- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η Πέγκυ Ζουμπουλάκη δωρίζει 6.099 αρχαία αντικείμενα στο Ελληνικό Δημόσιο
Τα αντικείμενα χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους
Πέγκυ Ζουμπουλάκη: Δωρίζει αρχαία αντικείμενα στο Ελληνικό Δημόσιο - Τα αντικείμενα χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους
Υπέρ της αποδοχής της δωρεάς της Ασπασίας-Ελένης (Πέγκυς) Ζουμπουλάκη, νόμιμης κατόχου (6.099) κινητών μνημείων, προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στις συλλογές των δημοσίων μουσείων, γνωμοδότησε ομοφώνως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Τα αντικείμενα χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους και αντιπροσωπεύουν ποικίλες κατηγορίες: Πήλινα, χάλκινα και μαρμάρινα αγγεία, χάλκινα και πήλινα ειδώλια διαφόρων τύπων, είδη καλλωπισμού, χάλκινα όπλα, ιατρικά εργαλεία, γυάλινα μικροαντικείμενα, τμήματα από πήλινες σαρκοφάγους νομίσματα και μήτρες νομισμάτων, εικόνες, εγκόλπια κ.α.
Τα αντικείμενα που δωρίζει η Πέγκυ Ζουμπουλάκη
Τα αντικείμενα προέρχονται από το απόθεμα του παλαιού αρχαιοπωλείου του Θεόδωρου Ζουμπουλάκη, το οποίο μετά το θάνατό του, το 1963, και μέχρι το 1982, ανέλαβε ο γιός του Αναστάσιος Ζουμπουλάκης. Το 1982 τα αντικείμενα μεταβιβάστηκαν στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη μέσω πώλησης. Με διαδοχικές αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, το 1988, 1989 και 1991 αναγνωρίστηκε η κατοχή των αντικειμένων στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη και η δυνατότητα εκποίησής τους.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η αγορά από το Δημόσιο των πλέον σημαντικότερων από κάθε περίοδο που ανέρχονταν στα 1111 αντικείμενα. Ωστόσο δεν προχώρησε η αγορά τους από το Δημόσιο και τα αντικείμενα αυτά παρέμειναν στην κατοχή της δωρήτριας μαζί με τα υπόλοιπα, καθώς η ίδια δεν προχώρησε, παρά τη σχετική άδεια, στην εκποίησή τους.
Το σύνολο των κινητών μνημείων που δωρίζονται θα κατανεμηθεί στα μουσεία της Χώρας, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα μουσεία για τον εμπλουτισμό των συλλογών τους.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκφράζει τις ευχαριστίες της στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη για την απόφασή της να δωρίσει στο Δημόσιο, χωρίς καμία απαίτηση αμοιβής, ένα πολύ σημαντικό, σε αριθμό και σπουδαιότητα, σύνολο κινητών μνημείων, αλλά και στην αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτσιτκών Αγαθών για την άριστη συνεργασία με τη δωρήτρια, σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσουν τα μνημεία αυτά, προβάλλοντάς τα στο ευρύ κοινό και καθιστώντας τα προσιτά στην επιστημονική κοινότητα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Ο ιδρυτής του σωματείου Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία μιλάει στην ATHENS VOICE
Πέντε μεγάλου και δύο μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές διεκδικούν υποψηφιότητα
Οι αίθουσες του μουσείου μετατρέπονται σε ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης και μεταμόρφωσης.
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Όχι το θαλάσσιο φιλμ τρόμου που περιμένει κανείς να δει
Άψογες ερμηνείες, σε ένα φιλμ που κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις χάρη στην ψυχραιμία και τον μινιμαλισμό με τα οποία χτίζει τη δραματουργία του.
Η νευρώδης σκηνοθεσία, η μείξη μαύρης κωμωδίας-ψυχολογικού θρίλερ και η παρουσία πρωτοκλασάτων ερμηνευτών χαρακτηρίζουν την πρώτη αγγλόφωνη δημιουργία του Ρομέν Γαβρά
Απέσπασε διπλό βραβείο ερμηνείας στις Κάννες για τις πρωταγωνίστριες Βιρζινί Εφιρά και Τάο Οκαμότο.
Η παράσταση των Θέμη Πάνου και Βίλιας Χατζοπούλου επιστρέφει στη σκηνή στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης δράσεων «Απόηχοι» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Η προσωπικότητα του Κάμινγκς ήταν ιδιαίτερη
30 και πλέον χρόνια που γράφω για θέατρο προβάλλω καλλιτέχνες του θεάτρου και παραστάσεις κυρίως μικρών χώρων
Ο Άαρον Σόρκιν επιστρέφει στο Facebook δεκαέξι χρόνια μετά με μια αξιοπρεπή μεν ταινία, που δεν καταφέρνει όμως να ξεφύγει από τη μεγαλειώδη σκιά του προκατόχου της
Σε αρχιτεκτονική του Τσίλερ που θαυμάζουμε μέχρι σήμερα
Από τον Καζαντζίδη και τον Άκη Πάνου μέχρι τον Νικ Κέιβ και τους Μπιτλς, ένα βιβλίο γεμάτο μουσικές, αναμνήσεις και μικρές ιστορίες της ζωής
Η κωμικός και συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τη ζωή πίσω από τα viral
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.