Εικαστικα

Ένα νέο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με φιλοδοξίες και πελοποννησιακή καταγωγή

Η Ελένη Βαροπούλου δεν μεταφέρει απλώς το site specific project «Διεθνής Τόπος» από μέρος σε μέρος, αλλά αναδεικνύει δυναμικές τοποθεσίες, με πρώτη την Αργολίδα

Ηρώ Παρτσακουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 1994 ξεκίνησε ένα ιστορικό φεστιβάλ στο Άργος, με μεγάλα ονόματα: Κουμεντάκης, Παπαιωάννου, Τερζόπουλος, Μαμαρινός και άλλοι πολλοί. Ήταν ένα ιδιαίτερο site specific project που δυστυχώς διήρκησε μόνο τρία χρόνια, στα οποία ωστόσο πρόλαβε να αναπτύξει καλλιτεχνικές δράσεις σε αρχιτεκτονικά μνημεία, αρχαία και σύγχρονα, σε αρχαιολογικούς χώρους και εργοστάσια της περιοχής. Ήδη από τις 3 Ιουλίου έχει τεθεί σε εφαρμογή η προσπάθεια ένωσης εκείνου του πρωτότυπου Φεστιβάλ Άργους με ένα νέο καλλιτεχνικό, ερευνητικό site specific project που διευθύνει η θεατρολόγος και κριτικός Ελένη Βαροπούλου, και θα διεξαχθεί  στο Άργος, τις Μυκήνες και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας έως τις 9 Ιουλίου.

«Όταν το 1994 εισηγήθηκα και διεύθυνα το Φεστιβάλ Άργους σε εκείνη την πρώτη φάση του, οι τόποι, το τοπίο και τα αρχιτεκτονικά μνημεία, αρχαία και σύγχρονα, όπως είναι τα νεοκλασικά κτίρια και τα διάφορα εργοστάσια, μνημεία της βιομηχανικής αρχαιολογίας, είχαν το προβάδισμα και καθόριζαν τη φυσιογνωμία της φεστιβαλικής παραγωγής και δραστηριότητας» αναφέρει η Ελένη Βαροπούλου.

Ένα νέο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με φιλοδοξίες και πελοποννησιακή καταγωγή © Πλάτων Ριβέλλης

Κι αν τα τοπικά φεστιβάλ χαρακτηρίζονται από την προσωρινή μόνο ανάπτυξη που προσφέρουν στον τόπο που τα φιλοξενεί, το νέο αυτό φεστιβάλ «Διεθνής Τόπος (Πελοπόννησος / Άργος - Μυκήνες)» ελπίζει να κάνει τη διαφορά. Για αρχή πάντως φαίνεται πως πράγματι κάτι αλλάζει, επιχειρώντας στο μέλλον να απευθυνθεί σε νέους τόπους, αφού η Αργολίδα είναι μόνο η αρχή. Σκοπεύει να συνεχίσει τις δράσεις στην περιοχή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν τουριστικά οι τοποθεσίες που θα συνδέονται με την παραγωγή πολιτισμού, η Πελοπόννησος ευελπιστεί να κινητοποιήσει πολίτες, καλλιτεχνικούς και τοπικούς φορείς σε μία συλλογική δράση ανάπτυξης που θα βλέπει μακριά. Το φετινό πρόγραμμα του project απαρτίζεται από εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο και κινείται σε δύο άξονες, αρχαιολογία και ετεροτοπία, περιλαμβάνοντας ως δίπτυχο το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» και την «Αργολική Industriale».

Ένα νέο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με φιλοδοξίες και πελοποννησιακή καταγωγή © Πλάτων Ριβέλλης

Οι εμβληματικές και αστείρευτες τοποθεσίες του Άργους και των Μυκηνών με τεράστιο ιστορικό και μυθολογικό φορτίο, αναζωογονούνται καθώς στο πλαίσιο της «Αργολική Industriale» δύο μνημειακοί βιομηχανικοί χώροι της Αργολίδας, το εργοστάσιο «ΡΕΑ» και ο «Πελαργός» της Νέας Κίου, μετατρέπονται μετά από πολυετή αδράνεια και σιωπή σε δυναμικούς τόπους ζωντανής καλλιτεχνικής δράσης με 11 καλλιτέχνες που παρεμβαίνουν και στήνουν εκεί έργα τους. Η προσωρινή κατάληψη των εργοστασίων σφραγίζεται από τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών: Άρτεμη Αλκαλάη, Έρη Δημητριάδη, Δημήτρη Μεράντζα, Ειρήνη Μπαζάρα, Μάχη Ξενάκη, Αλίκη Παππά, Νατάσσα Πουλαντζά, Νίκο Σεπετζόγλου, Βουβούλα Σκούρα, Σωκράτη Φατούρο, Θοδωρή Χρυσικό.

Ένα νέο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με φιλοδοξίες και πελοποννησιακή καταγωγή © Πλάτων Ριβέλλης

Εκτός από την αρχαιολογία του βιομηχανικού χώρου, η αρχαιολογία με τις τεχνικές και τις μεθόδους της αποτελεί αφετηρία και για τις τρεις εργαστηριακές πρακτικές που οργανώνουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες και επιστήμονες στα εργοστάσια «ΡΕΑ» και «Πελαργός» της Νέας Κίου, απευθυνόμενα σε σπουδαστές και σπουδάστριες, κατοίκους της περιοχής, αγρότες και εργάτριες.

Ένα νέο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με φιλοδοξίες και πελοποννησιακή καταγωγή © Πλάτων Ριβέλλης

Το «Πολύτοπον Ιάννης Ξενάκης» με την περιβαλλοντική διάστασή του θα αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στο παλαιό Φεστιβάλ Άργους και το νέο project, ανάμεσα στο Άργος και τις Μυκήνες, όπου ο Ξενάκης είχε με το δικό του ιστορικό, μουσικό και πολύτεχνο δρώμενο παρέμβει στο τοπίο των Μυκηνών. Αυτό το αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα συνθέτη περιλαμβάνει ένα «θέατρο τοπίου», μια πρωτότυπη σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη ειδικά γραμμένη για τις Μυκήνες, με τη σύμπραξη της χορογράφου και χορεύτριας Μαριάννας Καβαλλιεράτου (7 Ιουλίου), ενώ ακολουθούν πολλές ακόμα μουσικές και άλλες εκδηλώσεις.

Ένα νέο καλλιτεχνικό φεστιβάλ με φιλοδοξίες και πελοποννησιακή καταγωγή © Πλάτων Ριβέλλης

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα του «ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΠΟΣ», Πελοπόννησος / Άργος- Μυκήνες εδώ.


Info: «ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΠΟΣ» Πελοπόννησος Άργος -  Μυκήνες, έως 9 Ιουλίου στο Νομό Αργολίδας

Σύλληψη-Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελένη Βαροπούλου

Συντονισμός: Oρσία Σοφρά, Σταυρούλα Κατσιαμπούλα

Φωτογραφίες: Πλάτων Ριβέλλης 

Ηχητική Υποστήριξη, Φωτισμοί:Xρήστος Τόλης, Κυριάκος Νικολόπουλος

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του project είναι ελεύθερη, ενώ για τη μεταφορά των θεατών από το χώρο των Μυκηνών στο Αρχαίο Θέατρο Άργους θα διατίθεται πούλμαν.