Design & Αρχιτεκτονικη

Έλληνες βραβεύονται σε διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής

Τα “Architizer A+ Awards” είναι από τις σημαντικότερες διακρίσεις που μπορεί να λάβει ένας αρχιτέκτονας 

Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα βραβεία “Architizer A+ Awards”, θεωρούνται από τις σημαντικότερες αρχιτεκτονικές διακρίσεις παγκοσμίως. Κάθε χρόνο στο διαγωνισμό συμμετέχουν περισσότερες από 100 χώρες, ενώ τα έργα των αρχιτεκτόνων ξεχωρίζουν έπειτα από online ψηφοφορία, ανοιχτή σε όλους. Ο συναγωνισμός θέτει τον πήχη πολύ ψηλά αν σκεφτεί κανείς ότι ανάμεσα στις συμμετοχές ξεχωρίζουν μεγάλα ονόματα της αρχιτεκτονικές όπως οι Zaha Hadid Architects, MVRDV, BIG κ.α. Κοιτάζοντας την online πλατφόρμα με τα προτεινόμενα έργα, παίρνεις μια πολύ καλή εικόνα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και επιπλέον βλέπεις πώς «χτίστηκε» ο κόσμος τη χρονιά που πέρασε.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, εύκολα συμπεραίνουμε ότι μια τέτοια διάκριση είναι από τη μία πολυπόθητη για κάθε αρχιτέκτονα, αλλά από την άλλη εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Κι όμως, δύο Έλληνες κατάφεραν να διακριθούν!

Εξοχική Κατοικία στη Μεσσηνία, Potiropoulos+Partners

Το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners τιμήθηκε στην κατηγορία «Ιδιωτικές κατοικίες (<3.000 τ.μ.)» για το έργο «Εξοχική Κατοικία στη Μεσσηνία». Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που το γραφείο ξεχωρίζει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, καθώς πέρυσι βραβεύτηκε για το έργο του «Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών» (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το έργο εδώ).

«Θερινή κατοικία στη Χαλκιδική», Εύα Σοπέογλου/ Φωτογραφία: Μαριάνα Μπίστη

Το δεύτερο βραβείο που δόθηκε σε ελληνικά χέρια, δεν πήγε σε ένα γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο αλλά σε μια νέα κοπέλα. Η Εύα Σοπέογλου πριν μερικούς μήνες βραβεύτηκε για το ίδιο έργο στα ετήσια βραβεία της διεθνούς επιθεώρησης αρχιτεκτονικής «Δομές», κερδίζοντας το βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα» (Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το έργο εδώ). Αυτή τη φορά, η Εύα με το έργο της «Θερινή κατοικία στη Χαλκιδική», εντυπωσιάζει και πάλι, κερδίζοντας το Popular Choice Award στην κατηγορία Architecture + Light. Συγχαρητήρια και στους δύο!