Εικαστικα

Οι «Ρέουσες μορφές» της Βούλας Πριοβόλου

Μια έκθεση στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362467-750169.jpg

Στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ύδρας για το καλοκαίρι του 2017, η ζωγράφος Βούλα Πριοβόλου θα παρουσιάσει μερικά από τα έργα της.

Στους δύο ορόφους των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου θα παρουσιαστούν περίπου 60 ζωγραφικά έργα μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, που χωρίζονται σε δύο ενότητες: Στα μακρόστενα, κάθετα έργα με ανεξίτηλα χρώματα σε πανί −ασπρόμαυρα και γκρίζα ή έντονα χρωματιστά− και στη σειρά έργων με θέμα τον ουρανό, ζωγραφισμένα σε μουσαμά ή χαρτί με χρώματα λαδιού, μελάνια, ξυλομπογιές, γραφίτες, χρωματιστά κάρβουνα.

Χωρίς τίτλο, 2012, ανεξίτηλα χρώματα σε πανί

Η ιστορικός της τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα σημειώνει σχετικά: Αν και οι «ουρανοί» της Πριοβόλου εμφανίζονται στη δουλειά της ήδη από το 1987 –ενώ τα πρώτα πανιά δημιουργούνται το 1993/1994– στη συνέχεια τα δύο αυτά φαινομενικά διαφορετικά μέρη της ζωγραφικής της δουλεύονται παράλληλα, οδηγώντας τα έργα της σε γόνιμες αλληλεπιδράσεις, αφού ο κοινός άξονάς τους είναι μια αφαιρετική, ρέουσα εικαστική γραφή.

Χωρίς τίτλο, 2003, μελάνια, χρωματιστά κάρβουνα, γραφίτης

Στην τυπολογία των «ουρανών» της η ζωγράφος μοιάζει να επιδιώκει να αποτυπώσει την ακατάπαυστη ροή του χρόνου. Να συλλάβει κάθε φορά μία μοναδική όψη του, προτού αυτή χαθεί μέσα στη διαρκή μεταβολή των μορφών και των χρωμάτων που αποτυπώνουν τα σύννεφα – ζωγραφικά προσχήματα εναλλαγής φωτός και φόρμας.

Χωρίς τίτλο, μελάνια, χρωματιστά κάρβουνα, γραφίτης

Η ίδια ροή αποτελεί το θέμα και των μακρόστενων πανιών της, όπου είναι εμφανείς οι αναφορές στη σινοϊαπωνική ζωγραφική, στο τυχαίο του σουρεαλισµού και στη ρευστότητα της άμορφης τέχνης. Κηλίδες, σταξίματα και αυλάκια στροβιλιζόμενων χρωμάτων και γραμμών εξελίσσονται σε ρυθµικές φόρµες που συμπυκνώνονται και αραιώνουν δημιουργώντας γραφές ατέρμονων πεδίων ροής.

Αφηγήσεις 2002, ανεξίτηλα χρώματα σε πανί

Info: Βούλα Πριοβόλου «Ρέουσες Μορφές». Εγκαίνια: 8 Ιουλίου 2017, 20.00. Διάρκεια: Ως 6 Αυγούστου  2017. Ώρες λειτουργίας: 9.00-16.00& 19.30-21.30. Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.