Design & Αρχιτεκτονικη

Hytra, η ανανέωση από τους Divercity Architects

Με ένα bar – καλάθι που τονίζει την ελληνική ταυτότητά της

Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (μελέτη του γαλλικού αρχιτεκτονικού γραφείου Architecture Studio), είναι το πολιτιστικό κέντρο που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη μορφή έκφρασης και τέχνης. Εντός του, στον 6ο όροφο βρίσκεται η Hytra το ατμοσφαιρικό εστιατόριο, που είναι βραβευμένο με αστέρι Michelin και είναι ανοιχτό τις βραδινές ώρες λειτουργίας του κτιρίου.

Ενσωματωμένο σε ένα τέτοιο ενεργό πολιτιστικό χώρο, όταν ήρθε η ώρα της ανανέωσης κάλεσε ένα από τα πιο δυνατά ονόματα στον χώρο της ελληνικής αρχιτεκτονικής τους Divercity Architects. Από τους οποίους ζητήθηκε η διαμόρφωση ενός κοινωνικού χώρου που να μπορεί να εξυπηρετεί τους επισκέπτες τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και σαν εκτόνωση μετά από την παρακολούθηση μιας παράστασης.

Η σχεδιαστική τους στρατηγική άντλησε έμπνευση από την ιδιαίτερη γλώσσα σχεδιασμού της μαρμάρινης όψης του κτιρίου τη νύχτα, στιγμή κατά την οποία η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Hytra ζωντανεύουν ταυτόχρονα. Μία ακόμη πηγή έμπνευσης γι αυτούς αποτέλεσε η ελληνική ταυτότητα της κουζίνας του εστιατορίου και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει για τα φρέσκα τοπικά προϊόντα. Έτσι στον χώρο δεσπόζει το κεντρικό bar γύρω από το οποίο συγκεντρώνονται οι επισκέπτες και κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σχεδιασμού.

n

Το πανέμορφο μπαρ είναι μία αναφορά στο ελληνικό καλάθι συλλογής γεωργικών προϊόντων, καθώς και στην ίδια την τέχνη της καλαθοπλεκτικής. Μαλακό, συμμετρικό και κεντροβαρικά τοποθετημένο στο χώρο, πλεγμένο με λυγαριά και φωτισμένο, τo μπαρ «καλάθι», λειτουργεί σαν πόλος έλξης ενώ συγκεντρώνει και μεταφέρει τις γαστρονομικές προτάσεις των βραβευμένων chef στους επισκέπτες την ίδια στιγμή που εκείνοι μπορούν να περιπλανηθούν γύρω από αυτό απολαμβάνοντας ένα cocktail.

Ανανεωμένο, με εξαιρετική δημιουργική ελληνική κουζίνα, και με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σαν κι αυτές των Divercity είναι μια πρόκληση για όποιον θέλει η βραδιά να κυλήσει ιδανικά. Τώρα που ανοίγει και ο καιρός προσθέστε στα ατού και μια συγκλονιστικά πανοραμική θέα της Αθήνας, η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι απλά μαγική…

Συνεργάτες: Σύμβουλος εσωτερικής διακόσμησης Σοφία Βανταράκη, Μελέτη Φωτισμού L4A, Σύμβουλος Ειδικών Κατασκευών Βασίλης Γιαννουλάτος, Κατασκευή TENSOR. Φωτογραφίες Νίκος Αλεξόπουλος