλο και περισσότερες Μπιενάλε καλούνται να αναμετρηθούν με την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, το στοίχημά της είναι να αποτελέσει μία από τις σπάνιες στην Αθήνα στιγμές που η τέχνη βγαίνει από τον κλειστό αυτοαναφορικό της κόσμο και δίνει αφορμές να ξανασκεφτούμε τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν γύρω μας με ένα διαφορετικό τρόπο. 

n

Thomas Poulsen (FOS)Tzatziki, 2005, Courtesy of Max Wigram Gallery, London

n

ΦΥΤΑ, Fyta

Κατερίνα Νίκου

Η AGORA παρουσιάζει διεθνείς καλλιτέχνες που σχολιάζουν σύγχρονα  ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με έννοιες όπως: κοινωνική αντίληψη, ιστορική γνώση, συλλογικό - ατομικό, διαμόρφωση κοινωνικού χώρου. Προτείνει τη δημιουργία νέων συνθηκών και ενεργοποιεί τη σκέψη.

Κατερίνα Σταυρούλα

Και τώρα τι; Ένα ερώτημα που αναζητά διαρκώς νέα ερωτήματα. Η AGORA είναι το σημείο που τα ερωτήματα της γενιάς της κρίσης μπορούν να συναντηθούν. Οι απαντήσεις δεν είναι προαπαιτούμενο αυτής της συνάντησης.

Stephanie Smith

Η 4η Μπιενάλε προσφέρει τη στιγμή για να σκεφτούμε το ρόλο του έργου τέχνης στην εποχή της κρίσης. Η Τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε –και να απαντήσουμε– επείγουσες ερωτήσεις για το πώς ζούμε σήμερα και πώς θα μπορούσαμε να ζούμε διαφορετικά.

n

Juan Carlos Romero, De Alejandra, 2000

Θέμης Παπαδημόπουλος

Η αγορά ως αξία επανατοποθετείται στο μυαλό μας μέσω της τέχνης, μέσα από ένα πείραμα. Μένει να δούμε αν η ΑΒ θα είναι προφητική και στην 4η έκφρασή της. 

Χρήστος Δημολίκας

Ο τρόπος οργάνωσης και συντονισμού του πειράματος AGORA. Ανοιχτός, Αντιιεραρχικός, Ανατρεπτικός, μια πιθαμή απάντησης στο ερώτημα… τώρα τι;

Ζαφείρης Καραμπάσης

H AGORA είναι μια εφήμερη απόπειρα συγκρότησης συνθηκών που θα διευκολύνουν τη συνομιλία και hopefully το συμφυρμό ιδεών που πέρα από τη μεμψιμοιρία, ψηλαφίζουν με κόπο, νέες και λειτουργικές προσεγγίσεις απέναντι στη δεδομένη συστημική κρίση παγκοσμίως.

Γιώργος Παπαναγιώτου

H AGORA είναι το σημείο τήξεως της άκαμπτης πραγματικότητας σε ρευστή επιθυμία.

n

Marinella Senatore Rosas, 2012, Όπερα σε 3 Πράξεις, D-E-UK

n

Amund Sjolie Sveen, EconomicTheoryforDummies, 2013.

n

Ζάφος Ξαγοράρης, Συζητήσεις σε ανώμαλο έδαφος , Δράση , Σεπτέμβριος 2013.

Μαίρη Παλμούτσου

Το συλλογικό έναντι του ατομικού. Κάθε ένας ατομικά μπορεί να κάνει αυτό το οποίο μπορεί. Ο κάθε ένας είναι μοναδικός και παράλληλα ενωμένος με κάθε έναν άλλο σε αυτή την ενότητα. Πόσο μπορεί ακόμα να σταθεί ο ανθρώπινος φυλετικός, εθνικιστικός και οικονομικός διαχωρισμός; Αγορά. Το Εμείς έναντι του Εγώ.

Κωστής Σταφυλάκης

Η AGORA είναι ένας χώρος που δημιουργείται μέσα από τη σύγκρουση διαφορετικών «προγραμμάτων». Είναι όμως ταυτόχρονα μια εστίαση στην ακατάσχετη ηθικολογία που τείνει σήμερα να υποκαταστήσει την πολιτική σύγκρουση.


Η Μπιενάλε της συνεργασίας

Η AGORA δεν είναι μόνο μια έκθεση τέχνης…

n

Arbit City Group, Απινακίδες  

Είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή, διασύνδεση, συνδιαχείριση, συναλλαγή και διαπραγμάτευση μέσω της συνεργασίας. Στην ιστοσελίδα της athensbiennale.org/agora έχει στηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα έκθεσης προτάσεων. Εκεί προσκαλούνται όσοι επιθυμούν να υποβάλουν επίκαιρες ιδέες και τα περισσότερα Projects θα δημοσιοποιηθούν στο blog ή θα εκτεθούν στο φυσικό χώρο. Τέλος μέσω του hashtag #ab4agora θα γίνονται συνομιλίες, θα θέτονται ερωτήσεις και θα δίνονται απαντήσεις.

n

Κώστας Τσώλης, Welcome in Greece Mr. Marshal, 2013

n

Rainer Ganahl


ΙΝFO

29/9 - 1/12

Κτίριο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Σοφοκλέους 8-10/ CAMP!, Ευπόλιδος 4 & Απελλού 2, Τρ.-Παρ. 13.00-21.00, Σάβ.-Κυρ. 10.00-22.00. € 8 για τους 2 μήνες, 5 ημερήσιο, 3 (Φοιτ./12-18 ετών/+70), δωρεάν (Άνεργοι ΟΑΕΔ/ Φοιτ. ΑΣΚΤ/ μέλη ΕΕΤΕ, ΙCOM, AICA, IKT/συνοδοί ΑΜΕΑ/-12 ετών), www.athensbiennale.org/agora .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ