- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H Μυρτώ Κοντοβά «τραβάει σκανδάλη»
Mε αφορμή την προβολή μιας ταινίας σήμερα στον κινηματογράφο Έλλη, η Μυρτώ Κοντοβά «τραβάει σκανδάλη»
Mε αφορμή την προβολή μιας ταινίας σήμερα στον κινηματογράφο Έλλη, η Μυρτώ Κοντοβά «τραβάει σκανδάλη» και αποκαλύπτει με «τρυφερότητα» την ιστορία ενός προσώπου που γι’ αυτόν έγραψε τους στίχους της «Σκανδάλης», του πιο πολυτραγουδισμένου κομματιού της περασμένης δεκαετίας.
Τον τίτλο τον ζήλεψα με το που τον άκουσα. «ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ». Μου το είπε ο Μάριος πριν από κάμποσα χρόνια στο τηλέφωνο: «Αρχίζουμε μεγάλου μήκους με τον Καραμήτσο, γράφω σενάριο και σάουντρακ, πνίγομαι, κλείνω». Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν «ωωωωχ». Γιατί τον ξέρω. Θα έχει μέσα τίποτα βασανισμένες ψυχές που τυραννιούνται πληγώνοντας τους εαυτούς τους και τους άλλους, και γενικώς ο Μαριάκος θα μας γαμήσει πάλι την ψυχολογία με το «χειρουργικό», σουρεάλ ταλέντο του να χαρχαλεύει την ψυχή του άλλου.
Ο Μάριος Τσάγγαρης είναι κάποιος που γουστάρεις πολύ να υπάρχει. Και δεν το λέω επειδή φέτος έφερε μέχρι το Λαύριο το σκύλο μου. Ούτε επειδή μου αγοράζει φάρμακα όταν αρρωσταίνω, ούτε γιατί έγραψε τα σούπερ τραγούδια του «Μίλα μου Βρώμικα», ούτε επειδή έγραψα γι’ αυτόν τη «Σκανδάλη» όταν χωρίζαμε πριν από εκατομμύρια έτη φωτός.
Συνθέτης, στιχουργός, σεναριογράφος, τον θυμάμαι μια ζωή να παλεύει με τις ατονάλ σπουδές και μουσικές του, να ηχογραφεί ήχους από το δρόμο με το κασετοφωνάκι, το τρίξιμο από τη ρόδα ενός ποδηλάτου, τους εργάτες που κοπανάνε στην οικοδομή απέναντι (γιατί ήθελε κρουστά), να τραβάει το καλώδιο μέχρι την τουαλέτα και να ηχογραφεί το πλυντήριο (γιατί του άρεσε η «λούπα»), σκυμμένος ώρες στον υπολογιστή και στα πιάνα του, γράφοντας σενάρια για μικρού μήκους, δουλεύοντας πάντα με τον κολλητό του, το σκηνοθέτη Παναγιώτη Καραμήτσο, να τρέχουν στα Φεστιβάλ Δράμας, με τις χειροποίητες no budget μικρού μήκους τους, να μοντάρουν μόνοι τους, να παίρνουν βραβεία. Η «Τρυφερότητα» είναι η πρώτη τους μεγάλου μήκους. Και φυσικά, το θέμα είναι το ανάποδο του τίτλου.
Δυο γυναίκες στην ίδια πολυκατοικία. Μια νεαρή και μια μεσήλικη. Η μία με πλήρη αποκοπή από το παρελθόν, η άλλη απελπιστικά παραιτημένη, ανίκανη να κάνει επαφή με το παρόν. Η μεταξύ τους αδυναμία να συνδεθούν. Και στη μέση, η απελπισμένη ανάγκη όλων μας. Που ψοφάμε για τρυ-φε-ρό-τη-τα.
Στο “Athens International Film Festival” η ταινία πήρε βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού για τη Ράσμι Σούκουλη και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για τον Παναγιώτη Καραμήτσο.
Επίσης στο «Διεθνές Φεστιβάλ της Κύπρου», βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την Αλεξάνδρα Παυλίδου και βραβείο μοντάζ για τον Παναγιώτη Καραμήτσο και τον Μάριο Τσάγγαρη.
Θα προβάλλεται από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου στο « Έλλη» (Ακαδημίας 64).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 30 Οκτωβρίου
Η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδοποιός επιλέχθηκε από την ΕΟΕ για την Τελετή Αφής και Παράδοσης Φλόγας για το «Ντακάρ 2026»
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Προώθησης και Διανομής Ελληνικού Κινηματογράφου
Συγγενείς και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν με συγκινητικά μηνύματα τη θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H τανία που κάνει την έκπληξη στο αμερικανικό box office
Πάνω από 36.000 email προς κινηματογράφους
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τη σύγχρονη κουλτούρα
H μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ έρχεται στην Αττική
Το όνειρό της ήταν να παίξει τη Μέρι Τζέιν
Αρχαίοι Έλληνες, οι διαφορετικές έννοιες του χρόνου και τα λιωμένα ρολόγια της «Εμμονής της μνήμης»
Ποια η θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική, την ελληνική club κουλτούρα και μια σκηνή που μεγαλώνει, ταξιδεύει και διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή χάρτη;
Οι παραστάσεις, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και οι προβολές στην Αττική
Το «All My Life» στην εκκίνηση
Πραγματοποίησε περισσότερες από 400 ατομικές εκθέσεις
Το περίπτερο που εκπροσώπησε την Ελλάδα σε έκθεση του Παρισιού και δεν κατεδαφίστηκε μετά
«Το υπ. Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα» σημειώνει η Λίνα Μενδώνη
Ο Cristian Mungiu επιστρέφει με ένα ιδεολογικά φορτισμένο δράμα για την πολιτιστική μεταμφύτευση
Η προθυμία της «βασίλισσας της κάντρι» να δοκιμάσει πειραματικά φάρμακα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.