Εικαστικα

«Είμαστε όλοι Έλληνες» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης...

... και όλες οι υπόλοιπες εκθέσεις της εβδομάδας

Δήμητρα Τριανταφύλλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είμαστε όλοι Έλληνες. Το ομώνυμο κίνημα που ξεκίνησε μέσα από blogs και ιστοσελίδες κι η πολυβραβευμένη γελοιογραφία του Μιχάλη Κουντούρη η οποία δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο κερδίζοντας μεγάλη προβολή παγκοσμίως, στάθηκαν η αφορμή για την πρόσκληση 30 σκιτσογράφων από όλο τον κόσμο για την έκθεση «Αλληλεγγύη: Αξία δημοκρατίας και πολιτισμού». Ο κάθε δημιουργός πέρασε το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης υπέρ του ελληνικού λαού, της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Συμμετέχουν σκιτσογράφοι από την Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Φινλανδία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κούβα, Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Η.Π.Α. και άλλες χώρες. Μετά την παρουσίασή της, για 4 μόνο ημέρες στο ΙΜΚ η έκθεση θα ταξιδεύσει σε όλη την Ελλάδα και σε δήμους που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να τη φιλοξενήσουν.

15- 18/3, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος.

image


Πάρις Πρέκας, Μουσείο Μπενάκη

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 210 3453111

Ζωγραφική, γλυπτική

Έως 6/6

Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του πολύπλευρου καλλιτέχνη- ζωγράφος, γλύπτης, δημιουργός κοσμημάτων, ασχολήθηκε και με την αρχιτεκτονική διακόσμηση κτιρίων. Η έκθεση περιλαμβάνει υδατογραφίες, ελαιογραφίες και σχέδια καθώς και γλυπτά μικρών και μεγάλων διαστάσεων. φιλοτεχνημένα σε ξύλο, μάρμαρο, πέτρα, ορείχαλκο και σίδηρο.


Χριστός Καράς, Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

Ζωγραφική

15/3-10/6

Αναδρομική έκθεση του εκπροσώπου της αποκαλούμενης Γενιάς του ’60. Παρουσιάζονται περισσότερα από 70 αντιπροσωπευτικά έργα της πολυεπίπεδης καλλιτεχνικής πορείας του δημιουργού, ο οποίος συνέβαλε με τα έργα του στην ουσιαστική τομή της ελληνικής τέχνης του 20ου αι.


Ελένη Σύρακα, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Κτιριακό συγκρότημα Κεραμικού, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12

Κοσμήματα

Ως 22/4

Εμπνέεται από τις γεωμετρικές φόρμες των αντικειμένων, τα φυτικά μοτίβα των μεταξωτών υφασμάτων, τις πανοπλίες, τα κράνη κα τα σπαθιά της Ισλαμικής Τέχνης και δημιουργεί τη συλλογή κοσμημάτων Nour, που περιλαμβάνει χειροποίητα κοσμήματα από χρυσό 18κ και πολύτιμες πέτρες.


Μανώλης Χάρος, Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Πλ. Κολωνακίου

Ως 7/4

Επιστρέφει με νέα σειρά (ζωγραφικά και τριών διαστάσεων, που έχουν δημιουργηθεί από το 2008 έως σήμερα) και τίτλος της έκθεσης «Η Ακρόπολη, ο Μοναχός και μερικά καινούργια έργα» . Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ζωγράφους της γενιάς του εκθέτει έργα που σχολιάζουν την πραγματικότητα, διαλογίζονται και αποτελούν προσωπική πρόσκληση στον κάθε θεατή να περιηγηθεί στον εικαστικό τόπο του καλλιτέχνη.


Συλλογές Ιδρύματος Λεβέντη, Εθνική Πινακοθήκη

Βασιλέως Κωνσταντίνου 50

Ζωγραφική

Ως 3/6

270 έργα από τρεις διαφορετικές συλλογές, τη Συλλογή του Παρισιού με έργα δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής 17ου –20ου αι., τη Συλλογή Έργων Ελλήνων Καλλιτεχνών 19ου –20ου αι. και, τέλος, τη Συλλογή Έργων Κυπρίων Καλλιτεχνών του 20ου αι. Ως 3/6.


Ομαδική έκθεση, Ορίζοντας Γεγονότων

Κεραμεικού 88

Ζωγραφική, φωτογραφία, γλυπτική, βίντεο, εγκατάσταση

«Ερωτική Ουτοπία», ως 8/4

Σαράντα πέντε καλλιτέχνες (Θάλλεια Ξενάκη, Ίων Πανόπουλος, Δέσποινα Πανταζή, Ευτυχία Πεταλά κ.α) δίνουν ο καθένας μια διαφορετική, κάθε φορά, εικόνα του «ερωτικού τοπίου». παρουσιάζοντας έργα από όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών- ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο, εγκατάσταση, performance. Η έκθεση διαρθρώνεται στα δωμάτια μιας πετρόκτιστης Αθηναϊκής οικείας του 19ου αι.


Ομαδική έκθεση Έκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου & Fizz Gallery

Βαλαωρίτου 9α & 9Γ

«Ανιχνεύοντας τα ίχνη», ζωγραφική, μικτές τεχνικές κ.α

22/3- 21/4

Έναν διάλογο προσδιορισμού και διαπραγμάτευσης της έννοιας του χώρου, ανοίγουν στις 22/3 οι 13 καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση σε επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου και Γεωργίας Κοτρέτσος. Τα έργα των καλλιτεχνών (Αντώνης Βολανάκης, Ανδρέας Λόλης, Κωνσταντίνος Πάτσιος κ.α) δημιουργούν έναν υπερβατικό κόσμο, έναν χώρο ανοίκειο και πολλές φορές δυστοπικό.


Γιώργος Καρύδης, Booze Cooperativa

Κολοκοτρώνη 5

‘A lost era’, φωτογραφία

18-31/3

Λάτρης, συλλέκτης, εξερευνητής αντικειμένων που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές τα φωτογραφίζει με την πεποίθηση πως το παρελθόν διδάσκει.


Εύα Τσακνιά, Περί Τεχνών

Ηροδότου 5

22/3 – 21/4

‘Europa 80’s-90’s’, ζωγραφική

Περιηγείται στην Ευρώπη των 80s και των 90s και μέσα από τα νέα ζωγραφικά της έργα αναζητά την κοινή γλώσσα εκείνης της γενιάς σε στίχους, κόμικς και συνθήματα. Στα 20 νέα έργα της κινείται στο μεταίχμιο του παλιού και του νέου κόσμου.


Πάνος Κόκκαλης, Γκαλερί Σκουφά

Σκουφά 4

20/3-21/4

Ζωγραφική

Όποια και να είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι: άνθρωπος για τον Πάνο Κόκκαλη που εγκαινιάζει τη νέα του έκθεση ζωγραφικής. Τα έργα δουλεμένα με μικτές τεχνικές είναι κομμάτια μιας σπασμένης πραγματικότητας.


Αλέξανδρος Ψυχούλης, Α. Antonopoulou art

Αριστοφάνους 20, Ψυρρή

Ως 12/4

«Τα νύχια του Θεού», εγκαταστάσεις και μικτές τεχνικές

Η νέα του δουλειά, η εγκατάσταση «Τα νύχια του Θεού» βασίζεται στο μυθιστόρημα «Σολάρις» του Πολωνού Στανισλάβ Λεμ. Χρησιμοπιώντας εκατοντάδες μέτρα μπλεγμένου σχοινιού, με αναφορές στις «πόλεις φαντάσματα», στην ανατομία των θηλαστικών, στις καλλιέργειες και την αγρανάπαυση και με όχημα την εμμονική, έως εξαντλήσεως, χειροναξία, ο Ψυχούλης συγκροτεί ένα πεδίο σύγκρουσης και οντολογικού στοχασμού.


Ομαδική έκθεση, Δαναός

Κηφισίας 109

«Καρέ καρέ», ομαδική έκθεση comics

Ως 30/4

Οι Comics Stars, έξι νέοι καλλιτέχνες της σχολής ΑΚΤΟ μας δείχνουν την καρτουνίστικη διάθεση τους και μέσα από τα χρώματα και τα μελάνια τους προσπαθούν να αφυπνίσουν την φαντασία μας.


Φώτης Ραπτόπουλος, Batagianni Gallery

Ηρακλείτου 3

Γλυπτική

Ως 11/4

Δώδεκα γλυπτά και μία βιντεοεγκατάσταση. Η διαλεκτική σχέση μεταξύ υλικού και μορφής και η χρήση νέων υλικών αποτελούν το πεδίο έρευνας στη παρούσα δουλειά.


Ouka Lee, Ινστιτούτο Θερβάντες

Μητροπόλεως 23

‘Vamos’, Φωτογραφία

7- 21/4

Μια παραβατική ουτοπία, όπου είναι καλύτερα. Μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπου της σύγχρονης ισπανικής καλλιτεχνικής σκηνής παρουσιάζει ψηφιακές και αναλογικές φωτογραφίες.


Δέσποινα Κωνσταντίνου, Αστρολάβος- Δεξαμενή

Ξανθίππου11

‘Prin Temps’, ζωγραφική & ‘Mind games’ ζωγραφική και κατασκευές

16/3-21/4

Η Κωνσταντίνου παρουσιάζει ζωγραφικά έργα με μικτή τεχνική σε καμβά και σχέδια σύγχρονης παραστατικής ζωγραφικής.

Στο μεσαίο επίπεδο 12 καλλιτέχνες παίζουν παιχνίδια σύνεσης και φαντασίας μέσα από ζωγραφική και κατασκευές.


Χρίστος Σιμάτος, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Γλύκωνος 4, Κολωνάκι

Έως 17/3

Εκεί που παρατηρείς τα ερείπια εντοπίζεις στα ανοίγματά τους ανθρώπους που βγαίνουν βόλτα στο δρόμους, που δουλεύουν, που μαζεύουν ελιές και μικρά παιδιά στον οικείο χώρο τους. Στη νέα σειρά φωτογραφιών του ο καλλιτέχνης προσεγγίζει με ένα δικό του προσωπικό ύφος την ταυτόχρονη προβολή δύο χρόνων που συνδέονται σε μια νέα εικόνα.


Γκυ Λιμόν, Γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή

Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο

Ως 28/4

Οι Γάλλοι χορεύουν συρτάκι στις διαδηλώσεις τους κι ο γνωστός Γάλλος καλλιτέχνης Γκυ Λιμόν τιτλοφορεί τη νέα του δουλειά «Χάος» εμπνεόμενος από το πρόσφατο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation. Δομικό υλικό των έργων του τα μικρά πλαστικά φιγουρίνια κολλημένα πάνω σε τοίχους, κεραμικά, βέργες αλουμινίου κ.α Το σχόλιο του καλλιτέχνη; Το ενδιαφέρον των σύγχρονων κοινωνιών δε στρέφεται στην ευημερία του ατόμου αλλά στη μάζα που λειτουργεί σαν πρώτη ύλη. Ο καλλιτέχνης θα παρευρεθεί στα εγκαίνια.


Ομαδική έκθεση, Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

‘Made in Britain’

Ως 22/4

Η έκθεση σχεδιάστηκε αρχικά από το Βρετανικό Συμβούλιο (το οποίο διαθέτει μια από τις πληρέστερες συλλογές σύγχρονης βρετανικής τέχνης στον κόσμο) για περιοδεία σε μεγάλα μουσεία της Κίνας. Τώρα η εντυπωσιακότατη αυτή διοργάνωση ανασχεδιάστηκε ειδικά για στο Μουσείο Μπενάκη στην Οδό Πειραιώς, φέρνοντας μας μπροστά από τα μάτια μας μερικά από τα ωραιότερα έργα (της συλλογής από τις δεκαετίες 1980-2010. Το φάσμα των καλλιτεχνών περιλαμβάνει από τον Damien Hirst και τους Gilbert & George μέχρι τη Sarah Lucas.


Μαρία Μυλωνά Κυριακίδη, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, 210 3231841

Ως 28/4

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται αναδρομικά όλο το έργο της ζωγράφου από τη δεκαετία του 1970 έως και το 2010 που η εικαστικός πέθανε πρόωρα. Η μαθήτρια του Παναγιώτη Τέτση χάραξε μια γόνιμη πορεία τριαπέντε χρόνων απλώνοντας το ταλέντό της σε ένα μεγάλο αριθμό θεματικών ενοτήτων: Τα Βιολογικά, οι Σκιές, οι Αναφορές στον Μικρόκοσμο κ.α.


Ζήσης Κοτιώνης, Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

«Πληθοδομές», ως 1/4

Έκθεση αρχιτεκτονικής

«Η σχέση του πλήθους με τη μητρόπολη αντικαθιστά σήμερα τη σχέση που είχε ο εργάτης με το εργοστάσιο. Στην αρχιτεκτονική, η μηχανή και το εργοστάσιο αντικαθίστανται από τις χωρικές αναπαραστάσεις του πλήθους». Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης εξηγεί την κεντρική ιδέα στην οποία πατάει η έκθεση (στην οποία έκανε την επιμέλεια) του φίλου του αρχιτέκτονα Ζήση Κοτιώνη. Άκρως ενδιαφέρουσα γιατί μας συστήνει έναν κόσμο όπου η αρχιτεκτονική κάνει στις μητροπόλεις θαύματα- θα δείτε πολλά εφαρμόσιμα παραδείγματα και για την Αθήνα.


Δημήτρης Παπαδήμος, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, 210 5223101

«Ταξιδιώτης Φωτογράφος», ως 24/3

Φωτογραφία

Μια υπέροχη έκθεση φωτογραφίας, ένα μαγικό ταξίδι στη ζωή των ανθρώπων και την Ιστορία από ένα φωτογράφο που η φωτογραφική μηχανή ήταν προέκταση του χεριού του. Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1918 στην ανθούσα ελληνική παροικία, ξεκίνησε στα εφηβικά του χρόνια να πειραματίζεται με τη φωτογραφία και ασχολήθηκε συστηματικά στα χρόνια της υπηρεσίας του ως στρατιωτικός φωτογράφος στις Ελληνικές Δυνάμεις Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Τύπου της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Αφού αποτύπωσε τη τραγωδία των Δεκεμβριανών ταξίδεψε στην Αίγυπτο, στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ασχολήθηκε με τα εικονογραφημένα ταξιδιωτικά βιβλία και με τον κινηματογράφο ως φωτογράφος ή βοηθός παραγωγής. Από το 1956 μέχρι το 1980 ταξίδεψε και φωτογράφισε εξαντλητικά την Ελλάδα. Η έκθεση στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης περιλαμβάνει περισσότερες από 200 φωτογραφίες με στιγμιότυπα από την Αίγυπτο και την Ελλάδα.