Εικαστικα

Τα ασβεστωμένα πεζοδρόμια των σπιτιών της Ελευσίνας

Growing Ground: Το διαδραστικό εικαστικό project της Μαρίας Οικονομοπούλου στα Αισχύλεια 2016

Άντρια Καλαϊτσίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο εξωτερικός χώρος του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, μεταμορφώνεται σε μια κοινή αυλή με την βοήθεια του διαδραστικού project GROWING GROUND. Καλεί τους κατοίκους της Ελευσίνας να συμμετέχουν στο project παραχωρώντας ένα από τα φυτά της δικής τους αυλής. Σε αντάλλαγμα δέχονται ένα σχέδιο με ασβέστη στο πεζοδρόμιο μπροστά από την εξώπορτά τους, εμπνευσμένο και φτιαγμένο ειδικά για τους κατοίκους από την εικαστικό Μαρία Οικονομοπούλου. Ο τίτλος του αναφέρεται σε ένα κομμάτι γης που καλλιεργείται κυριολεκτικά, αλλά μεταφέρται και μεταφορικά στον χώρο που μπορούμε να «καλλιεργήσουμε» μεταξύ μας.

Το project βασίζεται στην προσωπική επαφή της εικαστικού με τους κατοίκους της Ελευσίνας και στο ενδιαφέρον για την ιστορία της πόλης μέσα από προσωπικές αφηγήσεις.Δημιουργεί ένα μέρος για ανταλλαγή σκέψεων πάνω στον δημόσιο χώρο και την επίδραση που έχει η μορφή της κατοικίας στην συνοχή μιας κοινότητας, χρησιμοποιώντας το πράσινο στις σύγχρονες πόλεις.

Τα φυτά που θα συγκεντρωθούν θα τοποθετηθούν σε γλάστρες ειδικά σχεδιασμένες με το όνομα του δωρητή και την διεύθυνση της κατοικίας του. Σχέδια αντίστοιχα με αυτά που θα φτιαχτούν στο πεζοδρόμιο μπροστά από κάθε πόρτα-δωρητή, θα γίνουν και στην αυλή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού για να οριοθετήσουν την κοινή αυλή.

Η Μαρία Οικονομοπούλου παράλληλα με την ανταλλαγή των φυτών και των σχεδίων στο πεζοδρόμιο συζητά με κατοίκους της πόλης και καταγράφει τις πληροφορίες, τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς σε ένα βίντεο που θα προβληθεί στην κοινή αυλή την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στα πλαίσια της ημερίδας.

Την ημέρα αυτή τρεις ομιλητές, oι Ολλανδοί Wim Oudshoorn και Carolien Hoogland και η δική μας Κατερίνα Δρόσου θα μιλήσουν για τους σχολικούς κήπους και τα μαθήματα κηπουρικής σε παιδιά δημοτικών σχολείων της Χάγης, για την αρχιτεκτονική και τις κοινωνικές σχέσεις με βάση τα κτίσματα που υπάρχουν σε μια περίμετρο γύρω από το κτίριο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και για την εμπειρία ενός χρόνου ζωής χωρίς χρήματα, δηλαδή ενός χρόνου βασισμένου στην αρχή της προσφοράς και της ανταλλαγής. Η συζήτηση με το κοινό μετά από κάθε παρουσίαση αποτελεί σημαντικό μέρος της ημερίδας αυτής.

Η εικαστική έκθεση της Μαρίας Οικονομοπούλου ανοίγει για το κοινό την Κυριακή 2Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύονται από ημερίδα με θέμα την κοινή χρήση του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις.

Η Μαρία Οικονομοπούλου έχει πραγματοποιήσει πολλά έργα στον δημόσιο χώρο με συμμετοχή απλών ανθρώπων στην παραγωγή τους, όπως το "Temporary / Timeless" (Amsterdam 2013) και "WaterSpeaking” (Wilnis 2009). Από το 2005 αναπτύσσει το έργο Growing Care, βασισμένο σε καταγραφές αστικού πράσινου που φροντίζουν ιδιώτες μπροστά από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Στο κτίριο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Ελευσίνας θα παρουσιάσει μια σειρά έργα από τον κύκλο Growing Care και μία εγκατάσταση ειδικά φτιαγμένη για τον χώρο αυτόν σε συνεργασία με εθελοντές από την πόλη.


Info: GROWING GROUND, Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2016

Εικαστική έκθεση 2/10-15/11

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ