Design & Αρχιτεκτονικη

Design Porn

Ένα βιβλίο-περιήγηση στη μοναδική συλλογή του Δάκη Ιωάννου

Έλενα Λαναρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ίσως το πιο προχωρημένο, το πιο off-beat περιοδικό σήμερα, είναι το ToiletPaper, πνευματικό παιδί του Maurizio Cattelan και του φωτογράφου Pierpaolo Ferrari. Αυτό το δημιουργικό ντουέτο στρατολόγησε ο Δάκης Ιωάννου για να φωτογραφήσει τη συλλογή του από ιταλικά έπιπλα του κινήματος Radical Design και να τα εκδώσει σε βιβλίο. Με πρωτοστάτες αβάν-γκαρντ ομάδες αρχιτεκτόνων, όπως η Archizoom και η Superstudio, το Radical Design αντιτέθηκε στις συμβατικές αρχές –και την ίδια την έννοια– του καλού γούστου, δημιουργώντας έπιπλα με απρόβλεπτες αναλογίες, παιχνιδιάρικα σχήματα και τολμηρά χρώματα.

n

n

Ανατρεπτικό όσο και η εποχή που υμνεί, το βιβλίο «1968: Italian Radical Design» είναι μια ανορθόδοξη, καλειδοσκοπική περιήγηση σε μια μοναδική συλλογή που μας ταξιδεύει από τον Verner Panton ως τον Ettore Sottsass και τον Alessandro Mendini. Η αρχική ιδέα ήταν να αποτίσει φόρο τιμής στα Playboy του ’60 και του ’70, τότε που ο Hugh Hefner προμόταρε δίπλα στα κουνελάκια του τα πιο φιλόδοξα design της εποχής. Το ToiletPaper προχώρησε ακόμη περισσότερο δημιουργώντας μία ονειρική και λίγο εφιαλτική εικονογράφηση, όπου κέικ, σπαγγέτι, περούκες και ζωντανά πουλερικά μοιράζονται το λογαριασμό με τα έπιπλα και τα κορίτσια που φλερτάρουν μαζί τους.

n

n

Η φαντασία μπερδεύεται με το επιτηδευμένο κιτς και οι καμπύλες των επίπλων μπερδεύονται με τις καμπύλες των pin-ups σε μία technicolor φαντασίωση με σέξι ρούχα, κόκκινα γλιφιτζούρια, ανατρεπτικά έπιπλα και απροκάλυπτα υπονοούμενα. Θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του design porn. Και είναι υπέροχο.

n

n

* Το βιβλίο θα βρείτε στο Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ