Εικαστικα

Μια κάψουλα σε λιγουρεύεται

FEED ME: η παιδική χαρά των πολυμέσων στα Αισχύλεια

Άντρια Καλαϊτσίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάτι περίεργο συμβαίνει στην «διατροφική αλυσίδα» της τέχνης. Είμαστε συνηθισμένοι να τρεφόμαστε με τεχνολογία και τέχνη αλλά να γινόμαστε τροφή για αυτές; Πότε δεν είναι αργά αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα έρχεται το πολυμεσικό έργο FEEDME των Ρουμάνωνκαλλιτεχνώνκαι Noperκαι SaintMachine.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος στην Ελευσίνα θα φιλοξενήσει το έργο FEEDME, μια πρωτοποριακή εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας η οποία είχε φιλοξενηθεί στην κορυφαία διοργάνωση Arts Electronica για την τέχνη και την τεχνολογία το 2015.

Feed Me @ CristianVasile

Το έργο FEEDME των Ρουμάνων καλλιτεχνών Noper (RaduPop) και Saint Machine (Marilena Oprescu Singer) είναι ένα διαδραστικό πείραμα που διερευνά τη σχέση μεταξύ του έργου τέχνης και του κοινού του. Το έργο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και καλεί τα «θύματα» της ακόρεστης «Μήτρας Tra» στο διατροφικό τελετουργικό της.

Womb of tra (interior), φωτό: Igu

Πρόκειται για μια διαδραστική multimedia κάψουλα  9 μέτρων, που τρέφεται από την ενέργεια που παράγεται από τις κινήσεις των επισκεπτών. Τα πάντα κινούνται, πάλλονται και αντιδρούν στην κίνηση των επισκεπτών με έναν κοινό ρυθμό. Έχει αισθητήρες σε σχήμα κουκουλιού, δημιούργημα της Ρουμάνας καλλιτέχνη Saint Machine. Η εγκατάσταση είναι κατασκευασμένη από χάλυβα και αλουμίνιο καλυμμένη με 699 διαφορετικού μεγέθους εξαρτήματα σε σχήμα τριγώνου τα οποία πάλλονται, αλλάζουν χρώματα και μεταδίδουν ήχους μόνο όταν κάποιος πλησιάσει και εισέλθει στο εσωτερικό της κάψουλας. Είναι μια κινητή παιδική χαρά πολυμέσων, όπου οι καλλιτέχνες καλούνται να συνομιλήσουν.

Μια κάψουλα στην Ελευσίνα σε λιγουρεύεται, Αισχύλεια, Feed Me

Secret Memories, φωτό: Igu 

Το FEEDME δημιουργεί ένα πολυδιάστατο χώρο που πεινάει για την προσοχή των επισκεπτών και χρησιμοποιεί την ενέργειά τους. Ο επισκέπτης μπορεί να μπει στο εσωτερικό του FEEDME και να αποκτήσει πρόσβαση στον έλεγχο των μηχανημάτων του. Δημιουργός του έργου είναι ο ανώνυμος επισκέπτης αφού η προέκταση των χεριών και του κεφαλιού του δίνουν την ενέργειά και το νόημα σε ολόκληρη την έκθεση.

Η Ελευσίνα 2021 Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο του Βουκουρεστίου ARCUB και το București 2021, παρουσιάζουντον πολιτιστικό διάλογο των δύο Βαλκανικών χωρών που θα φιλοξενήσουν τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται με τη χορηγία της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, στο πλαίσιο της στήριξης της υποψηφιότητας της Ελευσίνας για το τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Sacred Egg of Saint Machine @ ValiPetridean


Info: FEED ME, Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος, Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας, 11/9-15/11, Τρίτη-Κυριακή,10:00-13:00 και 18:00-21:30, 2105565613

Είσοδος ελεύθερη