Εικαστικα

Astray!

Η πόλη στα πιο μαγικά της στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Μαργαρίτα Μιχελάκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Αλέξανδρος, ο Πάρις και ο Daniel είναι τρεις εικαστικοί που έγιναν φίλοι κάνοντας βόλτες στην πόλη. Μαζί τριγυρνούν στην Αθήνα αναζητώντας τη μαγεία της. Κι ο καθένας τους με διαφορετικά μέσα αποτυπώνει τις στιγμές, τις ιδέες, τα όνειρα, τον έρωτα και τα κορίτσια. Πια, η πόλη μέσα από τα μάτια τους μοιάζει αδέσποτη, ένα κορίτσι νέο, ελεύθερο, ακραία γοητευτικό ή σαν τα ζώα της πόλης, αυτούς τους κατοίκους της που ζουν πια σαν ίσοι με τους ανθρώπους πολίτες.

Στην έκθεση Astray στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, που εγκαινιάζεται στις 8 Νοεμβρίου, παρουσιάζουν αυτήν την όμορφη πόλη σε μια έκθεση που δεν είναι ομαδική, αλλά μια κοινή ανάγνωση, ένα κοινό όραμα. Αstray σημαίνει αδέσποτος, σαν τους ίδιους, σαν την πόλη τους.

Ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης ζωγραφίζει γυναίκες αμφισβητώντας τα πρότυπα της γυναικείας εικόνας των τελευταίων αιώνων και εξερευνώντας το αιώνιο παιχνίδι αρσενικού-θυληκού. Οι γυναίκες του είναι ζωντανές και παιχνιδιάρες ή και επιθετικές, δίνοντας του μια προσωπική δίοδο για να αναζητήσει την ελευθερία, τη χαρά της ζωής, την αγάπη.

image

Ο Πάρις Κούτσικος παίρνει βαρύγδουπες ή επιβαρυμένες από την κακή χρήση τους λέξεις (ομόνοια, ΔΕΗ, καημός) και με βάση την καλλιτεχνική καλλιγραφία και glam υλικά, όπως υφάσματα που λάμπουν, φύλλα χρυσού, χρυσόσκονη και παγέτες, τις ανατρέπει, είτε ομορφαίνοντας τις είτε επαναφέροντάς τις στην αληθινή ερμηνεία τους. Ο Πάρις όταν λέει "αδέσποτη" εννοεί χωρίς δεσπότη, ελεύθερη.

image

Ο Σουηδός illustrator Daniel Egnéus, μετά από μια εικοσάχρονη περιήγηση σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, ζει τον δεύτερό του χειμώνα στην Αθήνα. Eξωτερικός αλλά επίμoνος παρατηρητής του ευχάριστου χάους και της άναρχης αρχιτεκτονικής της, με μελάνι, ακρυλικά και ακουαρέλες παρουσιάζει τη δική του αντίληψη για την Αθήνα της κρίσης και τα κορίτσια της, τα ντύνει όπως θα ήθελε ή τα λατρεύει όπως είναι.

n

Η έκθεση γίνεται με τη χορηγία επικοινωνίας της Athens Voice. Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 8 Δεκεμβρίου 2012.

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα, τηλ. 210 3608278