Πολιτισμος

Επιλογές 495

Προσοχή... άνθρωπος

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 495
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυρίες και κύριοι, ένα νέο απόκτημα μπορείτε να θαυμάσετε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τον «Κοινό Αστικό Άνθρωπο». Πλησιάστε,

δεν δαγκώνει…

Άραγε η καθημερινότητά μας μοιάζει με αυτή των ζώων που φιλοξενούνται σε πάρκα; Τι σχέση έχει η ζωή μας με τη βιολογική μας ύπαρξη; Το project-in-progress της Θεανώς Μεταξά, μια 5ωρη performance, κρύβει από πίσω μια… μεταφορά. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μπορεί να ειδωθεί σαν μια αστική γειτονιά/πόλη. Έτσι πήρε τη θέση του εκεί ο «Κοινός Αστικός Άνθρωπος». «Ο χώρος που κινούνται τα ζώα σ’ ένα πάρκο» λέει η Θεανώ στην A.V., «μετατρέπει τη συμπεριφορά τους σε σχέση με αυτή που έχουν στο φυσικό περιβάλλον. Σε μια αντιπαραβολή με τα γειτονικά ζώα οι επισκέπτες θα δουν τη ζωή του Κοινού Αστικού Ανθρώπου και πώς οι ώρες που εργάζεται, κοιμάται, τρώει τον επηρεάζουν, πώς διαλέγει να επικοινωνεί με τους άλλους, πώς κινείται στο χώρο του. Οι συνθήκες της ζωής στην πόλη μάς αλλάζουν και μας βγάζουν από τη φυσική μας κατάσταση/θέση».

Ένα χρόνο παρακολούθησε, μέσω internet, μαθήματα ζωολογίας, παρατήρησε τις συμπεριφορές των ζώων, «όχι όμως με σκοπό να βρω τις αντιστοιχίες με τον άνθρωπο. Αξίζει να σκεφτούμε πως πλέον στα πάρκα τα περισσότερα ζώα έρχονται ήδη από ζώα που ζουν μέσα σ’ αυτά». Στους επισκέπτες θα δίνεται ένα φυλλάδιο με την προτεινόμενη διαδρομή –από τον Λύγκα της Ερήμου στον Καπουτσίνο Λοφιοφόρο, τον Χερσαίο Βόα Μαδαγασκάρης και τον Λεμούριο Κάττα… πριν καταλήξουν στον… Κοινό Άνθρωπο (άραγε είδος προς εξαφάνιση;) Αναμφίβολα πρωτότυπη σύλληψη.

image

14/9 (14.00-19.00). Παίζουν: Ευ. Θέου, Ε. Βεργέτη, Μ. Καραζήση, Ρ. Μανδηλάρη κ.ά. Είσοδος με το εισιτήριο του Αττικού Πάρκου.

Για να καταχωριθείτε στους οδηγούς της A.V., στείλτε δελτίαΤύπου 2 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Χαρ. Τρικούπη 22, 10679 Αθήνα ή στο fax 210 3617310 ή στο agenda@athensvoice.gr