Εικαστικα

Περίπτωση Denimu

Οι jean περιπέτειες ενός εικαστικού

Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επέστρεψε πρόσφατα από το Μαϊάμι, όπου στην έκθεσή του όποιος λογάριαζε να αποκτήσει κάποιο από τα έργα του χρειάστηκε να βγάλει από την τσέπη περισσότερα από 4 χιλιάδες δολάρια. Ο 28χρονος βρετανός Ian Berry ζει σήμερα στη Σουηδία και ντύνει τις ιδέες του με denim: μια κωλότσεπη από ένα blue-jean μπορεί να βρει τη θέση της στην αναπαράσταση μιας εικόνας από το λονδρέζικο μετρό. Η λαογραφία των περιοχών Κάμντεν και Πικαντίλι κόβεται και ράβεται στα μέτρα του αγαπημένου καραβόπανου που εκατομμύρια ανθρώπων διαθέτουν στις γκαρνταρόμπες τους.

n

Punk London, Denim on Denim, 60x40cm

 n

The Blue Line, Denim on Denim, 70x40cm

Με τα jeans είχε αγάπη από την εφηβεία του: σε ένα σχολικό πάρτι στα 14 ήθελε να κάνει εμφάνιση με το αγαπημένο του παντελόνι αλλά η ανένδοτη μαμά προτιμούσε κοτλέ. Το τζίνι βγήκε από το λυχνάρι το 2006 όταν ξαναβρέθηκε στο παιδικό του δωμάτιο στο Χάντερσφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές σε γραφιστική και διαφήμιση, παίρνοντας απόφαση να συγυρίσει. Χαζεύοντας τα παλιά του ρούχα έφαγε φλασάκι με το απέραντο γαλάζιο. Ήταν δυσκολάκι να τα αποχωριστεί. Και όταν σχόλασε από art director, θέση στην οποία εργάστηκε σε Λονδίνο και Σίδνεϊ συνεργαζόμενος με πολυεθνικές εταιρίες, είχε τον χρόνο με το μέρος του. Το πράγμα ήρθε και κούμπωσε.

n

The Cheyenne has gone, Denim on Denim, 1220x620

n

The Brooklyn Diner, Denim on Denim, 1220x620

Σε όσα έχει επιδοθεί μέχρι σήμερα πρωταγωνιστεί, εκτός από πορτρέτα φυσιογνωμιών, η αστική ζωή ανά τον κόσμο. Γειτονιές, κτήρια, πανοραμικές όψεις των μεγαλουπόλεων αλλά και «κοντινά» σε περίπτερα ή εστιατόρια. Ντύνοντας ταλαίπωρους φτωχοδιάβολους μέχρι καλοζωισμένους γιάπηδες, τα jeans φιγουράρουν παντού: στην αισθητική που προτείνουν οι σχεδιαστές μόδας αλλά και σε εκείνη που υιοθετούν οι κάτοικοι των γκέτο. Στο «χαλαρό» look πολιτικών ή το «αλήτικο» ύφος των ροκ μουσικών. Και κάπως έτσι, ο Denimu πετυχαίνει, παρατηρώντας τον ορυμαγδό της πληροφορίας που κατακλύζει την εποχή, να στιλιζάρει τα έργα του.

n

Michèle, Denim and Coloured Jeans on Denim, 2000x1300

n

Lapo for Lapo, Denim on Denim, 122x240 cm (Lapo Elkann)

n

Detail Of The New York News Stand

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να ταιριάξει αποχρώσεις και ραφές με στένσιλ τεχνικές, χλωρίνες και κόλλες. Αρκετές βόλτες σε πάγκους και μικροκαταστήματα διαλέγοντας από δεύτερο χέρι την πρώτη ύλη για τους «πίνακες» του. Κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι jeanious. Αυτό τουλάχιστον έκρινε το “James Dean Museum” στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, προσκαλώντας τον Denimu να επιμεληθεί την τοιχογραφία του. Με περισσότερες από 80 δημιουργίες μέχρι στιγμής είναι ό,τι πιο denim μπορεί να φορεθεί στις γκαλερί, τους τοίχους ή την επιφάνεια του υπολογιστή σου αυτή τη στιγμή.

n

H jean φιλοτεχνία του στο James Dean Museum

n

Το εξώφυλλο του Rolling Stone με πρωταγωνιστή τον Charlie Sheen

n

First Move, Denim on Denim, 70x40cm

n

Welcome to Utica, Denim and Coloured Jeans on Denim, 2400x1300