Εικαστικα

Key Words #2

Η Μαρίνα Αθανασιάδου επισκέπτεται την Γιάννα Καλή στο στούντιό της

Μαρίνα Αθανασιάδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Μαρίνα Αθανασιάδου, Ιστορικός και σύμβουλος τέχνης, συνάντησε την καλλιτέχνιδα Γιάννα Καλή στο στούντιό της και της έδωσε μερικές λέξεις κλειδιά... Διαβάστε τις απαντήσεις

Καθημερινότητα

Είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν την πόρτα, ο ήχος που με υποδέχεται στη γκαλερί, τα φώτα που ανάβουν και τα έργα των καλλιτεχνών που με περιτριγυρίζουν καθημερινά .

Έμπνευση

Ο,τιδήποτε μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης είτε προέρχεται από μία προσωπική εμπειρία είτε μέσα από την παρατήρηση του αστικού περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των ανθρώπων της πόλης.

Το ζητούμενο για μένα είναι η επικοινωνία με το κοινό.

n

Untitled, 2012

Αγαπημένο έργο ή καλλιτεχνικό γεγονός

Αγαπημένο μου έργο είναι το Red swift του James Turell. Το είδα live στην έκθεση Artempo κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε της Βενετίας το 2007. Παρεπιπτόντως η Artempo είναι η καλύτερη έκθεση που έχω δει μέχρι στιγμής.

Artworld, τι σημαίνει για σένα

Artworld είναι ο κόσμος ολόκληρος, αφού την τέχνη μπορείς να την αντιληφθείς οπουδήποτε, οποτεδήποτε ακόμα και με μια τυχαία αφορμή σε ένα τυχαίο μέρος. Όπως για παράδειγμα η παρατήρηση του περιβάλλοντος γύρω μου μπορεί να γίνει αφορμή για ένα καινούργιο έργο.

n

Ανοιξη 12.38 μ.μ. ,2009

Αγαπημένη προσωπική στιγμή

Όταν ξυπνάω το πρωί και πίνω πράσινο τσάι τρώγοντας το αγαπημένο μου πρωινό, δημητριακά με ταχίνι και μέλι.

Σημαντικό επαγγελματικό γεγονός

Το πιο σημαντικό επαγγελματικό γεγονός μέχρι στιγμής είναι η συνεργασία μου με τη Ζήνα Αθανασιάδου και σαν εικαστική καλλιτέχνιδα και σαν εργαζόμενη στο χώρο της.

n

The Room, 2007

Αγαπημένο μέρος στην Αθήνα

Οποιοδήποτε μέρος όπου μπορώ να κοιτάζω την Ακρόπολη.

Αγαπημένο μέρος στον κόσμο

Θα έλεγα το κρεβάτι μου αλλά μπορώ να πω ότι η Σεβίλλη το συναγωνίζεται.

Αγαπημένο μότο σου

“O καθείς κα το όπλα του” στίχος από το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη.

n


Info: Η Γιάννα Καλή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με δάσκαλο το Γιώργο Γκολφίνο. Το 2008 τιμήθηκε με έπαινο του Ιδρύματος Γιάννη Σπυρόπουλου, και το 2009 με έπαινο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2012 κέρδισε το 2ο βραβείο από την κοινωφελή επιχείρηση Άρσις στο Φεστιβάλ Πάμε Απέναντι. Έχει παρουσιάσει έργα της στις ομαδικές εκθέσεις: I Create Therefore I Am, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2008), Young Artists, Zina Athanassiadou Gallery, Θεσσαλονίκη (2009), Σύγχρονη Ελληνική Ζωγραφική, H Νέα Γενιά, [Συλλογή Γιώργου Κητή], Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη (2009), Demo #1, Dynamo Project Space, Θεσσαλονίκη (2010), Art Athina 2010 και 2011, Οφθαλμοφανές, Τεχνόπολις, Γκάζι, Αθήνα (2011), Symviosis, 15η Biennale Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου, Θεσσαλονίκη-Ρώμη (2012), Art Is Hard, Παλιός Σταθμός Πελοποννήσου, Αθήνα (2012).