Πολιτισμος

Onassis Next: Θέλεις να δείξεις έργο σου στη Στέγη το 2024; Η υποβολή αιτήσεων έχει ανοίξει

Το ετήσιο κάλεσμα της Στέγης για προτάσεις θεάτρου, χορού, περφόρμανς, μουσικής, εικαστικών τεχνών και των υβριδικών συνδυασμών τους

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Onassis Next: Open call για νέα πρωτότυπα έργα για το πρόγραμμα του 2024 έως 9 Απριλίου

Ποιες τελετουργίες έχουμε ανάγκη για να επανασυνδεθούμε σήμερα, σε έναν κόσμο ακραίων ταχυτήτων και πολλαπλών κρίσεων.; Τι δρώμενα πρέπει να εφεύρουμε για να μεταμορφωθούμε και να ανακαλύψουμε τις νέες ταυτότητές μας; Ποιοι μπορεί να είναι οι νέοι ορισμοί για το τι είναι θέατρο, χορός, περφόρμανς, κοινή εμπειρία; Πώς μπορεί, τελικά, να μοιάζουν οι επόμενες μορφές συνάντησης θεατών και καλλιτεχνών;

Σε αυτό το άδηλο μέλλον θέλει να ρίξει φως το Onassis Next στη Στέγη και προσκαλεί δημιουργούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, νέα πρωτότυπα έργα για τη διοργάνωση της επόμενης σεζόν

Από το προηγούμενο Open Call Future N.O.W., το καλοκαίρι του 2022, προκρίθηκαν δέκα προτάσεις θεάτρου, χορού και περφόρμανς που έκαναν ή θα κάνουν πρεμιέρα το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο των φεστιβάλ Onassis Dance Days, Future N.O.W και Europe Beyond Access. Τώρα αναζητούνται οι προτάσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του 2024, ανάμεσα στις ήδη προγραμματισμένες μεγάλες παραγωγές και μετακλήσεις από το εξωτερικό που διερευνούν τους όρους της σύγχρονης τελετουργίας στο θέατρο, τον χορό και τη μουσική, της σκληροπυρηνικής κωμωδίας, του ρηξικέλευθου θεάτρου-ντοκουμέντο, της VR, AI και XR εμβυθιστικής εμπειρίας, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτούν τη συζήτηση γύρω από το πώς το τοπικό μπορεί να είναι παγκόσμιο και πώς οι σκηνές μπορούν και πρέπει να λειτουργούν ως βήματα ενός δημόσιου λόγου που επαναφέρει ξανά και ξανά στο προσκήνιο την επιθυμία της συλλογικής μετάβασης και υπέρβασης.

Onassis Next: Οδηγίες για την κατάθεση νέων έργων

Τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 9 Απριλίου 2023 και να είναι πρωτότυπες δημιουργίες και κείμενα, που να μην έχουν παρουσιαστεί ξανά στην Ελλάδα με τη μορφή που υποβάλλονται τώρα στη Στέγη. Κάθε καλλιτέχνης (συγγραφέας, σκηνοθέτης, χορογράφος κλπ) ή καλλιτεχνική ομάδα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μία μόνο πρόταση προς αξιολόγηση. Θα δοθεί προτεραιότητα σε προτάσεις δημιουργών της νεότερης γενιάς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σε έμπειρους δημιουργούς που επιθυμούν να δοκιμάσουν μια νέα καλλιτεχνική προσέγγιση, σε πεδία που δεν έχουν πειραματιστεί έως τώρα, και σε καλλιτέχνες που δεν έχουν παρουσιάσει στο παρελθόν δουλειά τους στη Στέγη.

Η υποβολή πρότασης δεν εγγυάται την ένταξή της στον προγραμματισμό της Στέγης και του Onassis Culture. Η Στέγη δεν υποχρεούται να προβεί σε αιτιολόγηση του σκεπτικού των επιλογών της, αναφορικά με τις προτάσεις που απορρίπτονται.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση πρέπει να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό στο Onassis Directory μέσω του συνδέσμου https://myaccount.onassis.org/login και μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση και να ανεβάσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σταδιακά μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών.

Όλοι οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν μέσω email για την πορεία της πρότασής τους εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων στο Onassis Next Open Call.

Onassis Next: Τα κριτήρια επιλογής των έργων

Η αυθεντικότητα της πρότασης, το ειδικό βάρος του περιεχομένου της, η ποιότητα και η πληρότητα της, η καινοτομία σε επίπεδο καλλιτεχνικού σκεπτικού και ανθρώπινου δυναμικού.

Η δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης, όπως προκύπτει από τη συνέπεια περιεχομένου και προτεινόμενου budget, τις παραγωγικές και τεχνικές ανάγκες, καθώς και από τους συντελεστές. Τέλος, η δυνατότητα εξωστρέφειας παραμένει σταθερό ζητούμενο για όλες τις παραγωγές της Στέγης.

Με αυτή τη λογική, αναζητούνται πρωτότυπες δημιουργίες που να μπορούν να παρασταθούν εξίσου στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό: πρότζεκτ που σε επίπεδο συντελεστών, ύφους, περιεχομένου, σκηνογραφικών, παραγωγικών και τεχνικών προδιαγραφών να μπορούν, μετά την πρεμιέρα τους στην Αθήνα, να ταξιδέψουν και να παρουσιαστούν σε διεθνή φεστιβάλ και πολιτιστικά κέντρα.

Τα ανωτέρω κριτήρια θα ληφθούν υπόψη από την επιμελητική ομάδα του Οnassis Culture, η οποία ωστόσο θα επιλέξει τους επιτυχόντες κατά την απόλυτη ελεύθερη κρίση της.

Η επιμελητική ομάδα διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει συνάντηση διά ζώσης ή μέσω zoom με τους δημιουργούς και τους παραγωγούς των επικρατέστερων προτάσεων, με σκοπό την καλύτερη δυνατότητα αξιολόγησης.

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, δεν προβλέπεται διαδικασία επανεξέτασης των αιτήσεων και δεν θα γίνονται δεκτές ενστάσεις. 

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.onassis.org/el/open-calls/onassis-next-open-call-2024?preview=eyJpZCI6NzE1Njd9:1pbeCp:uOBPhZSltg8B3jUKVLizwg1FwPa8XRSJqf2cpmt-oWA