Εικαστικα

Coney Island- Μια κατάσταση του μυαλού

Εγκαίνια στην Γκαλερί Έρση

Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aπόγευμα 28ης Αυγούστου 1909: ο Σίγκμουντ Φρόιντ επισκέπτεται το περίφημο πάρκο θεαμάτων του Coney Island (Dreamland Αmusement Park), του νησιού της «ουτοπίας» απέναντι από την Νέα Υόρκη. Η Ερασιτεχνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία του Coney Island (Coney Island Amateur Psychoanalytic Society) θα ιδρυθεί εκεί το 1926 και θα διατηρηθεί έως την αρχή της δεκαετίας του 1970, με μέλη απλούς εργαζόμενους και προοδευτικούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την θεωρία του υποσυνείδητου και την δύναμη των ονείρων. Σήμερα, το νησί είναι μια τεράστια ανοιχτή πόλη θεαμάτων, το μεγαλύτερο πάρκο διασκέδασης παγκοσμίως και φυσικά έχει χάσει κάθε αναφορά στον πρωθύστερο πειραματικό μυστικισμό που κάποτε το κατέκλυζε.

Υπάρχει όμως ένα στοιχείο «κλειδί» που παραμένει αμετάβλητο στο πέρασμα του χρόνου: οι πιθανότητες των άλλων πραγματικοτήτων.

Σήμερα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε μια μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα κι οι κάτοικοι της έχουν μεγάλη ανάγκη από τη δύναμη των ονείρων, τέσσερις εικαστικοί- Κατερίνα Βαφειά και Τάσος Βρεττός (κι οι δύο με έργα φωτογραφίας), Γιώργος Γυπαράκης (γλυπτική ) και Πάνος Φαμέλης (ζωγραφική, κατασκευές) συναντιούνται σε μια κοινή έκθεση έργων σε διάλογο, μια προσωρινή εγκατάσταση στην οποία ερευνούν το συμβολικό τόπο του Coney Island, τον ανιμισμό , την εναλλαγή σκοτεινού / φωτεινού και παιχνιδιού- δράματος που τον χαρακτηρίζουν.

Ο τόπος αυτός δεν είναι αλλού, ισχυρίζεται η έκθεση αλλά ως πιθανότητα, ανάγκη, νοσταλγία και μεταφορά για την χαμένη νεότητα και τα roller coasters της, βρίσκεται παντού, εδώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τον David Bowie, στον Tom Waits, τον Van Morisson, τον Lou Reed και τους Ramones πρόκειται πάντα για έναν δρόμο «προς το Coney Island», για έναν παράδοξο προορισμό και όχι έναν αληθινό τόπο. Τα εγκαίνια είναι σήμερα στις 20:00 στην Γκαλερί της Έρσης, στην Κλεομένους 4 στο Κολωνάκι. Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 12 Μαΐου.

Άνω (κεντρική) φωτό: Τάσος Βρεττός

 n

Κατερίνα Βαφειά

n

Γιώργος Γυπαράκης - Made in China