Πολιτισμος

Είναι ο «Δεσμώτης του Ιλίγγου» η καλύτερη ταινία όλων των εποχών;

Το πιο περίπλοκο τεχνικά και καλλιτεχνικά ψυχολογικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι Να Δω Σήμερα: “Vertigo” του Άλφρεντ Χίτσκοκ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας

Το αποκαλούν πλειστάκις το αριστούργημα ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου. Θεωρείται ευρέως ένα από τα καλύτερα φιλμ που έχουν γίνει ποτέ και το 2012 ξεπέρασε τον «Πολίτη Κέιν», στην ψηφοφορία των κριτικών του αναγνωρισμένου βρετανικού κινηματογραφικού περιοδικού Sight and Sound, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Σαν σήμερα, 9 Μαΐου του 1958, κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Σαν Φρανσίσκο, ίσως το πιο περίπλοκο τεχνικά και καλλιτεχνικά ψυχολογικό θρίλερ στο σινεμά. Σήμερα βλέπουμε την ταινία «Δεσμώτης του Ιλίγγου», του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Ο Σκότι (Τζέιμς Στιούαρτ) είναι ένας ντετέκτιβ, ο οποίος έχει παραιτηθεί από την αστυνομία λόγω του φόβου που έχει για τα ύψη, προσλαμβάνεται από τον Γκάβιν (Τομ Χέλμορ) για να παρακολουθήσει τη γυναίκα του Μάντλιν (Κιμ Νόβακ), καθώς θεωρεί πως συμπεριφέρεται αφύσικα.

Για πολλούς η καλύτερη ταινία του Χίτσκοκ, σίγουρα πάντως μέσα στην καλύτερη τριάδα. Όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το στυλ ενός από τους πια αναγνωρίσιμους σκηνοθέτες, είναι εκεί. Η ξανθιά, απόμακρη και σαγηνευτική πρωταγωνίστρια, ο ερευνητής πρωταγωνιστής που πέφτει θύμα της παγωμένης μα αδιαφιλονίκητης ομορφιάς της, ο οποίος έχει κάποιο φυσικό ή ψυχολογικό εμπόδιο, η τιμωρία, ο εξευτελισμός ή ακόμη και ο θάνατος της γυναίκας-σύμβολο, που διατρέχει όλη τη φιλμογραφία του μετρ του σασπένς. Είναι αδύνατο να μπερδέψει κανείς το οπτικό στιλ του Χίτσκοκ με κανέναν άλλο. Στην πιο δημοφιλή σκηνή σε όλο τον Χίτσκοκ (εντάξει, υπάρχει και η σκηνή της ντουζιέρας στο «Ψυχώ») ζουμάρει τον φακό καθώς κινεί την κάμερα προς τα πίσω, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο του πύργου, δημιουργώντας το γνωστό εφέ του ιλίγγου. Δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Η ταινία «Δεσμώτης του Ιλίγγου» είναι διαθέσιμη στα Apple TV+ και Google Play Movies.

Δεσμώτης του Ιλίγγου (Vertigo)

Η.Π.Α., 1958, Έγχρωμη

Μυστηρίου, Ρομαντική, Θρίλερ, 128’

Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ

Σενάριο: Άλεκ Κόπελ, Σάμιουελ Α. Τέιλορ, Πιερ Μπόιλο (μυθιστόρημα)

Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Τομ Χέλμορ