Design & Αρχιτεκτονικη

Η χειροτεχνία στη βιομηχανική εποχή

Fougaro Craft Fair #2 με 54 δημιουργούς απ' όλη την Ελλάδα

Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόσο επιβιώνει η τέχνη του χειροποίητου στην εποχή των τυποποιημένων λύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής; Η έκθεση χειροτεχνίας Fougaro Craft Fair #2, που διοργανώνεται στον χώρο τέχνης Φουγάρο, παρουσιάζει χειροποίητα, χρηστικά αντικείμενα 54 δημιουργών από όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η μαστοριά του παρελθόντος επιβιώνει σε σύγχρονους δημιουργούς. Τα μυστικά και οι παραδόσεις της χειροτεχνίας αντιστοιχούν σε διαδρομές ανθρώπων, που αντιστάθηκαν στην ισοπέδωση που έφερε η βιομηχανική παραγωγή και μετέφεραν τις γνώσεις τους μέχρι τις μέρες μας.

Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται η σχετική έκθεση – η πρώτη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στις εφαρμοσμένες τέχνες. Η περυσινή παρθενική διοργάνωση αποτέλεσε την πρώτη δράση του Φουγάρου ως χώρου τέχνης, που έφερε σε επαφή το ευρύ κοινό με τους σημερινούς συνεχιστές παραδοσιακών επαγγελμάτων – ξυλουργούς, κεραμίστες, υαλουργούς, υφαντές και χρυσοχόους – που έχουν τεθεί στο περιθώριο από την «εισαγόμενη» βιομηχανική παραγωγή.

image

Επιμελητής της έκθεσης ο Δημήτρης Ξανθούλης, που δηλώνει, αναφερόμενος στην περυσινή εκδήλωση, πως «η επιτυχία δεν ήταν συγκυριακή. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αναζητάμε αυτό που χάθηκε, ως εικόνα, βίωμα αλλά και τμήμα του υλικού πολιτισμού που διαπνέεται από άλλες αξίες. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του Φουγάρου που έδωσε νέα πνοή σε μια παλαιά βιομηχανική μονάδα του Ναυπλίου, με ζητούμενο να συσπειρώσει τους ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους της ίδιας της πόλης και όχι μόνον».

image

Το φετινό αφιέρωμα εστιάζει και πάλι στην αμεσότητα της χειρωνακτικής - χειροτεχνικής δημιουργίας σαν αντίποδα του βιομηχανικού μαζικού σχεδιασμού μέσα από 6 κυρίως θεματικές: το Χαρτί, τα Κεραμικά, την Ανακύκλωση, το Μέταλλο, το Κόσμημα και το Ξύλο. Η έκθεση εξερευνεί τις δυνατότητες και τη θέση των αντικειμένων σε όλο φάσμα αυτού που αποκαλούμε πολιτισμό της καθημερινότητας. Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και αμέτρητες επισκέψεις σε εργαστήρια, ο Δημήτρης Ξανθούλης επέλεξε 54 ξεχωριστούς δημιουργούς, από διαφορετικές γενιές, τόπους και αφετηρίες, συνθέτοντας ένα μοναδικό τοπίο εφαρμοσμένης τέχνης.

image

Μεχμέτ Ντελί

Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν: η 87χρονη κεραμογράφος Σοφία Αργυροπούλου, η 26χρονη σχεδιάστρια κοσμημάτων Έλενα Κουγιανού· ο Μεχμέτ Ντελί, συνταξιούχο φαναρτζή από την Θράκη, ο οποίος μας εισαγάγει στο φανταστικό του ζωικό βασίλειο από γαλβανιζέ χρωματισμένη λαμαρίνα, οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Θήβας, με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΑΡΣΙΣ και από την κολεκτίβα FAT CUT που ανακυκλώνει υλικά από σκουπίδια, ενεργοποιώντας άτομα από το περιθώριο της «παραγωγής» (άστεγους, μετανάστες, απολυμένους κλπ), κατασκευάζοντας ευφάνταστα χρηστικά αντικείμενα, τα μεταμοντέρνα τοτέμ του Θανάση Λάλα κ.ά.

image

Έλενα Κουγιανού

image

Γιάννα Καραγιάννη


INFO

Fougaro Craft Fair #2

16/11/2013-19/01/2014

Εγκαίνια: Σάββατο 16/11/2013 στις 11:00

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 - 15.00 & 17.00 - 21.00, Σάββατο, Κυριακή 11.00 με 21.00

Είσοδος ελεύθερη