Εικαστικα

Επιλογές 436: H Athens Voice προτείνει

Τέχνες και πολιτισμός

Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
ΤΕΥΧΟΣ 436
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιλογές 436: Anna Wich, Red Bull Collective Art , Φαίδων Πατρικαλάκης, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Να μ'αγαπάς τα Σάββατα, VLΛVES PARA/LYSIS, Φαίδρα Κρέσπη.

Anna Wich, Μια Αθηναία
Έχοντας μεγαλώσει στη Φραγκφούρτη και ζήσει στο Παρίσι, η Άννα Βιχ (1949-1998) φτάνει στην Ελλάδα το 1975. Οι αποσκευές της: η φωτογραφική της μηχανή, η φωτογραφική παιδεία της Γερμανίας, η επαναστατικότητα της γενιάς του 1960 και η περιέργειά της να γνωρίσει την Ελλάδα. Στην Αθήνα γράφει, φωτογραφίζει, διδάσκει φωτογραφία και εργάζεται για τον ελληνικό κινηματογράφο ως φωτογράφος πλατό και μοντέζ αρνητικού. Η δουλειά και η ζωή της έγινε ταινία από τον Σταύρου Καπλανίδη και θα προβληθεί στο Goethe-Institut Athen την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 20.30 (ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους, 60΄, Ομήρου 14-16, 210 36 61 000). Η έκθεση, σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, θα διαρκέσει μέχρι 22/5.

n


Red Bull Collective Art 
Tο παιχνίδι που ζωγραφίζουμε και μετά διπλώνουμε το χαρτί για να συνεχίσει ο επόμενος ονομάζεται «cadavre exquis» (εξαίσιο πτώμα). Eφευρέθηκε από τους σουρεαλιστές τη δεκαετία του ’20, αλλά η Red Bull του έδωσε άλλη διάσταση. Για ένα μήνα, 2.000+ επίδοξοι καλλιτέχνες από 85 χώρες συνέβαλαν στη δημιουργία ενός έργου που ξεπερνά το 1,3 χλμ. Επιλεγμένα έργα φιλοξενούνται στο Κολέγιο Τέχνης, Design & Media «ΑΚΤΟ», Eυεπλίδων 11Α. 20-27/5

n


Φαίδων Πατρικαλάκης
Τελετουργικές μάσκες, παιδικά αεροπλανάκια, χάρτινες ανθοδέσμες, μια ιερατική κούκλα και ένα μικρό υπαίθριο θέατρο είναι μερικά μόνο από τα μικρογλυπτά της έκθεσης «Ανθίβολα παιχνιδιών» του Φαίδωνα Πατρικαλάκη. Οι εικαστικές κατασκευές του καλλιτέχνη συνυπάρχουν με ζωγραφικά έργα του, που διακρίνονται για τη γνωστή ανθρωποκεντρική θεματογραφία του.
Έως 5/6, Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος Αrtlife», Ηροδότου 11

n


Βαγγέλης Θεοδωρίδης
Η γκαλερί «7» παρουσιάζει την καινούργια δουλειά του ζωγράφου σε μια έκθεση με τίτλο «Χώροι μικρών, αναμνήσεις μεγάλων». «Οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων μετασχηματίζονται σε εικόνες, καταλαμβάνουν τον ενήλικο χώρο (το χώρο των μεγάλων) και μας συντροφεύουν εντέλει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας» λέει ο Θεοδωρίδης για τη δουλειά του.
Έως 8/6, Γκαλερί «7», Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου, 2103612050

n


Να μ'αγαπάς τα Σάββατα
Ένας άντρας και μια γυναίκα προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους πως είναι ερωτευμένοι για να μη μείνουν μόνοι, στη μουσικοθεατρική κωμωδία του Αντώνη Τσιπιανίτη. Παίζουν οι: Γιάννης Μωραΐτης, Μίνα Ορφανού. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας. Είσοδος € 10 με ποτό.
Από 17/5, The Apartment, Κολωνού 76 & Οδυσσέως, Μεταξουργείο, 2105246340

n


Μη χάσεις

VLΛVES PARA/LYSIS
Η παράλυση ως ρωγμή στην κανονικότητα, ως κρίση, που ενδέχεται όμως να αποδειχθεί λυτρωτική, λειτουργώντας ως προφύλαξη ή προειδοποίηση. Σε συνέχεια της περσινής έκθεσης με τίτλο VLΛVES, 11 καλλιτέχνες διερευνούν αυτή τη φορά την έννοια της παράλυσης, χρησιμοποιώντας εκφραστικά μέσα που ποικίλλουν από τη φωτογραφία και το βίντεο μέχρι την εγκατάσταση και τη ζωγραφική. Την έκθεση έχουν επιμεληθεί οι συμμετέχοντες. Συμμετέχουν οι: Eileen Botsford, Σύνθια Γεροθανασίου, Χρήστος Σαρρής κ.ά.
17/5 - 1/6, METApolis, Αιόλου 48-50 & Κολοκοτρώνη, 2103253550. Η Α.V. είναι χορηγός επικοινωνίας.

n


Φαίδρα Κρέσπη
Ναι, το καλοκαίρι ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε και βιώνουμε πάντα αλλάζει κάπως, σαν να μεταβάλλεται κάθε φορά η σχέση μας με το χρόνο, με το σώμα μας και με τους άλλους. Η Φαίδρα Κρέσπη, που σπούδασε αρχιτεκτονική και έχει συνεργαστεί με διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία, πάντα κινούνταν και στο παράλληλο σύμπαν της ζωγραφικής. Λίγο πριν κάνει την εμφάνισή του το καλοκαίρι, η Κρέσπη παρουσιάζει την έκθεσή της «Midsummer Bonds». Και μιλάει για τους ανθρώπινους δεσμούς και για την καλοκαιρινή συνθήκη. Για τη χαλάρωση του σώματος τα ζεστά απογεύματα, για τις παρέες, τον ερωτισμό, τη μητρότητα, το δέσιμο με τη φύση και τη φιλία.
20/5 - 8/6, Bartesera, Κολοκοτρώνη 25, Στοά Πραξιτέλους, 2103229805

n