Εικαστικα

Tα «7 κλειδιά» ξεκλειδώνουν την ιστορία της ελληνικής παραγωγής

Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσιάζει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Μαρίνα Μπουκουμάνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μέσα από το ιδιαίτερο πρόγραμμα τα «7 κλειδιά» οι μαθητές μπορούν να μάθουν τα μυστικά της παραγωγής με ευχάριστο τρόπο και με τη βοήθεια διαδραστικών παιχνιδιών και της τεχνολογίας. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σχεδιάζει (ΠΙΟΠ) για δεύτερη χρονιά ένα πρωτότυπο, διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να βοηθήσει τα παιδιά να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της παραγωγικής ιστορίας της χώρας μας, συνδυάζοντας παιχνίδια γνώσεων και νέες τεχνολογίες. Στόχος του είναι, μέσα από μια έξυπνη διαδρομή με γρίφους, αινίγματα και πειράματα, οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με βασικές πρώτες ύλες όπως το λάδι, το μετάξι, το μάρμαρο και σταδιακά, και να αντιληφθούν τις χρήσεις και τη σημασία τους.

©Έφη Ρίζου

Πώς μπορούμε με ένα αμύγδαλο να βάψουμε ένα κομμάτι ύφασμα; Ποιο είναι το σκληρότερο υλικό στη φύση; Πώς η τριβή καθορίζει τη χρησιμότητα διαφορετικών υλικών; Τι είναι η Κάμινος Hoffmann; Ποιες είναι οι πηγές ενέργειας που βοηθούν στην παραγωγική διαδικασία; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις οι οποίες εμπεριέχουν και τις λέξεις - κλειδιά που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της Λίμνης Στυμφαλίας!

©Έφη Ρίζου

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ και Β’ Γυμνασίου, διεξάγεται με τη βοήθεια μουσειοπαιδαγωγών και με τη χρήση τεχνολογιών που λειτουργούν βάσει της ανθρώπινης κίνησης και βοηθούν τα παιδιά στον πειραματισμό και την καλύτερη κατανόηση φυσικών φαινομένων.

Όπως και την περσινή χρονιά, οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και στο τέλος, ανάλογα με τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσουν, θα συμμετάσχουν σε κλήρωση με έπαθλο μια εκδρομή σε ένα από τα μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ.

©Έφη Ρίζου


Info: «7 κλειδιά». Από 10 Οκτωβρίου 2016, Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11.

*Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση στα τηλέφωνα 2109469631-632 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00).