- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκδήλωση για τους ελληνικούς μύθους στις τέχνες και στα γράμματα στη Σορβόννη
Διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι
Παρίσι: Εκδήλωση για τους ελληνικούς μύθους στη Σορβόννη - Διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι
Κατάμεστο το αμφιθέατρο Richelieu του ιστορικού πανεπιστημίου της Σορβόννης, το βράδυ της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, για την εκδήλωση «L'héritage des mythes» με θέμα τους αρχαίους ελληνικούς μύθους στις τέχνες και τα γράμματα, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και τον πολιτιστικό οργανισμό Delphys.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Γραμματολογίας και μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας Pierre Brunel, ο διευθυντής του Τμήματος Μουσικής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας Mathias Auclair, ο διδάκτορας Συγκριτικής Γραμματολογίας της Σορβόννης, συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού και εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Παρίσι Γιώργος Αρχιμανδρίτης, καθώς και η Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Sandrine Dumas.
Τα αντικείμενα προς συζήτηση της ξεψωριστής βραδιάς στο αμφιθέατρο Richelieu
Η βραδιά περιλάμβανε συζήτηση ανάμεσα στον Pierre Brunel, τον Mathias Auclair και τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη πάνω στα χαρακτηριστικά εκείνα των μύθων που τους επιτρέπουν να επανεμφανίζονται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε διαφορετικά ιστορικά, κοινωνικά και αισθητικά πλαίσια, τον τρόπο με τον οποίον η κάθε εποχή προσεγγίζει τους μύθους, από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα, την σχέση των μύθων με την ψυχανάλυση, καθώς και με πολλές μορφές τέχνης όπως το μυθιστόρημα, την ποίηση, το θέατρο, την όπερα, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το κόμικ κά.
Μεταξύ άλλων, διαβάστηκαν αποσπάσματα από την Ηλέκτρα του Hugo von Hofmannsthal και τον Θησέα του André Gide, ενώ ακούστηκε αρχειακό υλικό από συζήτηση του Γιώργου Αρχιμανδρίτη με τον Claude Picasso πάνω στην ιδιαίτερη σχέση του πατέρα του, Pablo Picasso, με τον ελληνικό πολιτισμό και ειδικότερα με τον μύθο του Μινώταυρου. Η εκδήλωση έκλεισε με θεατρικό αναλόγιο από την Sandrine Dumas, η οποία διάβασε την ποιητική πρόζα Αντιγόνη από τις Φωτιές της Marguerite Yourcenar (1936).
Στη βραδιά παρευρέθηκε o Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτριος Ζεβελάκης, η Paloma Picasso, κόρη του διάσημου ζωγράφου, η σκηνοθέτιδα Julie Gavras, η γκαλερίστα Basia Embirikos και πολλές άλλες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της Γαλλίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Inter Alia»
«Η φωτογραφία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι»: Μια συνομιλία με τον Μιχαήλ Μοσχολιό για τον δρόμο, τη μοναξιά και τη δραματικότητα της εικόνας
Οι διαφημίσεις της εποχής δεν πουλούσαν απλώς προϊόντα αλλά ρυθμό, στάση και νεανικότητα
Το καινούργιο single του κυκλοφορεί με video clip, προαναγγέλλοντας το άλμπουμ του φθινοπώρου και τη μεγάλη συναυλία στο Release Athens 2026
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Τα γραπτά του έχουν ασκήσει επιρροή τόσο στους ακαδημαϊκούς όσο και στους ακτιβιστικούς κύκλους
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ύστερα από δεκαετίες αναστήλωσης, το Παλάτι των Δεσποτών ξαναβρήκε, με έναν τρόπο σχεδόν συγκινητικό, τη φωνή του
Το νέο άλμπουμ σημείωσε επίδοση-ορόσημο για την ελληνική μουσική - Ο κορυφαίος ράπερ ετοιμάζει συναυλίες
Ο Καναδός ράπερ ξεπέρασε τον Μάικλ Τζάκσον στο Billboard μετά την κυκλοφορία τριών άλμπουμ ταυτόχρονα
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Στις 13, 14, 27 και 28 Ιουνίου σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Στάθη Γράψα
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Θερινό στον 7ο όροφο του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας
Η συνεργασία των δύο θρύλων του αμερικανικού σινεμά αριθμεί ήδη δέκα ταινίες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
Με αφορμή το νέο της βιβλίο «Πεθαίνω για Εσένα» η δημοσιογράφος και συγγραφέας μιλά για την έμφυλη βία
Μια δυναμική ιστορία ενηλικίωσης και αυτοδιάθεσης - Έρχεται στους κινηματογράφους από τη Feelgood
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.