Εικαστικα

Οι αγρότες είναι πλούσιοι, οι ψυχίατροι κουτσομπόληδες και οι δημοσιογράφοι ημιμαθείς

Η «αλήθεια» λάμπει στο ιδιαίτερο βιβλίο της Ήρας Παπαποστόλου «Χαρακτήρες & Επαγγέλματα» σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Ηρώ Παρτσακουλάκη
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Φτιάχνει έναν καφέ που τον πίνει αργά. Μετά πλένει τα πιάτα χωρίς γάντια. Σκουπίζει και σφουγγαρίζει την κουζίνα και το σαλόνι. Σήμερα θα φτιάξει γεμιστά και θα ανοίξει φύλλο για πίτα». Σου θυμίζει κάτι;

«Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν καριέρα μόνο στο εξωτερικό». Σαν κάπου να το έχεις ξανακούσει;

«Νομίζεις ότι είναι σνομπ. Κάποιοι θέλουν να το νομίζεις. Γράφουν ακαταλαβίστικα για να φανούν γνώστες του αντικειμένου. Πολλοί λένε ότι είναι αποτυχημένοι καλλιτέχνες». Αυτό αποκλείεται να μη μιλάει στην ψυχή σου.

Το ίδιο κι αυτό: «Ξέρει το όνομά σου, πόσο χρονών είσαι, ποιανού είσαι γιος ή κόρη, με ποιον γύρισες σπίτι χθες βράδυ, τι αμάξι οδηγείς, τη φορολογική σου δήλωση, τα αισθηματικά σου, πόσα έσκασες στον μπακάλη, τι σερβιέτες χρησιμοποιείς, ποιες τσίχλες σου αρέσουν, τι τσιγάρα καπνίζεις». Σίγουρα κάπου πάει το μυαλό σου, είναι άνθρωπος της γειτονιάς, τον επισκέφτηκες μόλις λίγα λεπτά πριν, πιθανότατα να τον επισκεφτείς ξανά μέσα στην ημέρα και μόλις συνειδητοποίησες πόσα ξέρει!

Η ρετσινιά του επαγγέλματος, οι φυλές των επαγγελματιών, των διαφόρων χαρακτήρων που συναντάς καθημερινά και όλα αυτά που σκέφτεσαι αλλά δεν αποκαλύπτεις δημοσίως. Επιτέλους η αλήθεια λάμπει στο ιδιαίτερο βιβλίο της Ήρας Παπαποστόλου (εκδόσεις ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης). Σημερινοί άνθρωποι περιγράφονται άμεσα και απλά, με έντονα στοιχεία σαρκασμού. Ανάλαφρα κείμενα, δοσμένα με χιούμορ, κάνουν τους περισσότερους να ταυτιστούν απόλυτα αφού πρόκειται για καθημερινή ζωή.

Η εικονογράφηση της ζωγράφου Βίκυς Γεωργιοπούλου συμπληρώνει ιδανικά τις περιγραφές και τα έργα της παρουσιάζονται, μαζί με το βιβλίο, στην Αίθουσα Τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ την Τρίτη 29 Νοεμβρίου.

Ο υπάλληλος, ο περιπτεράς, η νοικοκυρά, οι καλλιτέχνες, οι ψυχίατροι, οι παπάδες, οι δημοσιογράφοι ή οι συνταξιούχοι δεν είναι παρά φιγούρες της καθημερινότητας που αποδίδονται με τη διεισδυτική ματιά ενός παιδιού που έχει δει πολλά και δεν μπορεί στο τέλος να κάνει τίποτε άλλο παρά να πει για όλα αυτά τη δική του αλήθεια.

Ο υπάλληλος

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Αυτός ο υπάλληλος έχει προσωπική ζωή αλλά δεν είναι ικανοποιημένος από αυτήν. Έτσι το ρίχνει στη δουλειά και όλοι οι υπόλοιποι τον υπονομεύουν όσο το αφεντικό τον εκμεταλλεύεται. Τον ρωτούν και σπάνια απαντάει, οπότε του βάζουν ταμπέλες: ο περίεργος, ο τρελός, ο βλάκας. Δεν λέει καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα. Κάθεται μπροστά από τον υπολογιστή πολλές ώρες. Το μεσημέρι τρώει ό,τι έχει φέρει σε ταπεράκι από το σπίτι, μόνος του, σε μια γωνιά για να μην τον βλέπει κανείς. Αυτός ο υπάλληλος κάνει τα πάντα: γραμματειακή υποστήριξη, πώληση, αμπαλάζ, εξωτερικές δουλειές, έρευνα, αρχειοθέτηση, γράφει και τους λόγους του αφεντικού. Κρατάει μόνος του όλη την επιχείρηση. Και ακούει να τον βρίζουν πίσω και μπροστά από την πλάτη του. Έχει άποψη αλλά δεν την λέει γιατί είναι υπάλληλος. Έχει και ένα μικρό αυτοκίνητο για να κάνει τη δουλειά του. Μια φορά πήγε να το βάλει δίπλα στη μερσεντές του αφεντικού αλλά ο οδηγός τού είπε να το μετακινήσει. Αυτός ο υπάλληλος παραιτήθηκε και χώρισε για να κάνει τη ζωή του και η εταιρεία έκλεισε.

Ο περιπτεράς

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Ο περιπτεράς ξέρει το όνομά σου, πόσο χρονών είσαι, ποιανού είσαι γιος ή κόρη, με ποιον γύρισες σπίτι χτες βράδυ, τι αμάξι οδηγείς, τη φορολογική σου δήλωση, τα αισθηματικά σου, πόσα έσκασες στον μπακάλη, τι σερβιέτες χρησιμοποιείς, ποιες τσίχλες σου αρέσουν, τι τσιγάρα καπνίζεις, αν είσαι δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, αν έχεις παιδί από γάμο, πότε έχεις πάρει διαζύγιο, ποιοι άλλοι μένουν στην πολυκατοικία σου, τι λέει η γειτονιά για σένα, σε ποιο κομμωτήριο πας, πόσα δίνεις στον οδοντίατρο, από πού κατάγεσαι, ποιο χρώμα προτιμάς, αν είσαι έξυπνος, βλάκας ή λαμόγιο, αν παίρνεις ναρκωτικά ή αν έπαιρνες ποτέ, αν είχες πολλούς συντρόφους, αν σε έδερναν όταν ήσουν μικρός, ποια περίοδο επισκεπτόσουν ψυχίατρο και τι αρρώστιες έχουν όλοι σου οι συγγενείς. Τώρα κάνει και ντελίβερι.

Ο καφετεριατζής

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Eίναι αυτός που έχει την καφετέρια δίπλα από το καθαριστήριο. Έχει βγει με αναστολή για ναρκωτικά. Τώρα είναι καθαρός αλλά τον παρακολουθούν. Το μαγαζί του δεν χρειάζεται προστασία. Οι σεξουαλικές του προτιμήσεις είναι λίγο μυστήριες και όλες οι γυναίκες που έχουν περάσει από δίπλα του έχουν δεινοπαθήσει γιατί ήθελε να τις αλλάξει. Δεν θέλει να καπνίζουν και να πίνουν και θέλει να είναι πάντα προσεγμένες, βαμμένες στο πρόσωπο, με βαμμένα νύχια και σέξι ντύσιμο. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να έχει κόσμο στο μαγαζί και να οδηγεί ακριβό αυτοκίνητο. Δεν έχει λεφτά αλλά κάνει σαν να έχει. Το βράδυ ντύνεται γαμπρός και όλη η δηθενιά τον περιτριγυρίζει. Κοιμάται ξημερώματα και ξυπνάει νωρίς για να ψωνίσει από το σούπερ μάρκετ για το μαγαζί. Πηγαίνει και γυμναστήριο. Προσπαθεί να είναι όμως στο μαγαζί όσο περισσότερο μπορεί. Τα καλοκαίρια πηγαίνει μόνο στη Μύκονο. Δεν μπορεί καθόλου τους κουλτουριάρηδες και η μουσική πρέπει να είναι πάντα πριόνι. Πίνει μόνο μαλτ ουίσκι και καπνίζει Styvensant, τα βαριά. Μιλάει συνέχεια σε ένα κινητό για δουλειά. Βγάζει σέλφις με φίλους και γκόμενες για να δείξει ότι πάει καλά το μαγαζί και ότι όλοι διασκεδάσουν. Όλοι όμως είναι δυστυχισμένοι. Πρόσφατα τα έφτιαξε με μία σερβιτόρα.

Η νοικοκυρά

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Ξυπνάει πρώτη στο σπίτι, από τις 5 το πρωί. Ανοίγει τις κουρτίνες και τα παντζούρια και ύστερα τα παραθυρόφυλα να μπει μέσα φρέσκος αέρας. Φτιάχνει έναν καφέ που τον πίνει αργά. Μετά πλένει τα πιάτα χωρίς γάντια. Σκουπίζει και σφουγγαρίζει την κουζίνα και το σαλόνι. Σήμερα θα φτιάξει γεμιστά και θα ανοίξει φύλλο για πίτα. Θα σιδερώσει όσα ρούχα έμειναν από χθες και θα βάλει πλυντήριο για τα λευκά. Δεν έχει να πάει λαϊκή, μόνο σούπερ μάρκετ. Χρειάζεται ξύδι που τελείωσε, καθαριστικό για το μπάνιο και αυγά. Θα πάρει και φρέσκο ψωμί από τον φούρνο. Να θυμηθεί να ράψει εκείνο το κουμπί που έφυγε από το πουκάμισο του γιου της και να περάσει γαζί στο παντελόνι του άντρα της. Της είπαν να τους ξυπνήσει στις 10 γιατί έχουν να πάνε στην εφορία. Θα κάτσει να φάει μόνη της κατά τη μία και θα τους σερβίρει στις δύο. Μετά θα πλύνει τα πιάτα. Ίσως μετά να τελειώσει εκείνο το πουλοβεράκι για το μωρό της κόρης της. Το απόγευμα θα πάει στη γειτόνισσα να πιει έναν καφέ. Όταν γυρίσει, θα δει τηλεόραση. Έχει κάτι ωραίες σειρές τώρα τελευταία. Κατά τις 9 θα δει ειδήσεις ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Σε μια ώρα θα την έχει πάρει ο ύπνος. Να θυμηθεί αύριο να ξυπνήσει τον γιο της στις 8.

Οι ιστορικοί τέχνης

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Νομίζεις ότι είναι σνομπ. Κάποιοι θέλουν να το νομίζεις. Γράφουν ακαταλαβίστικα για να φανούν γνώστες του αντικειμένου. Πολλοί λένε ότι είναι αποτυχημένοι καλλιτέχνες. Καταλαβαίνουν τους καλλιτέχνες, τους εκμεταλλεύονται αλλά τους προωθούν. Θέλουν οι καλλιτέχνες να τους έχουν ανάγκη. Δεν βγάζουν χρήματα από τη δική τους τέχνη αλλά από την τέχνη κάποιου άλλου. Όμως μπορούν να βάλουν σε λέξεις την αλήθεια του κάθε καλλιτέχνη. Θέλουν φήμη, χρήμα και δόξα. Αρέσκονται να κάνουν παρέα με επιχειρηματίες, εφοπλιστές κ.λπ. καθώς και με τις κυρίες τους για να πουλάνε τα έργα. Θέλουν να ντύνονται αριστοκρατικά και κουλτουριάρικα. Τις δικές τους αναζητήσεις τις κάνουν ομαδικές εκθέσεις. Τους αρέσει η κοινωνική καταξίωση. Κάποιοι είναι διαβασμένοι και κάποιοι όχι. Όταν μιλάνε, πάντως, νομίζεις ότι είναι. Νομίζεις επίσης ότι είναι άνθρωποι της διανόησης. Κάποιοι είναι. Κάποιοι το παίζουν. Είναι οργανωτικοί και θα μπορούσαν να είναι επιχειρηματίες αλλά προτιμούν το ελεύθερο επάγγελμα και τις ανέσεις τους. Έχουν στα σπίτια τους πολλά έργα που είναι δώρα από καλλιτέχνες. Κάποιες φορές πληρώνονται με αυτά. Σπάνια λένε «δεν ξέρω». Έχουν πολλές φορές μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Έχουν επίσης πολλές και χρήσιμες γνωριμίες. Έχουν ανάγκη τους συλλέκτες και τους χορηγούς. Τους αρέσει η αναγνώριση και το εμπόριο. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι παράσιτα, λαμόγια και καθόλου χρήσιμοι για το σύστημα. Άλλοι πάλι ντρέπονται να τους μιλήσουν ή νιώθουν εξαρτημένοι από την κριτική τους. Πολλοί συμφωνούν στο ότι παράγουν έργο.

Οι καλλιτέχνες

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Οι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν, παίζουν και ακούν μουσική, σφάζονται και τα ξαναβρίσκουν ή δεν τα ξαναβρίσκουν, κυνηγάνε τη φήμη, τη δόξα, τα λεφτά και την αναγνώριση και συνήθως είναι ο εαυτός τους. Κάποιοι μάλιστα έχουν και ταλέντο. Κάποιοι δουλεύουν σε άλλες δουλειές για να μπορούν να ζήσουν και να αγοράσουν τα υλικά τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν καριέρα μόνο στο εξωτερικό. Στους καλλιτέχνες αρέσει να εκτίθενται αλλά προτιμούν κάποιος άλλος να κάνει τις δημόσιες σχέσεις. Τους αρέσει να ασχολούνται πολλές ώρες με την τέχνη τους και επίσης να μιλάνε γι’ αυτήν. Είναι πολύ σημαντικό να μπουν σε ένα περιοδικό ή να βγουν στην τηλεόραση. Στους ζωγράφους δεν αρέσει να πληρώνουν για να εκθέσουν και στους συγγραφείς για να εκδόσουν ένα βιβλίο. Οι καλλιτέχνες θέλουν οι κριτικοί τέχνης να γράφουν καλά λόγια για τη δουλειά τους. Περνούν πολλές ώρες στο εργαστήριο αλλά τους αρέσει να βγαίνουν και να κοινωνικοποιούνται, να πίνουν και να τρώνε σε ακριβά εστιατόρια αλλά και στο κουτούκι του Μπάμπη. Γενικά μιλάνε πολύ για τον εαυτό τους γιατί έχουν ασχοληθεί πολύ μ’ αυτόν. Οι καλλιτέχνες ζουν ενδιαφέροντες έρωτες και μπορούν να κάνουν και με λίγα λεφτά αλλά θέλουν να έχουν πολλά. Τους αρέσει να ποζάρουν στο φακό. Έχουν δικές τους εμπειρίες και ιδέες και δεν θέλουν να τους αντιγράφουν. Θέλουν να κάνουν κάτι που να μην έχει ξαναγίνει. Αγχώνονται κιόλας γι’ αυτό. Έχουν χιούμορ και πειράζονται μεταξύ τους. Οι καλλιτεχνες έχουν ανάγκη τους συλλέκτες. Κάποιοι έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και είναι νάρκισσοι. Κάποιοι είναι σοφοί και έχουν κάτι να πουν. Θα τους βρεις στα πιο ωραία μέρη και έχουν τα πιο ωραία σπίτια. Συνήθως έχουν γούστο. Δίνουν μεγάλη σημασία στο κουτσομπολιό και γενικά τους αρέσει να θάβουν άλλους. Όταν σου εξηγούν ένα έργο, μπορεί να νομίσεις ότι είναι οι πιο ευαίσθητοι και έξυπνοι άνθρωποι. Και είναι. Οι καλλιτέχνες είναι ένα χρήσιμο αλλά για όσους δεν καταλαβαίνουν άχρηστο και πολυτελείας είδος.

Οι φιλότεχνοι

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Οι φιλότεχνοι κυκλοφορούν, βλέπουν, δεν αγοράζουν και σπάνια λένε τη γνώμη τους μήπως και φανεί ότι δεν ξέρουν. Αν την πουν, θα είναι επειδή έχουν δει πολλά και θα θελήσουν να κάνουν τους ξερόλες. Οι φιλότεχνοι εντυπωσιάζονται από τα άρθρα που αναφέρονται σε καλλιτέχνες σε γνωστές εφημερίδες μόνο και μόνο επειδή είναι σε γνωστές εφημερίδες. Εντυπωσιάζονται και από τις ασυναρτησίες των άρθρων γιατί πιστεύουν ότι το ακαταλαβίστικο σημαίνει κουλτούρα. Δεν δέχονται ποτέ ότι είναι ακαταλαβίστικο. Μπορούν και να το αναλύσουν. Οι φιλότεχνοι εντυπωσιάζονται από τα μεγάλα ονόματα ή τα πολύ διαφημισμένα ονόματα. Κι αν δεν τους αρέσει αυτό που βλέπουν, θα ντραπούν να το πουν μόνο και μόνο επειδή ανήκει σε πολυδιαφημισμένο όνομα. Πρώτα πρέπει να το πει κάποιος άλλος για να συμφωνήσουν μαζί του. Οι φιλότεχνοι πιστεύουν ότι είναι τέχνη πολλά από τα πράγματα που έχουν αγοράσει από τα art shops μουσείων. Λένε συνέχεια «Αυτό το πήρα από κει» και είναι απλώς ένα κακοσχεδιασμένο σουπλά με τη σφραγίδα κάποιου μουσείου. Τα υπόλοιπα πράγματα στο σπίτι είναι από κληρονομιά που πάει από γενιά σε γενιά. Ειδικά εκείνη η θαλασσογραφία πάνω από τον μπουφέ. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ευχαριστιούνται τις εκπαιδευτικές βόλτες τους με τα πόδια ή το ΚΤΕΛ.

Οι αρχαιολόγοι

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Νομίζουν ότι είναι παντογνώστες. Σνομπάρουν όσους δεν έχουν κάνει τις σπουδές τους. Σνομπάρουν και όσους τις έχουν κάνει. Φοβούνται μη τους φάνε τη δουλειά. Δεν θα πουν ποτέ «δεν ξέρω» κι ας μην ξέρουν. Έχουν ανάγκη την καρέκλα τους αλλά και αυτή του διπλανού. Ζηλεύουν τον αρχαιολόγο που έκανε τη σούπερ ανακάλυψη. Θα ήθελαν να είναι στη θέση του. Και θα κάνουν τα πάντα για να του την πάρουν. Έχουν συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου αλλά νομίζουν ότι είναι η Μαρία Αντουανέτα. Δεν αφήνουν κανέναν άλλον να κάνει τη δουλειά τους. Μόνο αυτοί ξέρουν να την κάνουν σωστά. Κουτσομπολεύουν τους συναδέλφους τους με κακία. Γλείφουν, αλλά δεν το παραδέχονται ποτέ. Όταν βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις, καμαρώνουν αλλά δεν κάνουν τίποτα για τον φορέα στον οποίο βρίσκονται. Αρχαιολόγοι: από το αρχαίοι (δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο σήμερα) και από το όλο λόγια.

Οι δημοσιογράφοι

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Οι περισσότεροι είναι ημιμαθείς. Έχουν διαβάσει πολλά αλλά μόνο για να γράψουν κάποιο άρθρο. Μετά ξεχνούν τα πάντα. Τους αρέσει να ζουν από τις ζωές των άλλων. Το μότο τους είναι «ήμουν κι εγώ εκεί». Αλλά είναι πάντα Αυτοί και ο Κάποιος. Κάποιοι λένε την αλήθεια και κάποιοι λένε αυτά που τους λένε να πουν. Νομίζουν ότι η δημοσιότητα τούς κάνει σημαντικούς. Άλλοι είναι οι σημαντικοί. Αυτοί γράφουν ή λενε γι’ αυτούς. Εφευρίσκουν λέξεις που τις ακούμε μόνο στις ειδήσεις. Γενικολογούν και νομίζουν ότι έχουν άποψη. Νομίζουν επίσης ότι διαμορφώνουν άποψη. Οι περισσότεροι είναι ρηχοί αλλά κάνουν ερωτήσεις για να πιάσουν το βάθος. Κοιτούν το δέντρο αντί για το δάσος. Κουτσομπολεύουν πολύ και νομίζουν ότι ξέρουν πολλά για πολλούς. Αναπαράγουν φήμες και ύστερα τις διαψεύδουν. Μιλάνε για το σήμερα χωρίς να ξέρουν το χθες. Κάποιοι είναι διαπλεκόμενοι. Κάποιοι αποκαλούνται παπαγαλάκια. Αναπαράγουν πληροφορίες και νομίζουν πως έτσι δείχνουν ότι έχουν πολιτική άποψη. Η άποψή τους είναι κυρίως αυτή του καναλιού. Αντί να ψάξουν μέσα τους, ψάχνουν να βρουν τι έχουν να πουν οι άλλοι. Φλερτάρουν με την οθόνη και τη δημοσιότητα αλλά παραμένουν άσημοι. Γίνονται όμως διάσημοι. Αν τους ρωτήσεις πού έχουν πάει ταξίδι, θυμούνται τα ξενοδοχεία αλλά όχι την ουσία.

Οι ψυχίατροι

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Οι ψυχίατροι είναι οι χειρότεροι κουτσομπόληδες και αυτό που λένε για το απόρρητο δεν ισχύει. Οι ψυχίατροι βγάζουν τρελλά λεφτά από τους ασθενείς και από τις φαρμακοβιομηχανίες. Το χειρότερο που κάνουν είναι να σου διογκώνουν το εγώ λέγοντάς σου «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει αυτός, με ενδιαφέρει εσύ τι πιστεύεις, εσύ είσαι ο ασθενής μου». Μεγάλο λάθος αφού οι σχέσεις περιλαμβάνουν και το νιώσιμο του άλλου. Αγαπημένη έκφραση: «Πώς νιώθεις γι’ αυτό;». Οι ψυχίατροι θέλουν να δίνουν φάρμακα. Πολλά φάρμακα. Τις περισσότερες φορές διαλέγουν τα λάθος και ύστερα τα αλλάζουν όσο εσύ γίνεσαι το χημείο του κράτους. Χρησιμοποιούν για το απλό άγχος λέξεις όπως «αγχώδης διαταραχή» και πολλές άλλες περίεργες εκφράσεις όπως «ρήξη συνειδησιακού πλέγματος». Είναι εντελώς αδιάκριτοι και δεν δίνουν συμβουλές παρά κάνουν ερωτήσεις για να βρεις εσύ τη λύση στο πρόβλημά σου. Πολλοί νομίζουν ότι οι ψυχίατροι τούς σώζουν αλλά συνήθως το πλήρωμα του χρόνου είναι αυτό που τους οδηγεί σε αυτό που είναι φτιαγμένοι να κάνουν. Ρωτάνε δήθεν από ενδιαφέρον αλλά αυτή είναι η δουλειά τους. Χαίρονται πολύ όταν βάζεις τα κλάματα και μετά σου λένε «Σιγά, ξεπέρασέ το επιτέλους!». Εγώ πάλι πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τους ψυχίατρους.

Οι αγρότες

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Οι αγρότες είναι πλούσιοι. Κάθονται στο καφενείο και μιλάνε για τρακτέρ και μπάλα και βάζουν άλλους να δουλεύουν. Οι αγρότες έχουν ερωτική σχέση με τις επιδοτήσεις και οι επιδοτήσεις με αυτούς. Αντί να φτιάξουν εξοχικό κάπου μακριά, το φτιάχνουν στο κοντινό χωριό. Τα πολλά λεφτά που έχουν, θέλουν να τα κάνουν περισσότερα και γι’ αυτό πολύ συχνά κατεβαίνουν στους δρόμους. Οι αγρότες δεν έχουν δική τους άποψη. Ό,τι βλέπουν στον διπλανό τους το αντιγράφουν. Από το χρώμα που έβαψε το σπίτι μέχρι το αυτοκίνητο που αγόρασε. Ξαφνικά βρίσκονται όλοι με τα ίδια υπάρχοντα αλλά εξακολουθούν να ψάχνουν για το καλύτερο μοντέλο κινητού ή αυτοκινήτου. Οι αγρότες είναι επιδειξιομανείς και κουτοπόνηροι αλλά νομίζουν ότι είναι οι πιο έξυπνοι και μάγκες. Αν υπάρχουν εξαιρέσεις; Ναι. Ένας στους 1000. Οι περισσότεροι κατεβαίνουν στο δρόμο πάντα χειμώνα και οι κινητοποιήσεις τους τελειώνουν πάντα πριν την άνοιξη: Γιατί η άνοιξη φέρνει χορτάρι και κάποιος πρέπει να επιβλέπει τους εργάτες όταν ξεχορταριάζουν.

Οι παπάδες

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Παπάδες, αρχιμανδρίτες, επίσκοποι και μητροπολιτάδες, διάκονες, ιερομόναχοι, αρχιερείς και ιεροκύρηκες. Είναι πολλοί, πάρα πολλοί (λένε περισσότεροι από γιατρούς και δικαστές) και πληρώνονται αδρά. Κάποιοι πιστεύουν. Κάποιοι πιστεύουν στο χρήμα και την εξουσία. Είναι γεγονός ότι το κοινωνικό σύστημα χρειάζεται περισσότερους αστυνομικούς και παπάδες από καθηγητές και γιατρούς. Εξαιτίας τους πρέπει να μας νοιάζει αν δέχονται ή αν δεν δέχονται το σύμφωνο συμβίωσης. Αλήθεια, μπορούν πραγματικά να ευλογήσουν τα πάντα; Και κάτι ακόμα: Γιατί δεν αξιοποιούν την περιουσία τους; Θα μπορούσαν κάλλιστα να πληρώσουν τα χρωστούμενα. Όμως για το μόνο που ίσως είναι χρήσιμοι είναι για να με «διαβάσουν».

Οι πολιτικοί

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Οι πολιτικοί λένε ψέμματα. Πολλά ψέμματα. Σπέρνουν ελπίδες για να θερίσουν ψήφους. Και οι πολίτες σφάζουν προβατίνες να τους τις κάνουν δώρο για να βάλουν τα παιδιά τους στο δημόσιο. Οι πολιτικοί είναι εθισμένοι στις παρανομίες, τα οικονομικά σκάνδαλα, τις διαπλοκές, τα συμφέροντα. Δηλώνουν υπέρμαχοι του δικαίου αλλά είναι εχθροί του. Μιλάνε για διαφάνεια μόνο και μόνο για να μιλήσουν. Κάποτε μπορεί να πίστευαν σε κάτι. Μετά τους στρίμωξαν και τα κατέβασαν. Οι πολιτικοί κοιμούνται στα έδρανα ενώ κάποιοι άλλοι φωνάζουν (εκείνοι που θα ήθελαν να είναι στην εξουσία για να κοιμούνται με τη σειρά τους στα έδρανα). Βγάζουν χρήματα χωρίς κόπο και με τους νόμους τους καταστρέφουν ζωές. Μόνο και μόνο για να δίνουν άφεση αμαρτιών ο ένας στον άλλον. Διαπράττουν κακουργήματα και αθωώνονται χωρίς να περάσουν από δίκη. Είναι άρρωστοι και εξουσιομανείς. Αρπάζουν τα πάντα και ύστερα τα ψάχνουν στο άδειο σου ψυγείο. Οι πολιτικοί φοράνε το κουστούμι τους και περνάνε μέσα από τον εθνικό κήπο ενώ σκέφτονται την επόμενη μίζα που θα εισπράξουν για να φάνε στο τάδε ακριβό εστιατόριο με τη γυναίκα τους ή με μία από τις ερωμένες τους.

Οι συνταξιούχοι

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Οι συναταξιούχοι δούλευαν μια ολόκληρη ζωή για να πάρουν καλή σύνταξη. Όταν πήραν σύνταξη, αυτή άρχισε να μειώνεται έως ότου συρρικνώθηκε. Παρ' όλα αυτά, με αυτήν ζουν παιδιά και εγγόνια μιας και τα παιδιά είναι άνεργα και τα εγγόνια μωρά. Οι συνταξιούχοι δεν έχουν χρήματα για τα φάρμακά τους, ούτε για να πληρώσουν το γιατρό. Κάποιοι βγαίνουν στους δρόμους για να το φωνάξουν. Κάποιοι μένουν στα σπίτια τους για να δουν στην τηλεόραση πόσο ακόμα θα κοπεί η σύνταξη και τι έκπτωση φόρου θα έχουν. Οι συνταξιούχοι διαβάζουν περιοδικά που τους μαθαίνουν πώς να μετράνε τους καρδιακούς παλμούς και την πίεσή τους. Κρατάνε τα παιδιά των παιδιών τους όταν αυτά θέλουν να βγούν έξω το βράδυ. Τα κρατάνε και το πρωί γιατί τα παιδιά τους δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά. Μαθαίνουν τι άλλο αυξάνει την πίεση εκτός από το αλάτι και ποιο τυρί για μακαρόνια ρίχνει την υπέρταση. Μαθαίνουν επίσης ποια λαχανικά προστατεύουν καλύτερα από τον διαβήτη και τι βοηθάει την υγεία του προστάτη. Φοβούνται πιο πολύ απ’ όλα τον καρκίνο και μην αρχίσουν να ξεχνούν.

Η πολυκατοικία

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου

Στον πρώτο όροφο μένει ένα ζευγάρι με τα παιδιά τους. Δουλεύουν και οι δύο αλλά η γυναίκα δείχνει πιο καπάτσα. Ο άλλος μάλλον είναι λίγο χαζός αλλά είναι ωραίος. Στο διπλανό διαμέρισμα μένει κι άλλο ζευγάρι με τα παιδιά τους αλλά η γυναίκα είναι υστερική, φωνάζει συνέχεια και πέφτει και ξύλο. Όσο για τον άντρα της σίγουρα την πήρε για τα λεφτά της και μπορεί και να την κερατώνει. Στον δεύτερο όροφο μένει ένας παππούς με μία γυναίκα που τον προσέχει και συνέχεια βρίζονται. Δίπλα είναι ένα ζευγάρι αρχιτέκτονες πολύ κοντοί που μοιάζουν μεταξύ τους. Κανείς δεν ξέρει τι κάνουν και γιατί δεν ακούγονται καθόλου. Ο δεύτερος όροφος έχει και τρίτο διαμέρισμα. Εκεί μένουν πατέρας και γιος που έχουν πολλά ψυχολογικά, κυρίως από τότε που η γυναίκα του πρώτου και μητέρα του δεύτερου έφυγε από το σπίτι με τον καλύτερο φίλο του γιου. Μια μέρα η υστερική του πρώτου την κυνηγούσε με ένα μαχαίρι σε όλη την πολυκατοικία ισχυριζόμενη ότι τα ’ριχνε στον άντρα της. Στον τρίτο όροφο μένει μία τρελή με δύο γάτες που λέει ότι είναι ζωγράφος αλλά δεν έχει κάνει ποτέ της έκθεση. Στην αρχή έμενε με τη μάνα της – κι αυτή τρελή που ο άντρας της δεν την άντεξε και την παράτησε. Αλλά δεν την νοιάζει την κόρη. Και οι δύο της άφησαν μεγάλη περιουσία. Το μόνο που τη νοιάζει είναι ότι κανείς δεν την παντρεύεται. Δίπλα της μένει με τη γυναίκα του και τα παιδιά του ένα υψηλό στέλεχος μεγάλης εταιρείας που αλλάζει συνέχεια πανάκριβα αυτοκίνητα. Η γυναίκα του είναι πολύ άσχημη αλλά καλή. Πρόσφατα επισκέπτεται μια φορά τη βδομάδα ψυχίατρο γιατί νομίζει ότι ακούει φωνές. Από την άλλη πλευρά μένει ένας συνταξιούχος που πεθαίνει από καρκίνο. Η γυναίκα του έχει αλτσχάιμερ. Δεν έχουν παιδιά.


Info: ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ Καρτέρης, 29 Νοεμβρίου έως 17 Φεβρουαρίου 2016, Ηροδότου 5, Κολωνάκι, 2108239465, www.peri-technon.com

Εγκαίνια: 29 Νοεμβρίου, 19.30

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρακευή 11.00 – 20.00 & Τετάρτη-Σάββατο 11.00 – 14.30 / Κυριακή-Δευτέρα Κλειστά

Το βιβλίο «Χαρακτήρες & Επαγγέλματα» θα πωλείται επίσης στον χώρο της έκθεσης.

«Χαρακτήρες & Επαγγέλματα». Ένα βιβλίο με χιούμορ από την Ήρα Παπαποστόλου σε εικονογράφηση της Βίκυς Γεωργιοπούλου