Εικαστικα

Jan Saudek

Ένας «διεθνής «Τσέχος φωτογράφος για πρώτη φορά στην Ελλάδα

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18151-46031.jpg

Μοναδική μορφή στην ιστορία της φωτογραφίας, μετρ της σκηνοθετημένης φωτογράφησης γυμνού, εκκεντρικός στο έργο του αλλά και στην ίδια του την ζωή και διεθνώς αναγνωρισμένος από τη δεκαετία του 1960, ο Τσέχος Jan Saudek (γ.1935) εκθέτει για πρώτη φορά σημαντικό αριθμό έργων του στην Ελλάδα στην γκαλερί Long Room.

Σε μία δύσκολη πολιτικά εποχή στην πρώην Τσεχοσλοβακία, ο Saudek δεν δίστασε να φωτογραφήσει προκλητικά γυμνά τα οποία τον έφεραν σε αντιπαραθέσεις με το απολυταρχικό σύστημα της χώρας αλλά παράλληλα έμειναν στην ιστορία της φωτογραφίας.

Πριν πενήντα σχεδόν χρόνια, ο Saudek ως ένας αυτοσχέδιος σκηνοθέτης, αρχίζει να συνθέτει στο διαβρωμένο από την υγρασία μικρό δωμάτιο όπου κατοικεί, φωτογραφικά σκηνικά με πρωταγωνιστές τα ιδιαίτερα γυμνά μοντέλα του. Εικόνες, επιχρωματισμένες συχνά, οι οποίες ακροβατούν ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και το ερωτικό και δημιουργούν εντέλει τον υπέροχα εκκεντρικό μικρόκοσμο του Jan Saudek.

n

Στην αναδρομική του έκθεση στο Long Room Πικερμίου από σήμερα 25/11 παρουσιάζονται γνωστά, χαρακτηριστικά του έργα ενώ στις 27/11 στις 19:00 η τέως μακροχρόνια σύντροφος και νυν συνεργάτης του φωτογράφου, Sara Saudek

Normal
0

θα δώσει σχετική διάλεξη στο Μουσείο Μπενάκη στο Κτίριο της οδού Πειραιώς.

Η έκθεση πραγματοποιείται στην Ελλάδα σε διοργάνωση και επιμέλεια των Ιωάννας Βασδέκη & Jeff Vanderpool (ή αλλιώς “fotograficus”), με την πολύτιμη υποστήριξη της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα και του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

* Έως 18/12, 12:00-18:00, Παρασκευή έως Κυριακή, oδός Αδαμοπούλου (1χλμ από την λεωφόρο Μαραθώνος), Πικέρμι, 19ο χλμ. λεωφόρου Μαραθώνος (αριστερά προς Ντράφι). Στάσεις μετρό: Παλλήνη & Δουκίσης Πλακεντίας (σε συνδυασμό με λεωφορεία)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.