Design & Αρχιτεκτονικη

Greek design 2012

(το Έτος της Αποκάλυψης)

Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 324
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αμαλιάδα. Ο Πύργος του Λόρδου Λίβινγκστόουν, υποθέτω. Λεπτομέρεια: o περιστερώνας στην κορυφή για τα αδέσποτα πετεινά είναι κατοικήσιμος και από υπηρέτρια.

image

Αμαλιάδα. Διαστημο-βίλα με προφητικό design και επιρροές από τον Καλατράβα, το Δελφινάριο και τις νεροτσουλήθρες. Λεπτομέρεια: το παραβάν από μαλτεζόπλακα.

image

Στη Γλαρέντζα, κάτω από το Χλεμούτσι. Το Αλβανικό Έπος του ’40 σε κυκλαδίτικη βερσιόν με σχέδιο μπατίκ σε φλούο τιρκουάζ (διώχνει τα κουνούπια). Λεπτομέρεια: δεν φαίνεται, αλλά στο βάθος δεξιά έχει παραβάν από μουσαμά.

…And the oscar goes to:

image

O γνωστός πύργος στα Φιλιατρά (κατοικείται). Κατά καιρούς αλλάζει λεπτομέρειες. Διακρίνεται ο θυρεός με το F και ο θυρωρός που μένει στο σπιτάκι -Δούρειος Ίππος, δίπλα.

imageΟ Δούρειος Ίππος-σπιτάκι θυρωρού με παράθυρο-γκισέ πληροφοριών. Λεπτομέρεια: τα αυτιά-καμινάδες.

image

Η θεά Αθηνά, προστάτιδα του πύργου και της περιοχής. Μπορεί να σε φριζάρει με το βλέμμα της. Στα ρεπό της πετάγεται μέχρι την Πάτρα, στον Καρνάβαλο.

image

Μέσα στον πύργο μπορεί κανείς να θαυμάσει έργα της σύγχρονης λαϊκής τέχνης με παραδοσιακά θέματα όπως ο Αϊ-Γιώργης, ο Βουλγαροκτόνος, «Ο υπηρέτης του βασιλιά βρίσκει τη Σταχτοπούτα από το γοβάκι που της έρχεται!!» και άλλα.

Σχολιασμός: Γιάννης Νένες, Φωτογραφίες: Θάνος Σάντας- Δήμητρα Τριανταφύλλου