Πολιτισμος

Το «Bring Your Chair - Cozy Festival» για 5η χρονιά στη Σίφνο

Το αγαπημένο φεστιβάλ επιστρέφει με ένα επετειακό πρόγραμμα με εκλεκτούς προσκεκλημένους

62222-137653.jpg
A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
5 ΧΡΟΝΙΑ BRING YOUR CHAIR - COZY FESTIVAL

«Bring Your Chair - Cozy Festival»: Το φεστιβάλ της Σίφνου επιστρέφει για πέμπτη χρονιά απο τις 10 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου, με ένα επετειακό πρόγραμμα 

Για πέμπτη χρονιά επιστρέφει το Bring Your Chair - Cozy Festival στη Σίφνο και η φετινή οργάνωση έχει επετειακό χαρακτήρα. Με πλούσιο πρόγραμμα, εκλεκτούς προσκεκλημένους και εκπλήξεις για τους φίλους του φεστιβάλ που έγινε θεσμός στη Σίφνο.

Αν βρεθείτε στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια συναυλία δίπλα στη θάλασσα σε ρυθμούς latin jazz με τη Νεφέλη Φασούλη, το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή, μέχρι και ττο μουσικό αφιέρωμα στο γνωστό συνθέτη Μισέλ Λεγκράντ με θέα το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου.

Φέτος για πρώτη φορά, το φεστιβάλ θα συνεργαστεί με το Sguardi Altrove Film Festival του Μιλάνου με την παρουσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας Patrizia Rappazzo, όπου θα προβληθούν οι ταινίες  «Nothing Holier Than a Dolphin» της Isabella Margara και «Ρόζα, το Τραγούδι των Σειρήνων», της Isabella Ragonese. Το κινηματογραφικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ «H Βασίλισσα της Νέας Υόρκης» της Βάλερι Κοντάκος. Οι τρεις σκηνοθέτιδες θα είναι παρούσες στις προβολές και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού.

Μια ακόμα έκπληξη της φετινής διοργάνωσης αφορά την εγκαινίαση μιας νέας θεματικής ενότητας, το By the Book με αναγνώσεις λογοτεχνίας και ποίησης. Προσκεκλημένη θα είναι η Βασιλική Ράπτη, ιδρύτρια και συνδιευθύντρια του ερευνητικού σεμιναρίου Ludics του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών Mahindra του Πανεπιστημίου Harvard.

Bring Your Chair - Cozy Festival: Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ

ΠΕΜΠΤH 10/08  ΩΡΑ 9.00 μμ
ΝΕΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΒΥ ΤΗΕ ΒΟΟΚ - ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΑΤΗ
Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Καταβατή

Η Φαίη Καζαντζίδου, η Πάολα Τζοβινέλλι και η Έλενα Ντάκουλα.
Η Φαίη Καζαντζίδου, η Πάολα Τζοβινέλλι και η Έλενα Ντάκουλα.

Το BRING YOUR CHAIR τιμά τη μεγάλη πολιτιστική παράδοση της Σίφνου, τόπο καταγωγής, μεταξύ άλλων, του Ιωάννη Γρυπάρη και του Αριστομένη Προβελέγγιου, εγκαινιάζοντας τις Αναγνώσεις Λογοτεχνίας στον γραφικό οικισμό της Καταβατής. Φιλοδοξώντας να καθιερωθεί ως ένας δυναμικός φιλαναγνωστικός θεσμός στο νησί, το φεστιβάλ προσκαλεί τρεις σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς και ποιητές που διατηρούν δεσμό ζωής με τη Σίφνο. ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, η Βασιλική Ράπτη και η Ελένη Τζατζιμάκη θα παρουσιάσουν το έργο τους και θα μας μυήσουν στο προσωπικό τους ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας. Οι μαθήτριες του μουσικού σχολείου της Σίφνου, Κατερίνα Γεωργούλη, Σιμώνα Κάραβου, Στρατής Λεμπέσης και Μαρία Ματσούκα με τις κιθάρες τους θα εμπλουτίσουν την εκδήλωση με γνωστές συνθέσεις Ελλήνων μουσικών.

Την εκδήλωση, η οποία γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, επιμελείται και παρουσιάζει η αρθρογράφος της Athens Voice, Ελενα Ντάκουλα.

ΠΕΜΠΤH 17/08  ΩΡΑ 9.00 μμ
BEYOND THE SEA
Mαρίνα Πλατύ Γιαλού

Νεφέλη Φασουλή.
Νεφέλη Φασουλή.

Η Νεφέλη Φασούλη, μια νέα αλλά καταξιωμένη ήδη τραγουδίστρια και το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή θα μας ταξιδέψουν σε ρυθμούς latin jazz δίπλα στη θάλασσα! Με χαρακτηριστική ευελιξία ανάμεσα στα διάφορα μουσικά είδη και με σπάνια χροιά φωνής, η Νεφέλη Φασούλη είναι μια ερμηνεύτρια από τις πιο αξιόλογες της γενιάς της. Μαζί της το έμπειρο και επιτυχημένο κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή. Η σύμπραξη αυτή με ιδιαίτερα καλοκαιρινή διάθεση, μας μεταφέρει στη μουσική της λατινικής Αμερικής μέσα από ένα jazz πρίσμα, διατρέχοντας παράλληλα ένα ευρύ φάσμα σημαντικών συνθετών και ενορχηστρωτών της jazz και της latin jazz μουσικής παράδοσης. Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου.

Με την ευγενική χορηγία του ταξιδιωτικού γραφείου Cosmorama.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: ΤΡΟΜΠΕΤΑ: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος,  ΜΠΑΣΟ: Γιώργος Γεωργιάδης, ΤΥΜΠΑΝΑ: Γιώργος Πολυχρονάκος, ΠΙΑΝΟ – ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ: Δημήτρης Καλαντζής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/08  ΩΡΑ 9.00 μμ
Nothing Holier Than a Dolphin σε σκηνοθεσία Isabella Margara
Ρόζα, το Τραγούδι των Σειρήνων σε σκηνοθεσία Isabella Ragonese
SOLAIA (μόνο με πρόσκληση)

Η Patrizia Rappazzo καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Sguardi Altrove Film Festival και οι σκηνοθέτιδες Isabella Margara & Isabella Ragonese θα είναι παρούσες στην προβολή. Μετά το τέλος των ταινιών και θα ακολουθήσει Q&A. Τη συζήτηση θα διευθύνει η Patrizia Rappazzo.

NOTHING HOLIER THAN A DOLPHIN 

Από την ταινία Nothing Hollier Than A Dolphin.

Ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα όταν δύο ψαράδες σ’ ένα μικρό χωριό της Μεσογείου βρίσκουν ένα δελφίνι να πνίγεται στα δίχτυα τους. Αντλώντας από τη λαϊκή παράδοση της Σάμου αλλά κι από έναν μύθο του Αρκτικού Κύκλου, η Ισαβέλλα Μαργάρα έφτιαξε μια σύγχρονη και πρωτότυπη ταινία που βασίζεται κυρίως στην αφήγηση των ηθοποιών, μ’ έναν τρόπο που το σωματικό θέατρο μπλέκεται με το σινεμά κι ο κόσμος της μυθολογίας μπλέκεται με την πραγματικότητα. Πρόκειται για μια αλληγορία του κύκλου της ζωής, με σαφές περιβαλλοντικό στίγμα αλλά και περαιτέρω προεκτάσεις. Το σενάριο της ταινίας είχε επιλεγεί από έναν από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς οργανισμούς της Μεσογείου, για τη σημασία του στο θέμα της υπεραλίευσης που έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση ή απειλή πολλών θαλάσσιων θηλαστικών.

Σενάριο: Ισαβέλλα Μαργάρα. Έτος παραγωγής: 2022, Διάρκεια: 17′

ΡΟΖΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ

«Η μαχητική Ρόζα τραγουδούσε με την κιθάρα της και κατάφερε περισσότερα από πολλές πολιτικές ομιλίες!» Πρόκειται για τη Σικελή τραγουδίστρια και στιχουργό Rosa Balistreri. Μεγάλωσε σε φτωχογειτονιά της Νάπολης  με έναν  πατέρα που την κακοποιούσε και έφτασε μέχρι την απόπειρα δολοφονίας του άντρα της. Η Rosa Balistreri απεβίωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 1990, σε ηλικία εξήντα πέντε ετών, από εγκεφαλικό που έπαθε πάνω στη σκηνή κατά τη διάρκεια της τελευταίας της συναυλίας. Η γνωστή ηθοποιός Isabella Ragonese κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο παρουσιάζοντας τη ζωή της πιο σπουδαίας Σικελής τραγουδίστριας. Μετατρέπει το ντοκιμαντέρ σε έναν πολυφωνικό διάλογο επιλέγοντας να εξερευνήσει τις ζωές εκείνων που, όπως η Ρόζα, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μια περίπλοκη ζωή, μετατρέποντας τον πόνο τους σε ποίηση της καθημερινότητας! Ολόκληρη η ταινία γυρίζεται στο Παλέρμο και τη Λικάτα.

Σενάριο: Isabella Ragonese. Έτος παραγωγής: 2022, Διάρκεια: 52′

Η Isabella Ragonese.
Η Isabella Ragonese.

ΠΕΜΠΤΗ 31/8 ΩΡΑ 9.00 μμ
TRIBUTE TO MICHEL LEGRAND με το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή
Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Ανδρέα

Σπουδαίος μουσικός δημιουργός, ευφάνταστος ενορχηστρωτής, σημαντικός τζαζ πιανίστας, οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν έναν θρυλικό καλλιτέχνη. Πολυβραβευμένος και επιδραστικός, ο Michel Legrand είναι ένας συνθέτης με ανεξίτηλο αποτύπωμα στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Στην 65χρονη πορεία του έχει ντύσει με τις μουσικές του ταινίες όπως «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» (1964), ενώ έχει διακριθεί με τρία βραβεία Όσκαρ για τις ταινίες «Υπόθεση Τόμας Κράουν» (1969), «Summer of ’42» (1972) και «Yentl» (1984) καθώς και με πέντε βραβεία Grammy. Το κουαρτέτο του Δημήτρη Καλαντζή παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο κινηματογραφικό συνθέτη, τη δεύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος!  Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

ΤΡΟΜΠΕΤΑ: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, ΜΠΑΣΟ: Γιώργος Γεωργιάδης, ΤΥΜΠΑΝΑ: Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης, ΠΙΑΝΟ – ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΕΙΣ: Δημήτρης Καλαντζής

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  ΩΡΑ 9.00 μμ
QUEEN OF THE DEUCE σε σκηνοθεσία Valerie Kontakos
CASA F&K (μόνο με πρόσκληση)

Από το QUEEN OF THE DEUCE

Από την Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα πορνοσινεμά της Times Square τη δεκαετία του ’70, Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης αφηγείται την πολυτάραχη και συναρπαστική ζωή της Τσέλι Γουίλσον. Μια χαρισματική και πρωτοπόρα Ελληνοεβραία από τη Θεσσαλονίκη, η Τσέλι γλίτωσε τελευταία στιγμή από το Ολοκαύτωμα, για να χτίσει τη δική της αυτοκρατορία πάθους, επαναπροσδιορίζοντας τι πάει να πει ελληνική οικογένεια και Αμερικανικό Όνειρο. Με το τσιγάρο κολλημένο στα χείλη και σακούλες του σουπερμάρκετ γεμάτες χαρτονομίσματα στοιβαγμένες στη γωνία, ήταν η αδιαμφισβήτητη κεφαλή της οικογένειας, συγκεντρώνοντας γύρω της μια πληθώρα από καλλιτέχνες, συνεργάτες και χαρτόμουτρα, ενώ οι ερωμένες και τα εγγόνια της συμπλήρωναν συχνά το αλλοπρόσαλλο σκηνικό. Ελάχιστοι όμως γνώριζαν τι είχε περάσει για να φτάσει ως εκεί. Σενάριο: Valerie Kontakos, Δέσποινα Παυλάκη. Έτος παραγωγής: 2022, Διάρκεια: 78′

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ