Εικαστικα

Μύκονος Μπιενάλε 2015: «Αντίδοτο»

Μια γιορτή Αφύπνισης από την κρίση που τιμά για δεύτερη φορά την Ελλάδα

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Λέγεται πως αν σε τσιμπήσει ταραντούλα, ο μόνος τρόπος για να σωθείς από τη θανατηφόρα δαγκωματιά της είναι να χορεύεις μερόνυχτα, χοροπηδώντας απ’ τον πόνο, μένοντας ξύπνιος, γιατί αν αφεθείς κι αποκοιμηθείς, χάθηκες...»

Η Μύκονος Μπιενάλε είναι γιορτή Αφύπνισης από την κρίση και τιμά για δεύτερη φορά την Ελλάδα με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο

Η Μύκονος Μπιενάλε 2015 με τίτλο “ΑΝΤΙΔΟΤΟ” πραγματοποιείται και φέτος στο μαγικό νησί του ανέμου, για δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι του 2013, από τις 2 έως τις 6 Ιουλίου και στις 27 και 28 Αυγούστου.

image

Τις μέρες αυτές, η Μύκονος θα φιλοξενήσει το όραμα της διεθνώς καταξιωμένης καλλιτέχνιδος Λυδίας Βενιέρη, που σκοπό έχει να δημιουργήσει, σε πείσμα των καιρών, ένα κλίμα αισιοδοξίας ενάντια στο ψυχολογικό αδιέξοδο που δημιουργεί η κρίση αλλά και στην αρνητική εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Προσκαλεί, λοιπόν, πάνω από 200 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν μαζί με τους επισκέπτες της Μπιενάλε, αυτή τη διεθνή καλλιτεχνική εορτή που φέρνει στο προσκήνιο την ελληνική παράδοση χρησιμοποιώντας κάθε μορφή σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας: θέατρο, εικαστικά, περφόρμανς, μουσική, ποίηση.

image

H φετινή Μπιενάλε συγκεντρώνει πλήθος δημιουργών που λαμβάνουν μέρος σε μια σειρά από πρωτότυπα δρώμενα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους "Dramatic Nights” με τη συμμετοχή άνω των 80 δημιουργών, βίντεο αρτ προβολές ως Βίντεο Γκράφιτι στους λευκούς τοίχους της Χώρας, Κυνήγι Θησαυρού στη Δήλο, Φεστιβάλ Αεροδυναμικής με πέταγμα χαρταετών/εικαστικών έργων υπό την καθοδήγηση καθηγητών αεροδυναμικής του κορυφαίου πανεπιστημίου Otis της Καλιφόρνιας και διάσημων kite artists, πάτημα σταφυλιών (Τρύγο) από χορευτές που θα δημιουργήσουν το πρώτο κρασί της Μπιενάλε και βέβαια εκθέσεις από έργα των καλλιτεχνών στα μουσεία του νησιού καθώς και σε άλλους χώρους.

image

Τα εικαστικά έργα θα παραμείνουν στα μουσεία του νησιού μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ τα ευρήματα από το Κυνήγι του Θησαυρού, 40 μικρά μαύρα κουτιά που εσωκλείουν τα προτεινόμενα «Αντίδοτα», έργα τόσο από γνωστούς όσο και από δυναμικά ανερχόμενους καλλιτέχνες (όπως οι Jim Shaw, Marnie Weber, Dan Walsh) θα παραμείνουν ανοικτά στο κοινό μέχρι το τέλος Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας.

image

Οι δράσεις της Μπιενάλε θα φιλοξενηθούν, με την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου, σε παραδοσιακούς χώρους και μουσεία, από το αμφιθέατρο Λάκκας, το σπίτι του πειρατή Μερμελέχα (λαογραφικό μουσείο), τους Μύλους και το δημοτικό σχολείο, μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και τις παραλίες της Μυκόνου.

Η Μπιενάλε θα τιμήσει, ακόμη, με την απονομή ειδικών βραβείων, Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και δημιουργούς που αγαπούν και τιμούν με το έργο τους την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

image

Αντίδοτο

«Σαν δηλητήριο τα νέα του κόσμου χύνονται μέσα μας καθημερινά τυλίγοντάς μας στην μελαγχολία της λήθης, βυθίζοντας τη συνείδηση σε χειμερία νάρκη, αναζητώντας στην αδράνεια λίγη γαλήνη για να αντέξουμε ως το τέλος.

Ωστόσο, λέγεται πως αν σε τσιμπήσει ταραντούλα, ο μόνος τρόπος για να σωθείς από τη θανατηφόρα δαγκωματιά της είναι να χορεύεις μερόνυχτα, χοροπηδώντας απ’ τον πόνο, μένοντας ξύπνιος, γιατί αν αφεθείς κι αποκοιμηθείς, χάθηκες. Μια τέτοια τρελή γιορτή αφύπνισης είναι η Μύκονος Μπιεννάλε, γι αυτό και το θέμα του 2015 είναι το Αντίδοτο.

image

Τί είναι το αντίδοτο; Είναι η αγάπη; Η δύναμη; Ή μήπως τα μάγια; Ανέκαθεν οι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες, οι μάγειροι κι οι μάγοι αναζητούν την απάντηση στην αιωνιότητα, την φιλοσοφική λίθο, στα μαγικά περάσματα.

Κι είναι η αναζήτηση η ίδια που κρατά την απάντηση, μιας και ψάχνοντάς την, διάβηκαν ήδη τα πρώτα βήματα του Μεγάλου Χορού της Αφύπνισης.» - Λυδία Βενιέρη, 2015

image

Πρόγραμμα

2-6 Ιουλίου 2015

- Τελετή έναρξης

- Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Απονομή του Pelican Award

- Κυνήγι θησαυρού στη Δήλο

- Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο

- Έκθεση στο Γρυπάρειο

- Video Graffiti show

- Mystic Party performance

- Ariadne project performance

- Κοντσέρτο της Ευανθίας Ρεμπούτσικα

- Απονομή του Manto Award

25-30 Αυγούστου 2015

- Φεστιβάλ Χαρταετού

- Workshop Χαρταετού

- Τρύγος

- Απονομή του Byron Award

- Τελετή Λήξης

image

Οι χώροι όπου πραγματοποιηθούν οι εκθέσεις, οι παραστάσεις και οι προβολές ταινιών της Μύκονος Μπιενάλε τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου είναι:

* ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

* ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

* ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

* ΜΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΝΗ

* ΤΕΛΕΥΤΑΊΟΣ ΜΥΛΟΣ (ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΜΥΛΟΥΣ)

* ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΚΚΑΣ

* ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΑΣ

* ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ

* ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

image

image

image

image