Εικαστικα

Πέθανε ο Χάρης Λάμπερτ – Μια από τις εξέχουσες μορφές της Pop Art στην Ελλάδα

Στα 63 του χρόνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
site_lambert1.jpg

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 63 ετών ο Χάρης Λάμπερτ, εξέχουσα μορφή της Pop Art στην Ελλάδα. Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στις 3.30 το μεσημέρι από το Κοιμητήριο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Χάρης Λάμπερτ γεννήθηκε το 1955, σπούδασε καλές τέχνες στο Παρίσι. Εμπνευσμένος στα 80s από την ποπ μουσική και τα βίντεο κλιπ, θα δημιουργήσει το προσωπικό ζωγραφικό του ύφος το οποίο θα ονομάσει New Pop Painting και θα μετεξελίξει μέσα από performances, computer graphics και εικονοκλαστική art direction. Το 1987 δημιουργεί την εικαστική θεωρία της New Renaissance, πάνω στην οποία θα βασιστεί και η σκηνοθετική του γραμμή το 1992 στο μυθολογικής αισθητικής φιλμ «Η αρπαγή της Περσεφόνης». Ως γνήσιος κοσμοπολίτης καλλιτέχνης, με επιρροή από κάθε χώρα όπου έζησε και εργάστηκε (Ν. Ζηλανδία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιαπωνία έχουν αφήσει το στίγμα τους στο έργο του), και τα τελευταία χρόνια μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο ατελιέ που διαθέτει σε Αθήνα και Τόκιο προωθώντας τη φιλοσοφία της Νew Renaissance, ευελπιστώντας να την εγκαθιδρύσει ως ένα παγκόσμιο αισθητικό κίνημα για τον 21ο αιώνα.

Η είδηση του θανάτου του γέμισε με θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και την Athens Voice, για την οποία είχε σχεδιάσει μερικά από τα πιο extravagant εξώφυλλά της:

cover-entos.jpg

401_cover_av.jpg

200-cover.jpg

cover254.jpg

Ο ίδιος είχε δηλώσει για την εφημερίδα: «Θεωρώ ότι η Athens Voice» έχει ένα πολύ ελληνικό ποπ ύφος το οποίο μου ταιριάζει απόλυτα, καθ’ όσον greek pop artist. Kαι πιστεύω ότι οι γυναίκες που ζωγραφίζω είναι ο ίδιος τύπος γυναίκας που διαβάζει την εφημερίδα, οπότε όλοι ταιριάζουμε μεταξύ μας».

Ο ίδιος εκτός από την Αθήνα, λάτρευε την Αίγινα, την οποία θεωρούσε δεύτερο σπίτι του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ