Design & Αρχιτεκτονικη

Το εντυπωσιακό πλωτό ξενοδοχείο στον Αρκτικό Κύκλο

Το «Arctic Bath» βρίσκεται στον παγωμένο ποταμό Lule της Σουηδίας και περιμένει τους πρώτους τολμηρούς επισκέπτες

Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To ξενοδοχείο «Arctic Bath» στη Σουηδία ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν λίγες μέρες και είναι το πρώτο πλωτό ξενοδοχείο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Το «Arctic Bath» άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγες μέρες και είναι το νέο πλωτό ξενοδοχείο που στέκεται αγκυρωμένο στον ποταμό Lule του χωριού Harads της Σουηδίας. Λίγο πιο νότια από τον Αρκτικό Κύκλο, αυτό το καταφύγιο φυσικού spa αφομοιώνει ανεμπόδιστα στην αρχιτεκτονική του τη φύση της βόρειας Σουηδίας. Το νέο ξενοδοχείο ευεξίας έχει πάρει την έμπνευσή του από την εποχή που οι ντόπιοι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν τον ποταμό για τη μεταφορά ξυλείας. Το «Arctic Bath» μιμείται αρχιτεκτονικά τον τρόπο που στοίβαζαν την ξυλεία.

© Arctic Bath


Λειτουργεί όλο το χρόνο, το καλοκαίρι επιπλέει στο νερό και το χειμώνα στέκεται στον παγωμένο ποταμό Lule. Το κύριο κτίριο έχει κυκλικό σχήμα που δημιουργεί ένα προστατευόμενο περιβάλλον. Το κέντρο των λουτρών επιτρέπει να κάνεις ηλιοθεραπεία και χειμερινό μπάνιο, στην ουσία έχουμε να κάνουμε με υπαίθρια κρύα λουτρά. Το κρύο μπάνιο είναι για τους πιο τολμηρούς, με τη θερμοκρασία να φτάνει κοντά ή να πέφτει και κάτω από τους 4 βαθμούς Κελσίου. Η κεντρική πισίνα μένει μακρά από τον πάγο και κάποιες βουτιές ίσως δεν είναι κακή ιδέα συνδυασμένες με τη ζεστή σάουνα.

Τα 12 scandi-chic δωμάτια, κάθε ένα από αυτά κατασκευασμένα στην ακτή ή επιπλέουν στο ποτάμι, σου δίνουν την τέλεια θέα στον έναστρο ουρανό, στα βόρεια φώτα και τον ήλιο του μεσονυχτίου, ανάλογα την εποχή που θα επισκεφτείτε το «Arctic Bath».

© Arctic Bath


Πίσω από το «Arctic Bath», μία αρχική ιδέα που πηγαίνει πίσω στο 2010, βρίσκεται η ίδια επιχειρηματική ομάδα των «Treehotel», τα μοναδικά ξενοδοχεία-δεντρόσπιτα που βρίσκονται μέσα στη φύση του χωριού Harads. 

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των δωματίων που επιπλέουν στον ποταμό και του κύριου κτιρίου: Bertil Harström και Johan Kauppi, Σουηδία. Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του σταθερού κτιρίου εκτός ποταμού: AnnKathrin Lundqvist, Σουηδία.

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath

© Arctic Bath / Daniel Holmgren

© Treehotel

© Treehotel