Μεταφέρθηκε ανανεωμένη
Η Δημοτική Πινακοθήκη μεταφέρθηκε στο νέο της κτίριο στο Μεταξουργείο ανοίγοντας τις αίθουσές της σε 160 από τα πιο ηχηρά ονόματα του ελληνικού εικαστικού πολιτισμού

Αφετηρία η νεοελληνική τέχνη του 19ου αιώνα. Τερματισμός οι πλέον σύγχρονοι εκφραστές του εγχώριου εικαστικού κόσμου. Είναι όλοι εκεί. Ακαδημαϊκοί, η γενιά του ’30 με τον Φώτη Κόντογλου, ο εξπρεσιονιστής Μηταράκης, αλλά και μεταγενέστεροι (Γιώργος Βακιρτζής, Μαρία Σπέντζα, Στέλιος Βότσης, Χρόνης Μπότσογλου, Όπυ Ζούνη, Αλέκος Φασιανός, Κίκος Λανίτης, Αλέξανδρος Αλιέας, Βάσω Κυριάκη, Χρήστος Θεοφίλης, Φιλιππίνα Λιβιτσάνου κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά εμφανίζεται το έργο «Προπύλαια» του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, η «Κόρη με γατάκι» του Γιάννη Σπυρόπουλου, αλλά και ένα τελείως άγνωστο έργο της Σοφίας Λασκαρίδου, της πρώτης γυναίκας που έσπασε το άβατο της Σχολής Καλών Τεχνών. Παράλληλα παρουσιάζονται και γλυπτά των Ιάσονα Παπαδημητρίου, Μιχάλη Τόμπρου, Βάσου Καπάνταη κ.ά. Τα έργα τους εκτίθενται μέχρι τις 28/11, με δωρεάν είσοδο, στο ιστορικό κτίριο της Λεωνίδου & Μυλλέρου.
Το κτίριο έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία: χτίστηκε το 1834 σε οικόπεδο του πρίγκιπα (και επιχειρηματία από τη Βλαχία) Γεώργιου Κατακουζηνού. Στη συνέχεια αγοράστηκε από αγγλική εταιρεία, η οποία πτώχευσε, και πέρασε σε 6 Έλληνες επιχειρηματίες («Σηρική Εταιρία Ελλάδος») για να αρχίσει να λειτουργεί ως μεταξουργείο το 1855 (έκλεισε το 1875). Κατόπιν λειτούργησε ως συγκρότημα κατοικίας, ως κατάλυμα Πειραιωτών προσφύγων και ως φρουραρχείο του ΕΛΑΣ (1944) και περιήλθε με δωρεά το 1993 στον Δήμο Αθηναίων.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 27/10 παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, που τη χαρακτήρισε «με μία λέξη, είναι η πνευματική και πραγματική κιβωτός της ελληνικής ζωγραφικής», του προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Άγγελου Μοσχονά, της διευθύντριας της Πινακοθήκης και Μουσείων Δήμου Αθηναίων Νέλλη Κυριαζή, που επιμελήθηκε την έκθεση, και πλήθος κόσμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο επιμελητής Σταμάτης Σχιζάκης μας ξεναγεί στα έργα και τις θεωρίες του πρωτοπόρου της γλυπτικής
Η ποπ σταρ διασκευάζει το Heaven Is a Place on Earth στο πρώτο preview της ταινίας
Ένα από τα πιο δημοφιλή και εμβληματικά παιχνίδια με κάρτες ετοιμάζεται να μεταφερθεί στην οθόνη
Από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία της Marvel - Πρεμιέρα το 2025
Η έκθεση, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Θεοδώρας Κουμουνδούρου, εγκαινιάζει μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων στη SG Gallery του St. George Lycabettus
Νέα δυναμική αποκτά η κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ του Άλεξ Νορθ
Ο διακεκριμένος Ισπανός χορογράφος Καγετάνο Σότο μάς επανασυστήνει τον Τσαϊκόφσκι με μια χορευτική παράσταση
Στις 7 Φεβρουαρίου του 2017 η καρδιά του σταμάτησε να αγαπάει
Το έργο της περιλαμβάνει τόσο κλασικά κείμενα, όσο και σύγχρονες θεατρικές γραφές
Το έργο αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας
Επρόκειτο να παραστεί στα βραβεία Γκόγια, αλλά αποσύρθηκε - Εκδοτικοί οίκοι διέκοψαν τη συνεργασία τους μαζί της
Αινιγματικός ο χολιγουντιανός σταρ γύρω από το μέλλον του διάσημου κινηματογραφικού franchise
Μια εξερεύνηση των σύγχρονων κοινωνικών προβληματισμών φιλτραρισμένη μέσα από έναν καθρέφτη μαγικού ρεαλισμού
Με έξι νέα έργα να καταφτάνουν και στις τρεις σκηνές του θεάτρου
Η ιστορία που θα περιβάλλει για πάντα τον μεγάλο λογοτέχνη
Η ανάρτησή της στο Instagram
Ο Σάκης Τόλης μιλάει στην Athens Voice για το live album και το φιλμ που έρχονται πριν τις νέες περιοδείες της μπάντας στο εξωτερικό
Μία συζήτηση για το drag, τη Μαρία Κάλλας, τις τοξικές σχέσεις και το γερμανικό lied
Ο ηθοποιός λέει ότι η make up artist πέρασε τη μύτη του για προσθετική - «Αυτό δε βγαίνει!»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.