Πολιτισμος

Νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ο Nicholas Cullinan

Ο επικεφαλής της National Portrait Gallery στο τιμόνι του παλαιότερου μουσείου στη Βρετανία έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nicholas Cullinan
Nicholas Cullinan © Zoe Law

Βρετανικό Μουσείο: Ο Nicholas Cullinan διευθυντής του από το καλοκαίρι 2024

Μετά το σκάνδαλο με την κλοπή περίπου 1800 αντικειμένων και έχοντας μπροστά του ένα μεγάλο έργο ανακαίνισης αναλαμβάνει διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ο Nicholas Cullinan.

Έχοντας ηγηθεί της ανακαίνισης της λονδρέζικης Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων, που κέρδισε την αποδοχή κριτικών και κοινού, ο 46χρονος ιστορικός της Τέχνης, θα βρίσκεται στη νέα του θέση από το καλοκαίρι, μετά την ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου που επικυρώθηκε και από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

«Θα είναι τιμή μου να γίνω ο επόμενος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμου» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Ανυπομονώ να ενταχθώ στο υπέροχο και αφοσιωμένο προσωπικό του και να συνεργαστώ με το εξαιρετικά εντυπωσιακό του διοικητικό συμβούλιο για να το οδηγήσω σε ένα νέο κεφάλαιο. Αυτό θα περιλαμβάνει τους πιο σημαντικούς μετασχηματισμούς, αρχιτεκτονικούς και πνευματικούς, που συμβαίνουν σε οποιοδήποτε μουσείο παγκοσμίως, προκειμένου να παραμείνει το Βρετανικό Μουσείο όσο πιο αφοσιωμένο και συνεργατικό μπορεί να είναι».

Ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε πως οι διαχειριστές επέλεξαν τον Cullinan καθώς «έχει αποδεδειγμένη ηγεσία σήμερα και μεγάλες δυνατότητες για το αύριο». «Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος για τον Νικ και για εμάς καθώς μπαίνουμε σε αυτό το νέο κεφάλαιο στη μεγάλη ιστορία του Βρετανικού Μουσείου με αυτοπεποίθηση» σημείωσε.

Ο Nicholas Cullinan στο Βρετανικό Μουσείο

Ο Cullinan θα αναλάβει το πόστο μετά τον Μαρκ Τζόουνς, ο οποίος υπηρέτησε ως προσωρινός διευθυντής μετά την αποχώρηση του Χάρτβιχ Φίσερ τον περασμένο Αύγουστο. Ο Φίσερ αναμενόταν να παραδώσει τη σκυτάλη φέτος, αλλά παραιτήθηκε καθώς αποκαλύφθηκε ότι μεγάλος αριθμός αντικειμένων είχαν κλαπεί από το ελληνικό και ρωμαϊκό τμήμα επί σειρά ετών. Γεγονός που έφερε απολύσεις στο ίδρυμα, το οποίο έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον ενός πρώην επιμελητή.

Ο νέος διευθυντής είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει περαιτέρω εκκλήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα όπως και άλλων αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου που αποκτήθηκαν στο παρελθόν. Μετά τις κλοπές, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την πλήρη ψηφιοποίηση της συλλογής του τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παράλληλα, «τρέχει» και το έργο της ανακαίνισης που περιγράφεται από το μουσείο ως «ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά έργα που έχουν αναληφθεί ποτέ», το οποίο ξεκίνησε υπό την επίβλεψη του Φίσερ και αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες. Το πρώτο στάδιο πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος, με τα εγκαίνια τον Ιούνιο των νέων εγκαταστάσεων της Συλλογής Αρχαιολογικών Ερευνών του Βρετανικού Μουσείου στο Ρέντινγκ. Το μουσείο σχεδιάζει επιπλέον ένα νέο Ενεργειακό Κέντρο με στόχο τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις εγκαταστάσεις του.

Ο Cullinan έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως επιμελητής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και στην Tate Modern, όπου εργάστηκε στις εκθέσεις Henri Matisse: The Cut-Outs και Malevich. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Courtauld.

Με πληροφορίες από το The Art Newspaper και τον The Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ