Πολιτισμος

Ο θαυμαστός κόσμος του Νταλί ζωντανεύει σε μια μεγάλη ψηφιακή έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Διαδραστικό ταξίδι στο μυαλό μιας ιδιοφυίας μέσω εμβυθιστικής εμπειρίας

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Το «πλοίο των ονείρων» του Σαλβαντόρ Νταλί ξεκινά το ταξίδι του στην Ελλάδα - Από 29 Μαρτίου η μεγάλη ψηφιακή έκθεση.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η έκθεση Dali Cybernetics - The Immersive Experience © EPA/Alejandro Garcia

Θεσσαλονίκη: Το «πλοίο των ονείρων» του Σαλβαντόρ Νταλί ξεκινά το ταξίδι του στην Ελλάδα - Από 29 Μαρτίου η μεγάλη ψηφιακή έκθεση.

Ένα διαδραστικό ταξίδι στο μυαλό μιας ιδιοφυίας ξεκινά στο τέλος Μαρτίου από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία καταβύθιση στο σύμπαν του Σαλβαντόρ Νταλί, μέσα από την έκθεση Dali Cybernetics - The Immersive Experience, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη: Το «πλοίο των ονείρων» του Σαλβαντόρ Νταλί ξεκινά το ταξίδι του στην Ελλάδα - Από 29 Μαρτίου η μεγάλη ψηφιακή έκθεση.
Καταβύθιση στο σύμπαν του Σαλβαντόρ Νταλί, μέσα από την έκθεση Dali Cybernetics - The Immersive Experience © EPA/Alejandro Garcia

Θεσσαλονίκη: Dali Cybernetics - The Immersive Experience

«Επειδή εγώ γίνομαι καμιά φορά ζωγράφος, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι καλλιτέχνης. Το πραγματικό μου ενδιαφέρον είναι οι Κυβερνοεπιστήμες (Cybernetics), η Κβαντική Φυσική και η Βιολογία», είχε πει ο ίδιος ο Σαλβαντόρ Νταλί, φράση στην οποία βασίζεται η προσέγγιση της έκθεσης.

DALÍ CIBERNÈTIC | VIATGE IMMERISU PER A MENT D'UN GENI | SETEMBRE 2022 | IDEAL Barcelona

«Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να μπαίνουμε σε έναν κόσμο που να χτισμένος σε 360 μοίρες, σε όλο το φάσμα του οπτικού μας πεδίου και δίνει αυτήν την εμπειρία της καταβύθισης», δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο παραγωγός της έκθεσης Παύλος Μητσόπουλος, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μία ισπανική παραγωγή, που έχει την έγκριση του Ινστιτούτου Νταλί.

Θεσσαλονίκη: Το «πλοίο των ονείρων» του Σαλβαντόρ Νταλί ξεκινά το ταξίδι του στην Ελλάδα - Από 29 Μαρτίου η μεγάλη ψηφιακή έκθεση.
Η έκθεση Dali Cybernetics - The Immersive Experience θα λειτουργήσει από τις 29 Μαρτίου έως τις 29 Ιουνίου 2024 © EPA/Enric Fontcuberta

Τέχνη και η τεχνολογία συναντώνται με τρόπο θεαματικό

Ο επισκέπτης με την είσοδό του στην έκθεση, περιηγείται στα πιο διάσημα έργα του καλλιτέχνη, μέσα από μία εντελώς νέα οπτική, ενώ παρακολουθεί την πορεία των επιρροών του από τον υπερρεαλισμό και τον Φρόιντ, προς τις θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την πληροφορική. Όλα αυτά ζωντανεύουν μπροστά, πίσω, πάνω, κάτω και γύρω του, σε ένα ειδικό δωμάτιο, ενώ μία αντίστοιχη εμπειρία βιώνει σε άλλο χώρο, φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.

«Ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι του 2023 την έρευνα για τον χώρο που θα γίνει η έκθεση, αποφασίσαμε ως πρώτο σημείο τη Θεσσαλονίκη κι αυτό γιατί μας αρέσει πάρα πολύ η Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού, ένα σημείο το οποίο όλοι οι Θεσσαλονικείς ξέρουν και μας αρέσει πολύ όλη η περιοχή εδώ με το παραλιακό μέτωπο», επισήμανε ο κ. Μητσόπουλος.

Αφού η ισπανική εταιρεία έδωσε την έγκριση για τον χώρο, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της καθώς είναι πολύ διαφορετικός από αντίστοιχους που έχει φιλοξενηθεί στο παρελθόν σε Λονδίνο, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη, Βερολίνο και άλλες πόλεις, ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Στράτος Χατζηιωαννίδης να προσαρμόσει την έκθεση σε αυτόν.

Dalí Cybernetics : The Immersive Experience

H εμβυθιστική εμπειρία της έκθεσης Dali Cybernetics 

Έτσι λοιπόν ο επισκέπτης μπαίνοντας θα συναντήσει τον γνωστό καναπέ σε σχήμα χειλιών του Νταλί, λίγο πιο κάτω θα δει σε έναν χώρο που θυμίζει σινεμά μια προβολή ενός εισαγωγικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή του καλλιτέχνη, θα περπατήσει σε έναν διάδρομο όπου θα εναλλάσσονται εικόνες, μέχρι να μπει στην αίθουσα Immersive.

«Κύριο μέλημα της έκθεσης είναι το Immersive Box, το οποίο έχει διαστάσεις 17 μ. x 6 μ. και φτάνει σχεδόν μέχρι την οροφή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηιωαννίδης και εξήγησε ότι στήθηκε στο κέντρο του ισόγειου χώρου, γύρω από το μπαλκόνι του πάνω ορόφου.

Θεσσαλονίκη: Το «πλοίο των ονείρων» του Σαλβαντόρ Νταλί ξεκινά το ταξίδι του στην Ελλάδα - Από 29 Μαρτίου η μεγάλη ψηφιακή έκθεση.
Ο επισκέπτης της έκθεσης περιηγείται στα πιο διάσημα έργα του Σαλβαντόρ Νταλί μέσα από μία εντελώς νέα οπτική © EPA/Alejandro Garcia

«Περιμετρικά του κεντρικού κουτιού δημιουργήσαμε μία οργανική ροή, όπου ο επισκέπτης με αυθόρμητο τρόπο προχωρά από τη μία ενότητα στην άλλη, μέσα από διαδρόμους περιήγησης που αφορούν τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη και σταθμούς της καριέρας του. Καταλήγει μέσα στο Immersive Room και έπειτα από μισή ώρα που διαρκεί αυτή η ενότητα, ανεβαίνει από την έξοδο του κουτιού στον πάνω όροφο», λέει.

Εκεί φιλοξενείται η ενότητα Sketch and Post, όπου μπορεί να σχεδιάσει κάτι μόνος του και να το προβάλει πάνω σε οθόνες, ενώ στον ίδιο χώρο είναι στημένες 30 ειδικές καρέκλες, όπου κάθεται και φορά τα ειδικά VR γυαλιά που θα τον βάλουν στο «πλοίο των ονείρων του Σαλβαντόρ Νταλί».

Ψηφιακές εκτυπώσεις έργων του καλλιτέχνη, καθώς και πολλά αποφθέγματά του θα τον συστήσουν και θα αποκαλύψουν τις απόψεις του σχετικά με την τέχνη, την επιστήμη και την πίστη.

Η έκθεση θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης από τις 29 Μαρτίου έως τις 29 Ιουνίου, στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ