Εικαστικα

Terra Nueva Project

Μια νέα γη πολιτισμού

Βασιλική Γραμματικογιάννη
ΤΕΥΧΟΣ 333
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην Ελλάδα των πολλαπλών κρίσεων, όπου όλα είναι ρευστά και κάθε τι κεκτημένο και αυτονόητο για πρώτη φορά αμφισβητείται και συνθλίβεται, με τρόπο που δεν αλλάζει μόνο την οικονομική διάσταση της κάθε μέρας μας αλλά ταυτόχρονα ξεριζώνει έναν τρόπο ζωής που μάθαμε να θεωρούμε καθημερινότητά μας, μια ομάδα νέων ανθρώπων επιχειρεί να αναμετρηθεί με την άγνωστη και αβέβαιη κατάσταση που βιώνουμε, να την οραματιστεί και να μετατρέψει το Άγνωστο σε έναν Νέο –γνωστό– Κόσμο, μια Νέα Γη. Πώς θα το καταφέρει; Μέσα από την τέχνη. 

Η ομάδα των Sereal Designers, θέλοντας να εκφράσει αυτή την ανάγκη, ενώνει τις δυνάμεις της με καταξιωμένους συνεργάτες από διάφορους χώρους και δημιουργεί την ομάδα Viral Projects. Με βάση την πρωτογενή ανάγκη του ανθρώπου να εκφράζεται και να δημιουργεί σαν μέρος του κοινωνικού συνόλου, η ομάδα αναλαμβάνει να διαδώσει τα projects με την ταχύτητα διάδοσης ενός ιού –όπως υποδηλώνει και το όνομά της– στο σύνολο του κόσμου που τον αφορούν. Έτσι γεννιέται το Terra Nueva Project (Νέα Γη), που βασίζεται στην ανάγκη που είχε πάντα ο άνθρωπος να μάθει τι υπάρχει πίσω και πέρα από τα όρια της γνώσης του. Δημιουργοί από τους χώρους του design και της τέχνης επαναπροσδιορίζουν την έννοια της Νέας Γης με άξονες κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και ηθικούς. Αποκωδικοποιούν το συμβολικό περιεχόμενο της έννοιας της Νέας Γης και το τοποθετούν στις πραγματικές διαστάσεις της νέας εποχής, μετατρέποντας το φόβο σε ελπίδα ότι ο Νέος Κόσμος θα είναι απαλλαγμένος από τις ατέλειες του παλιού. Επιπλέον μέσα από τη δράση και τον ακτιβισμό, οι 150 και πλέον καλλιτέχνες που θα οπτικοποιήσουν την έννοια της Νέας Γης επιχειρούν να αναδείξουν την κοινωνική και πολιτική της υπόσταση. Οι δημιουργοί προκαλούν το κοινό να αντιμετωπίσει τις δυστοπίες που του επιβάλλονται, κάνοντας τις ελπίδες και τα όνειρά τους πραγματικότητα στο σημερινό γνωστό τους κόσμο, αρνούμενοι να μεταθέσουν τη διεκδίκηση ενός τελειότερου κόσμου σε μια μακρινή χρονικά και χωρικά γη. Συμβολικός και ο χώρος του Terra Petra, όπου θα διεξαχθεί το project, αφού πρόκειται για μια περιοχή φυσικού κάλλους που μέχρι τη δεκαετία του ’70  ήταν καταστραμμένη και καλυμμένη από αδρανή υλικά από το λατομείο που λειτουργούσε στην περιοχή. Στα λαβυρινθώδη κτίσματα του λατομείου στήνονται παράλληλα, εναλλασσόμενα στο χρόνο, καλλιτεχνικά δρώμενα. 

Μια τεράστια, συνεχόμενη έκθεση

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν στο εορταστικό opening day ολόκληρου του project την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου. Μια μικρή γεύση από αυτά που θα δείτε το μήνα Φεβρουάριο είναι μια σειρά χαρακτήρων εμπνευσμένων από την εποχή που ζούμε, υπό τον τίτλο “Characters crisis and trust” της ομάδας Character Synthesis, installation από τους Sereal Designers, που δημιουργούν τρισδιάστατους χαρακτήρες βγαλμένους από παλιές και νέες ιστορίες που ανατρέπουν τη σχέση αθώου-σκοτεινού, την έκθεση explorers των Medium:Rare, που οπτικοποιούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο ανθρώπους που αναζήτησαν νέα μονοπάτια και περιοχές σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δράσης, ικαστική εγκατάσταση με πρώτη ύλη το φως (light installation) από την ομάδα Beforelight. Κι ακόμα για πρώτη φορά ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος παρουσιάζει τις φωτογραφίες του στο κοινό από το ταξίδι του στη Γάζα. Ο Μάριος υπήρξε ένας από τους 3-4 ανθρώπους παγκοσμίως που κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή των Ισραηλινών στρατευμάτων και να βρεθούν στην πολύπαθη και ταραγμένη Γάζα. Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Video Art Festival, φέρνει πιο κοντά στο κοινό την τέχνη του Video Art με μια έκθεση στην οποία συμμετέχουν 60 καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης μια σειρά δημιουργών καλούνται κατά τη διάρκεια του project να παρέμβουν ο καθένας με το δικό του τρόπο στο χώρο. Δύο από αυτούς είναι ο Γρηγόρης Μαρκάτος, performer και video artist, ο οποίος θα συμβάλει στο εγχείρημα με δύο video εγκαταστάσεις, και ο Πάρις Κούτσικος, designer, εικονογράφος και street artist.

Αυτά και πολλά άλλα ακόμη καλλιτεχνικά δρώμενα θα βρουν εκφραστική διέξοδο μέσα από το Terra Nueva Project. H ομάδα Viral Project απευθύνουν ανοιxτό κάλεσμα στους καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετέχουν να το δηλώσουν έως τις 10 Ιουνίου του 2011. Στο opening party την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου θα εμφανιστούν live οι Mikro και μετά το show διασκέδαση μέχρι πρωίας με τον dj Nikonn. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Info: 11/2 - 31/7, Πολυχώρος Terra Petra, Πετρούπολη. Πρόσβαση με τη συγκοινωνία: Α11 Πλατεία Βάθης - Ίλιον - Πετρούπολη, 700 Άγιος Αντώνιος - Πετρούπολη, 719 Πλατεία Βάθης (Φαβιέρου) - Παλατιανά - Πετρούπολη, 747 Πλατεία Αττικής - Πανόραμα - Πετρούπολη. Επίσης: Α13 Ζήνωνος, Β11 Φαβιέρου. Ο πολυχώρος διαθέτει δωρεάν πάρκινγκ.


Εικονονγράφηση: Γιώργος Γιάκος, μέλος της ομάδας MEDIUM:RARE.