Πολιτισμος

Η Γερμανία επέστρεψε στη Ναμίμπια αντικείμενα που είχαν κλαπεί τον 19ο αιώνα (βίντεο)

Τι περιλαμβάνει η συλλογή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
namimbia-artifacts.jpg

Στη Ναμίμπια επέστρεψε η Γερμανία 23 πολιτιστικά αντικείμενα, τα οποία είχαν κλαπεί από την πρώην αποικία τον 19ο αιώνα.

Η Γερμανία επέστρεψε σήμερα Δευτέρα (30/5) στη Ναμίμπια 23 αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας, υπό τη μορφή δανείου στο Εθνικό Μουσείο του Βίντχουκ.

«Όλα τα αντικείμενα είχαν συλλεχθεί κατά την αποικιοκρατική περίοδο από διάφορες κοινότητες» της Ναμίμπιας, κυρίως κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ανέφερε η πρόεδρος της ένωσης Μουσείων της Ναμίμπιας, Χίλμα Καουτοντόκουα, στην επίσημη τελετή που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα της χώρας.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται ένα αγγείο με τρεις κεφαλές, μια κούκλα που φορά παραδοσιακή ενδυμασία, κοσμήματα και δόρατα. Τα αντικείμενα επιλέχθηκαν από ειδικούς της Ναμίμπιας λόγω της ιστορικής, πολιτιστικής και αισθητικής αξίας τους. Θα εκτεθούν στο μουσείο ώστε να μπορούν όλοι να τα δουν.

«Τα αντικείμενα αυτά θα μείνουν στη Ναμίμπια» διαβεβαίωσε ο Χέρμαν Πάρτσινγκερ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πρωσικής Κληρονομιάς που έχει υπό την αιγίδα του τα μουσεία του Βερολίνου, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις όσων έλεγαν ότι πρόκειται για «δάνειο» και όχι για κανονική επιστροφή της συλλογής στην πρώην αποικία της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 η Γαλλία επέστρεψε τα Χάλκινα 16ου και 17ου αιώνα του Μπενίν, τα οποία είχαν κλέψει Γάλλοι στρατιώτες στα τέλη του 19ου αιώνα.

23 Artefacts repatriated to Namibia from German museum for research purposes - nbc

Η γερμανική αποικιοκρατία και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά της Αφρικής

Εκατοντάδες αντικείμενα από τη νότια Αφρική παραμένουν ακόμη σε γερμανικές συλλογές. Το Εθνολογικό Μουσείο του Βερολίνου συζητά εδώ και τρία χρόνια με τη Ναμίμπια την τύχη των αντικειμένων αυτών, στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε η Γερμανία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την πρώην αποικία της. Οι γερμανικές αποικίες δεν ήταν τόσο εκτεταμένες όσο εκείνες της Γαλλίας και της Βρετανίας, περιλάμβαναν όμως περιοχές πολλών αφρικανικών χωρών, όπως της σημερινής Ναμίμπιας, του Καμερούν και του Τόγκο.

Το 2021 το Βερολίνο αναγνώρισε επισήμως ότι διέπραξε γενοκτονία στη Ναμίμπια. Οι Γερμανοί άποικοι σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς Χερέρο και Νάμα μεταξύ 1904-8. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι αυτή η σφαγή ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Η Γερμανία επέστρεψε στη Ναμίμπια κρανία και άλλα ανθρώπινα λείψανα που είχαν σταλεί τότε στο Βερολίνο για να «μελετηθούν» αλλά μέχρι και σήμερα οι δύο χώρες δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την καταβολή αποζημιώσεων.

Η επιστροφή από τη Γερμανία των αρχαίων αντικειμένων που είχαν κλαπεί από τη Ναμίμπια, έρχεται σε μια χρονική περίοδο που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ