Πολιτισμος

Θεαματική αύξηση θέσεων εργασίας στον Πολιτισμό - 4η σε άνοδο μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. η Ελλάδα

Εντυπωσιακά τα στοιχεία της Eurostat για την τριετία 2019 - 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αισιόδοξα τα νέα για την πολιτιστική απασχόληση στην Ελλάδα: Αυξήθηκε κατά 17%, παρά την πανδημία - Το σχόλιο του Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Στους πρωταθλητές αύξησης εργαζομένων στον Πολιτισμό η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat © Unsplash

Αισιόδοξα τα νέα για την πολιτιστική απασχόληση στην Ελλάδα: Αυξήθηκε κατά 17%, παρά την πανδημία - Το σχόλιο του Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Στην τέταρτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την αύξηση των απασχολούμενων στον τομέα του Πολιτισμού από το 2019 ως και το 2021, δείχνει έρευνα της Eurostat.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, στην τριετία 2019 με 2021, ακριβώς δηλαδή την περίοδο που η πανδημία σάρωσε τον Πολιτισμό και τους φορείς του, η Ελλάδα ήταν στην κορυφαία τετράδα των χωρών της Ε.Ε. ως προς την αύξηση των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα.

Πρώτη χώρα με μεγαλύτερη αύξηση (13,4) είναι η Λετονία, δεύτερη η Γαλλία (13,1%), Τρίτη η Πορτογαλία (12.1%) και αμέσως μετά η Ελλάδα με 11,6%. Συνολικά ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού μειώθηκε σε 13 χώρες της ΕΕ και αυξήθηκε σε 14.

Σύμφωνα πάντα με την μελέτη της Eurostat, μεταξύ 2019 και 2021 στην Ελλάδα, η απασχόληση στον κλάδο αυξήθηκε κατά 15.000 άτομα και ανήλθε το 2021 σε 144.000 άτομα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι διακυμάνσεις που δημιουργήθηκαν μέχρι να φτάσουμε στον τελικό αριθμό.

Ειδικότερα, βλέπουμε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών όπου το 2021 ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε σε σχέση όχι μόνο με το 2020 οπότε ο χώρος ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά από την πανδημία, αλλά αναπτύχθηκε ακόμα και σε σχέση με το 2019 (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Σλοβακία, Ολλανδία).

«Τα αισιόδοξα νέα για την πολιτιστική απασχόληση στην Ελλάδα, αντανακλούν, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, όσο και τη σοβαρή επένδυση της κυβέρνησης στον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο, τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας, όσο και στη συνέχεια» λέει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού στο ΑΠΕ.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και στους εργαζόμενους του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με θετικές πολιτικές που θωρακίζουν την εργασία, δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και αναπτυξιακές προοπτικές για τον κλάδο, όπως το πρόσφατο παράδειγμα του τέλους επιτηδεύματος: Ο πολιτιστικός και δημιουργικός κλάδος είναι ο πρώτος κλάδος της οικονομίας στον οποίο προχωρήσαμε σε μείωση κατά 38% του τέλους, για όσους επαγγελματίες έχουν ήδη ανοιχτά βιβλία, και μηδενισμό για όσους είχαν βιβλία αλλά τα έκλεισαν μέσα στην κρίση».

Σημειώνεται επίσης, ότι στην Ελλάδα το 2021, το 39% των εργαζομένων του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου ήταν αυτοαπασχολούμενοι. Συνολικά το 2021 στην Ε.Ε. καταγράφηκαν 1,6 εκατομμύρια καλλιτέχνες και συγγραφείς καλύπτοντας συνολικά το 22% των εργαζομένων στον κλάδο του πολιτισμού. Το 46% είναι αυτοαπασχολούμενοι, με τη Γερμανία να έχει πέντε φορές μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων από ό,τι στην υπόλοιπη οικονομία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ