Design & Αρχιτεκτονικη

Μια βιβλιοθήκη ξενυχτάει για σένα

Όλες τις ώρες, όλες τις μέρες της εβδομάδας

Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι αργά, τριγυρνάς βόρεια, ονειρεύεσαι να διάβαζες κανένα ωραίο βιβλίο κάτω απ’τον ανεμιστήρα, να ηρεμήσει λίγο το κεφάλι σου. Αλλά όλα τα βιβλία σου τα έχεις ήδη ξεκοκαλίσει. Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις; Μια στάση Λεβίδου και Κασσαβέτη.

Top στη λίστα με τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα που έγιναν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, ήταν σίγουρα τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Κηφισιάς. Μια δανειστική βιβλιοθήκη αλλιώτικη απ’τις άλλες, που λειτουργεί όλο το 24ωρο και δεν ξεπερνάει στο μέγεθος μια ντουλάπα (80Χ80 εκατοστά και ύψος 1,70 μέτρα).

Δύο νέοι και εξαιρετικά δημιουργικοί αρχιτέκτονες που ζουν κι εργάζονται στην Κηφισιά, η Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Ελευθέριος Αμπατζής ( έχει σχεδιάσει ένα από τα πιο ωραία εξώφυλλα, Home, χειμώνας 2011/2012 εδώ, συνέλαβαν την ιδέα μιας βιβλιοθήκης που εξοικονομεί χώρο και ενέργεια και είναι ανοιχτή για το κοινό χωρίς διάλειμμα. Όλες τις ώρες, όλες τις μέρες της εβδομάδας!

n

Είναι κατασκευασμένη από σίδερο και τεχνητό γυαλί, αυτοφωτιζόμενη αφού στην οροφή της υπάρχει τοποθετημένο φωτοβολταϊκό πανέλο. H χωρητικότητα της φτάνει τα 350 βιβλία (σκέψου το, μια βιβλιοθήκη στο ύψος μου χωράει όλα αυτά…). Ακούγεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό; Να σημειώσουμε επίσης ότι η ιδέα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Κηφισιάς αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν κρατικοί πόροι.

Αν βρεθείτε στη συμβολή των οδών Λεβίδου και Κασσαβέτη, τσιμπήστε ένα βιβλίο, μόνο μην ξεχάσετε να το επιστρέψετε ή να βάλετε κάποιο άλλο στη θέση του. Όνειρο; Να γέμιζαν, λέει, όλες οι γωνιές της πόλης τέτοιες βιβλιοθήκες…

n