Εικαστικα

Ο Νότος του Βορρά και ο Βορράς του Νότου

H επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου στήνει κάθε εβδομάδα μια έκθεση συμπτώσεων...

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oι χρεοκοπίες, ο βορράς, ο Νότος, η κατανόηση...

Έργο: Βλάσης Κανιάρης, " Koexistenz" ("Συνύπαρξη"), 1974, ύφασμα/ξύλο

Το έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην έκθεση "Gastarbeiter-Fremdarbeiter" ( "Ξένοι εργάτες-Φιλοξενούμενοι εργάτες"), το 1975, στο Βερολίνο.


«Διηγείται ο E. M. Forster πως, κατά τη διάρκεια μιας από τις συνομιλίες του με τον Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, ο ποιητής τού είπε: “Εσείς οι Εγγλέζοι δεν μπορείτε να μας καταλάβετε· εμείς, οι Έλληνες, έχουμε χρεοκοπήσει εδώ και πολύ καιρό”. Πιστεύω ότι ανάμεσα στα λίγα πράγματα που μπορούμε να βεβαιώσουμε με σιγουριά, ένα από αυτά είναι ότι, έκτοτε, όλοι οι λαοί της Ευρώπης (και ίσως της Γης) έχουν χρεοκοπήσει. Ζούμε μετά τη χρεοκοπία των λαών, όπως έλεγε ο Apollinaire για τον εαυτό του: “Έζησα την εποχή όπου πέθαιναν οι βασιλιάδες”.[…] Εντέλει, το μόνο που μετράει για μας είναι το νέο καθήκον που μας άφησε αυτή η χρεοκοπία ως κληρονομιά. Όπως θα έλεγε σήμερα χαμογελώντας ο αλεξανδρινός ποιητής: “Τώρα, τουλάχιστον, μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, μια που κι εσείς επίσης έχετε χρεοκοπήσει.”» Giorgio Agamben, In questo esilio (Diario italiano 1992-94)

Από το κείμενο του Γιώργου Τζιρτζιλάκη, "Κρίση και πένθος στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα" για το βιβλίο της έκθεσης "Ντέρτι Humanism. Contemporary Greek Art" (Λονδίνο, Faggionato Fine Art, Ιούνιος-Οκτώβριος 2011, επιμέλεια Νάντια Αργυροπούλου)