- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Φραν Λίμποβιτς απόψε στη Στέγη
Η Νεοϋορκέζα συγγραφέας γοήτευσε το κοινό στο όριο του φλερτ
Τι Να Δω Σήμερα: «Fran Lebowitz – Μια συζήτηση με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου» - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει το θέαμα της ημέρας.
Μετά από σημαντική ταλαιπωρία και ατέλειωτη αναμονή στην ανορθόδοξή ουρά που έχει δημιουργηθεί χθες βράδυ μεταξύ ισογείου, πρώτου και δεύτερου ορόφου της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, φθάνει η σειρά μου μπροστά σε ένα μικρό γραφείο, όπου βρίσκεται καθισμένη και μικροσκοπική, η Φραν Λίμποβιτς. Φοράει δερμάτινες μπότες, μπλουτζίν με γυρισμένα ρεβέρ και φυσικά σκούρο μπλέιζερ. Οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης της δίνουν με τη σειρά βιβλία να υπογράψει και της διαβάζουν ελληνικά ονόματα με λατινικούς χαρακτήρες. Εκείνη γράφει τις αφιερώσεις. «Ήσασταν ασταμάτητη εκεί μέσα», της λέω μέσα από τη μάσκα μου. «Κανείς δεν προσπάθησε να με σταματήσει», μου απαντάει σε λιγότερο από ένα μιλισεκόντ. «Ευτυχώς για εμάς», προσπαθώ να συμβαδίσω. Εκείνη γελάει και ρωτάει την ορθογραφία του ονόματός μου. «Δεν χρειάζεται να το γράψετε ολόκληρο», την βοηθάω. «Μα επιμένω», επιμένει και σηκώνει το χαμογελαστό βλέμμα της καθώς σκαλίζει μια μικρή ζωγραφιά στη δεύτερη σελίδα του βιβλίου της «The Fran Lebowitz Reader», πάνω από το όνομά μου, ακέραιο.
Πριν λίγο έχει μόλις ολοκληρώσει την πρώτη της εμφάνιση-συζήτηση με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση. Μια 45λεπτη περίπου συνομιλία επί προγραμματισμένων όπως φάνηκε ερωτήσεων, αλλά και ένα απολαυστικό μέρος ερωτήσεων και απαντήσεων με το κοινό, εκεί που βρισκόταν και το ζουμί, αν μου επιτρέπετε. Ασυμβίβαστη, αστείρευτη, απροσποίητη, χειμαρρώδης και αληθινά αστεία, με πλήρη αντίληψη πως η δημοτικότητά της στην Ελλάδα και στην άκρη του κόσμου προήλθε από την σειρά του φίλου της Μάρτιν Σκορσέζε και το Netflix φυσικά, «Pretend it’s a City». Περνά από σκέψη σε σκέψη με φρενήρη ρυθμό, προκαλώντας το κοινό να συμβαδίσει και παρασύροντάς το σε έναν αβυσσαλέο χορό με το μυαλό της, με παρτενέρ την καθαρή σαν το κρύσταλλο σκέψη της και τον εξαιρετικά δομημένο λόγο της.
Η μοναδική Φραν Λίμποβιτς γοήτευσε το κοινό στο όριο του φλερτ, ένα κοινό που για πρώτη φορά στα άπειρα Q&A’s που έχουμε όλοι παρακολουθήσει, έκανε εύστοχες ερωτήσεις και οι όποιες στιγμές αμηχανίας δεν ήρθαν ούτε από αυτό, ούτε φυσικά από την ζεστή και ταυτόχρονα κουλ Φραν. Μια όαση πνευματώδους χιούμορ και καυστικού σχολιασμού, ανέφερε για την πτήση της πως τελικά το καλύτερο όταν πετάς είναι να σε αναγνωρίσει η αεροσυνοδός αλλά όχι ο τύπος που κάθεται δίπλα σου, πως πριν τον Ρόναλντ Ρήγκαν κανείς στην Αμερική δεν σκεφτόταν πως ο Πρόεδρος μπορεί να είναι ηλίθιος, πως όλα τα τασάκια του κόσμου πρέπει να είναι μαζεμένα στην Αθήνα, πως αν οι άνδρες κυοφορούσαν τότε η άμβλωση θα ήταν νόμιμη σε όλο τον κόσμο, πως η Νέα Υόρκη αλλάζει συνεχώς και πως υπάρχουν δισεκατομμύρια Νέες Υόρκες στην διάρκεια μιας ζωής και πως σε μια πόλη οι τουρίστες καταστρέφουν τον πολιτισμό ενώ οι μετανάστες τον δημιουργούν. Μην φοβάστε για spoilers, τέτοιες εμφανίσεις είναι σπάνια ίδιες η μία με την άλλη. Για τους τυχερούς που έχουν εξασφαλίσει ένα εισιτήριο για απόψε στη Στέγη, καλή απόλαυση. Για όσους δεν πρόλαβαν, η συζήτησή θα μεταδοθεί σε live streaming.
Η συζήτηση είναι διαθέσιμη σε live streaming στις 20.30 στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με μουσική υπόκρουση Led Zeppelin και πρωταγωνιστές τον Ντάνιελ Κρεγκ και τη Μέριλ Στριπ
Η ανάρτηση της εταιρείας παραγωγής
Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αποκάλυψε ότι αποσύρθηκε στην έρημο με ένα βιβλίο γεμάτο αρνητικές κριτικές για τον ίδιο και τις ταινίες του
Συμμετοχικό datathon στον Αρτεμώνα για τη δημιουργία του νέου Μουσείου Κεραμικής
Θεσσαλονίκη και ντουνιά, ξύπνα: Οι M.A.t.E. κυκλοφόρησαν το απόλυτο άλμπουμ
Η κωμικός και συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τη ζωή πίσω από τα viral
Ποιες ταινίες θα προβληθούν
Η θρυλική «Λωξάντρα» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών
Σημαντική διεθνής διάκριση από το Tripadvisor βάσει των θετικών κριτικών των επισκεπτών
Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη δέσμευση της συγγραφέα να δωρίσει τα έσοδα από τα βιβλία της στην οργάνωση Palestine Action
Ένα έργο για τη μνήμη που καλπάζει ερήμην. Τη μνήμη που ξεδιπλώνει αναμνήσεις, που όμως δεν είναι αληθινές, αλλά επινοημένες ιστορίες.
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Ο ιδρυτής του σωματείου Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία μιλάει στην ATHENS VOICE
Πέντε μεγάλου και δύο μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές διεκδικούν υποψηφιότητα
Οι αίθουσες του μουσείου μετατρέπονται σε ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης και μεταμόρφωσης.
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Όχι το θαλάσσιο φιλμ τρόμου που περιμένει κανείς να δει
Άψογες ερμηνείες, σε ένα φιλμ που κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις χάρη στην ψυχραιμία και τον μινιμαλισμό με τα οποία χτίζει τη δραματουργία του.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.