Εικαστικα

Γιατί το 1968 ήταν η χρονιά της δημιουργίας

50 χρόνια πριν το παλιό πεθαίνει κι ό,τι γεννιέται τότε επιδρά καταλυτικά στη ζωή, στη σκέψη και στην τέχνη μέχρι και σήμερα

Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μουσική βρίσκεται σε σημείο βρασμού και το σινεμά απογειώνεται. Με την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί από το 1967 σαν κινητήρια δύναμη, το 1968 είναι φανερό πως «όλα μπορεί να συμβούν» και συμβαίνουν.

Οι Beatles μπορεί να έχουν σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις αλλά κυκλοφορούν ένα θαυμάσιο διπλό άλμπουμ, ο Dylan επιστρέφει μετά από 2 χρόνια, Jimi Hendrix, Cream, Rolling Stones μεγαλουργούν ενώ κάνουν το πρώτο τους βήμα σπουδαία ονόματα που θα αφήσουν άμεσα το δικό τους αποτύπωμα: The Band, Leonard Cohen, Joe Cocker, Jethro Tull, Led Zeppelin, Joni Mitchell, Deep Purple, CCR, Cream, Sly & the Family Stone, Can και πολλοί άλλοι.

Τα παγκόσμια γεγονότα δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια στη δημιουργία και είναι μία από τις χρονιές που όντως «η φαντασία στην εξουσία» δικαιώνεται. Ο Martin Luther King δολοφονείται λίγες ώρες πριν αρχίσει στη Σορβόνη ο Μάης του ’68. Η Σοβιετική Ένωση εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία και σκοτώνει την Άνοιξη της Πράγας.

Τα τραγούδια που ακούγονται είναι: “Hello Goodbye” και “Hey Jude” των Beatles, “Jumping Jack Flash” των Stones, “Hello I love you” των Doors, “The Dock of the bay” με τον Otis Redding, οι Simon & Garfunkel τραγουδάνε “Mrs. Robinson”, o Arthur Brown φωνάζει “Fire”, o Marvin Gaye δίνει ρέστα με το “I heard it through the grapevine” και ο Louis Armstrong επιμένει πως «ο κόσμος είναι υπέροχος» και όντως είναι.

Οι φοιτητικές εξεγέρσεις στις ΗΠΑ, ο Μάης του ’68, η σπουδαία μουσική δραστηριότητα της 3ετίας 67-69 που μας δίνει μερικά εξαιρετικά άλμπουμ και μουσικά γεγονότα που μνημονεύονται ακόμη και σήμερα, το “swinging London” και το “Haight–Asbury”, είναι η απίστευτη ενέργεια που χρειάζεται ο κόσμος για να προχωρήσει μπροστά. Και παρά την σθεναρή αντίσταση, προχωράει. Το παλιό πεθαίνει κι ότι γεννιέται τότε επιδρά καταλυτικά στη ζωή, στη σκέψη και στην τέχνη μέχρι και σήμερα.

Μερικά από τα άλμπουμ του 1968 που αξίζει να θυμόμαστε

The Jimi Hendrix Experience – Electric Ladyland

Cream – Wheels of Fire

The Doors – Waiting for the sun

Simon & Garfunkel – Bookends

Aretha Franklin – Lady Soul

The Beatles – The Beatles (White Album)

The Velvet Underground – White Light/White Heat

Pink Floyd – A Saucerful of Secrets

Grateful Dead – Anthem of the sun

Jefferson Airplane – Crown of Creation

The Kinks - The Kinks Are the Village Green Preservation Society

Van Morrison – Astral Weeks

Τα φιλμ του 1968 που μπορείς να δεις ακόμη και σήμερα

2001: Οδύσσεια του διαστήματος

Υπόθεση Τόμας Κράουν

Κίτρινο Υποβρύχιο

Το μωρό της Ρόσμαρι

Μπούλιτ

Κάποτε στη Δύση

Νύχτα των ζωντανών νεκρών

Το πάρτυ