- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την έκθεση «Ο νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου (1891-1914)»
«Η έκθεση είναι πλημμυρισμένη από τη μεσογειακή φωταύγεια, είναι ένα νεύμα αισιοδοξίας»
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Εγκαινίασε την έκθεση «Ο νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου (1891-1914)» - «Η έκθεση είναι πλημμυρισμένη από τη μεσογειακή φωταύγεια, είναι ένα νεύμα αισιοδοξίας»
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε απόψε την έκθεση «Ο νεοϊμπρεσιονισμός στα χρώματα της Μεσογείου (1891-1914)» στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Κατά τον χαιρετισμό της, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «σε μια εποχή δύσκολη και αβέβαιη, η οποία αποτυπώνεται στο συλλογικό υποσυνείδητο με μουντές, σκοτεινές αποχρώσεις, η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, πλημμυρισμένη από τη μεσογειακή φωταύγεια, είναι ένα νεύμα αισιοδοξίας».
Παράλληλα, συνεχάρη θερμά όλους τους συντελεστές της έκθεσης, και ιδίως τις επιμελήτριες Μαρίνα Φερέτι-Μποκιγιόν και Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ, και συνολικά το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που με τη διεθνή του ακτινοβολία και την αφοσίωσή του στην τέχνη μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά έργα μοναδικής αξίας.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Εικόνες που μεταμορφώνουν το αισθητό σε υπερβατικό
Αναφερόμενη στην έκθεση, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «στα έργα που την συναπαρτίζουν, το φως - αρχή και τέλος κάθε αποκαλυπτικού φαινομένου, ταυτόσημο της φυσικής και ηθικής ευγένειας - δημιουργεί επιφάνειες διαπερατές από το βλέμμα και τον νου, γραμμές μεγάλης ρευστότητας και ελευθερίας, εικόνες που μεταμορφώνουν το αισθητό σε υπερβατικό».
Έκανε, επίσης, λόγο για «Πίνακες λουσμένους στον ήλιο ή το γλυκοχάραμα του δειλινού, τοπία κρυστάλλινης διαύγειας με κυρίαρχο στοιχείο το νερό, ακρογιαλιές της Μεσογείου, που αποπνέουν μια δυσεύρετη σήμερα παρθενικότητα, ανθρώπινα πρόσωπα και σώματα σε στιγμές ανάπαυλας ή μόχθου που μας θυμίζουν το ομηρικό «ζώειν και οράν φάος ηελίοιο», με δυο λόγια ότι η ζωή είναι ταυτισμένη με το φως. Πίνακες μεγάλης καθαρότητας και διαφάνειας που επιτρέπουν στον θεατή να βλέπει, μέσα από την υλικότητα της πινελιάς, τη μεταφυσική, θα έλεγα, διάσταση του τοπίου».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την αρμονία και το θάμβος των έργων σε μια δύσκολη περίοδο
Καταλήγοντας, υποστήριξε, ότι «ο πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο, η κλιματική κρίση, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργούν όλο και βαθύτερες ρωγμές στην εύθραυστη σχέση μας με τη φύση και υπογράμμισε ότι «η γαλήνια ατμόσφαιρα αυτών των έργων, η αρμονία που αποπνέουν, το θάμβος που μας γεννούν μοιάζει να είναι όσο ποτέ αναγκαία στην βίαιη, ταραγμένη, σκληρή εποχή μας».
Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διεθνής φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη δύναμη της φωτογραφίας, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις γέφυρες Ελλάδας και Σουηδίας που ευελπιστεί να χτιστούν
«Κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού και στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση
Ο άθλος του Οδυσσέα συμπυκνώνεται σε 60 μόλις δευτερόλεπτα
Η ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία έχει προκαλέσει διχασμό
Κυκλοφορούν πρώιμες ηχογραφήσεις του θρυλικού καλλιτέχνη, με τη συμμετοχή του κιθαρίστα των Led Zeppelin
Τον ρόλο του νεαρού Σταλόνε αναλαμβάνει ο Άντονι Ιπολίτο
Μια συνομιλία με την τεχνητή νοημοσύνη, μια ξενάγηση στον χώρο και ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο
«Ο κινηματογράφος ίσως έφτασε στο απόγειό του με αυτό το επικό μπλοκμπάστερ» - Βαθμολογία 96% στο Rotten Tomatoes
Μεταφέρεται για τον Φεβρουάριο του 2028 η πρεμιέρα
Μπαμπού, φυτά και φυσικό φως μπορούν να κάνουν το μπάνιο σου να θυμίζει resort του Μπαλί
Μια συγκινητική ωδή στη μνήμη και την παιδική ηλικία
19 χρόνια animation με καλεσμένους-έκπληξη και μοναδικές προβολές
Μια μοναδική φωτογραφική αναδρομή στο έργο του κοσμοπολίτη δημιουργού
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο «Bar» και μετά δημιούργησαν το συγκρότημα «Φίλοι για πάντα»
Λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή της ΕΛΣ, η σοπράνο και ο τενόρος μιλούν στην ATHENS VOICE
Την πληροφορία γνωστοποίησε ο επί χρόνια εκπρόσωπός του, Φίλιπ Γκρεντζ
Φολκ, σόουλ, indie rock και τζαζ ήχοι για το πρώτο μισό της χρονιάς
Δύο συγκλονιστικά ιστορικά βιβλία από τις εκδόσεις Utopia φέρνουν τον Μεσαίωνα στο σήμερα με ρυθμό που κόβει την ανάσα.
Τι είπε ο γνωστός σκηνοθέτης για τον συνάδελφό του
Πενήντα ταινίες που γυρίστηκαν ταυτόχρονα και είναι όλες τους σπουδαίες: Πώς έγινε αυτό;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.