Πολιτισμος

16ο Φεστιβάλ Cosmopolis και 66 Φεστιβάλ Φιλίππων: Μουσική και τέχνη στην Καβάλα

Συναυλίες, εργαστήρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις κάθε είδους όλο το καλοκαίρι

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16ο Φεστιβάλ Cosmopolis και 66 Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα

16ο Φεστιβάλ Cosmopolis και 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα: Το καλοκαιρινό event για τους λάτρεις της τέχνης.

Τα δύο προγράμματα, τόσο αυτό του Φεστιβάλ Cosmopolis όσο και του Φεστιβάλ Φιλίππων, είναι εντυπωσιακά: περιλαμβάνουν τα πάντα σχεδόν, από κλασσικές μέχρι μοντέρνες παραστάσεις, κλασικές μέχρι πρωτοποριακές συναυλίες, εργαστήρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις κάθε είδους – πραγματικά αν κάποιος βρίσκεται στην Καβάλα το καλοκαίρι, δεν θα προλάβει να βαρεθεί ούτε μια μέρα, κι αν έχει όρεξη, θα τρέχει από το ένα σπουδαίο event στο άλλο.

16ο Φεστιβάλ Cosmopolis και 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα
16ο Φεστιβάλ Cosmopolis και 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα.

Με τα λόγια του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη: «Οι δύο κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί του Δήμου Καβάλας, το Φεστιβάλ Φιλίππων, που μετράει ήδη εξήντα έξι χρόνια ζωής, και το Cosmopolis, με το ανανεωμένο, σύγχρονο πρόγραμμα του, μας χαρίζουν το ρόλο του πρωταγωνιστή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της βόρειας Ελλάδας. Το ποιοτικό αποτύπωμα των δυο Φεστιβάλ προβάλλει την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι συντελεστές τους, αξιοποιώντας ιδέες από το θεατρικό και μουσικό στερέωμα τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Η ύπαρξη τους συμβάλλει και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος της περιοχής μας - αποτελούν διαχρονικά σημείο αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους που κινούνται στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Εξίσου σημαντική είναι και η μεταλαμπάδευση αξιών και προτύπων στη νέα γενιά του τόπου μας, καθώς μέσα από την ενασχόλησή της με το Φεστιβάλ Φιλίππων και το Cosmopolis, έχει τη δυνατότητα να διακρίνει παραμέτρους και στοιχεία, τα οποία θα βελτιώσουν αφενός μεν την αισθητική της, και αφετέρου την επαφή που μπορεί να έχει με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Καβάλας. Ο Πολιτισμός, όπως σε όλη την Ελλάδα, είναι η δική μας βαριά βιομηχανία και είμαστε διατεθειμένοι να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης
Ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης.

16ο Φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα

Από τις 25/7 ως τις 30/8 το Cosmopolis παρουσιάζει συναυλίες, από την Αλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Κωνσταντίνο Αργυρό, τον Ιταλό Undercatt, τον Ισπανό Shall Ocin, τον Έλληνα Jorgio Kioris (δημιουργό του Bloque Festival) την Σοφία Νεοχωρίτου με τους Istambul Ensemble, τους Locomondo και πολλούς άλλους. Η ενότητα Cosmolights περιλαμβάνει τα καλλιτεχνικά εργαστήρια της έκθεσης με μεγάλη συμμετοχή, και στην Παλιά Μουσική η Oceana κάνει ό,τι μπορεί για να «βοηθήσει την κατανόηση της υποθαλάσσιας ζωής». Στο φεστιβάλ παίρνουν μέρος 250 επαγγελματίες και 1000 ερασιτέχνες μουσικοί, 24 σχολεία, 300 μαθητές και περισσότεροι από 150 εθελοντές.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Cosmopolis, Άλκης Ζοπόγλου.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Cosmopolis, Άλκης Ζοπόγλου.

66ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Το Φεστιβάλ Φιλίππων πάλι, έχει ένα πρόγραμμα γεμάτο έργα, κυρίως κλασικά αρχαία (Μήδεια, Εκάβη κλπ) που είτε έχεις δει είτε όχι, τα παρακολουθείς με προσήλωση στο υπέροχο αρχαία θέατρο των Φιλίππων, με διαφορετική σκηνοθεσία και «βαρύ» καστ πολύ καλών ηθοποιών. Κάμποσα μοντέρνα έργα προστίθενται στον κατάλογο, ή και κάποια κλασσικά έργα, με νέα αντιμετώπιση. Το πολύ πετυχημένο, 7ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος φέτος έχει τίτλο «Αφανείς ήρωες» και η νέα διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, το εξηγεί αναλυτικά: «Φέτος το καλοκαίρι, το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων αντλεί την έμπνευσή του και αφιερώνεται στις ιστορίες των Αφανών Ηρώων. Σε αυτούς που ζουν απέναντι. Σε εκείνους που διαφοροποιούνται από τους πρωταγωνιστές, σε όσους συνήθως αποτελούν το πλήθος, στους «ανώνυμους άλλουςΜε θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές performances που φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο γνώριμα σημεία της πόλης, χαράζει ένα νέο χάρτη. Μια ξεχωριστή διαδρομή που αφήνει να ακουστούν οι ιστορίες της πόλης μας. Ζει την τελευταία μέρα του έως τώρα γνωστού κόσμου μαζί με μια ομάδα εφήβων στο 10 ο Δημοτικό σχολείο, δίνει ραντεβού σε αυτούς που «χάθηκαν» στο δασάκι της Παναγούδας, ανακαλύπτειαόρατους νοσοκόμους στη στοά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανεβαίνει σε ένα λάθος λεωφορείο, μπερδεύει κλεμμένες ταυτότητες στην Παλιά Μουσική, σερβίρεται από παιδιά που δουλεύουν σεζόν στην κοίτη της εγκαταλελειμμένης πισίνας του παλιού κολυμβητηρίου για να καταλήξει στο τέλος, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου και να συναντήσει εκεί τις μητέρες των κοριτσιών που δεν ζουν πια ανάμεσά μας».

Η διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ, Εύα Οικονόμου Βαμβακά.
Η διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ, Εύα Οικονόμου Βαμβακά.

Το 66ο Φεστιβάλ Φιλίππων κρατάει ως τον Σεπτέμβριο (ως 10/9) και είναι μοναδική εμπειρία, η κάθε του παράσταση, οπότε αν βρεθείτε στην Καβάλα, φροντίστε να παρακολουθήσετε τουλάχιστον μία (παράσταση). Το τοπίο είναι επιβλητικό, και η συνέχεια του λόγου – το ότι βλέπεις και ακούς λόγια που γράφτηκαν πριν από αιώνες – είναι πάντα συγκινητική… όχι ότι είναι λιγότερο συγκινητική μια σύγχρονη παράσταση, απλώς η συγκίνηση είναι άλλου είδους. Διαλέγετε και παίρνετε, μια και οι επιλογές του καλοκαιριού στην Καβάλα και την γύρω περιοχή όσον αφορά τον πολιτισμό, είναι πάρα πολλές και πάρα πολύ υπέροχες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία
Εφηβεία, η μεγάλη έκρηξη: Ένα (χρήσιμο) βιβλίο για την εφηβεία

Όταν έχεις παιδιά στην εφηβεία, διαβάζεις άρθρα και βιβλία σχετικά με τον πόνο σου με την ελπίδα ότι θα σε βοηθήσουν… και όταν βρίσκεις κάτι πραγματικά βοηθητικό, το συστήνεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY