Πολιτισμος

Χιλιάδες Ρώσοι καλλιτέχνες λένε όχι στον πόλεμο

Πάνω από 17.000 Ρώσοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή ενάντια στον πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαρτυρία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Στιγμιότυπο από εκδήλωση στην Πολωνία ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία © Bohdan Bobrowki από το Flickr

Πόλεμος στην Ουκρανία: ανοιχτή επιστολή ενάντια στον πόλεμο από Ρώσους καλλιτέχνες

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλιμακώνεται, αυξάνονται οι τοποθετήσεις καλλιτεχνών ενάντια στον πόλεμο. Σύμφωνα με το Hyperallergic, πάνω από 17.000 Ρώσοι επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή μέσα από την οποία δηλώνουν την αντίθεσή τους στη σύρραξη.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια τρομερή τραγωδία τόσο για τους Ουκρανούς όσο και για τους Ρώσους», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στα ρωσικά. «Φέρνει μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, απειλεί την οικονομία και την ασφάλειά μας και θα οδηγήσει τη χώρα μας σε πλήρη διεθνή απομόνωση. Ταυτόχρονα, είναι εντελώς άσκοπος –οποιαδήποτε επιβολή της ειρήνης μέσω της βίας είναι παράλογη».

Σύμφωνα με το Hyperallergic, η συγκεκριμένη επιστολή δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο διαδικτυακό περιοδικό κριτικής τέχνης Spectate και αναδημοσιεύθηκε και από άλλα ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα προβλέποντας τον αρνητικό αντίκτυπο του πολέμου για την καλλιτεχνική κοινότητα.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό και τις τέχνες», σημειώνουν σχετικά. «Η ενασχόληση με τον πολιτισμό και τις τέχνες θα είναι σχεδόν αδύνατη υπό αυτές τις συνθήκες».

Οι ακυρώσεις παραστάσεων και συνεργασιών είναι ήδη γεγονός. Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης έχει ανακοινώσει ότι διακόπτει τις σχέσεις της με καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ακύρωσε τις καλοκαιρινές παραστάσεις του Μπαλέτου Μπολσόι, η Eurovision απέκλεισε τη Ρωσία από τον φετινό διαγωνισμό, ενώ η Disney, η Sony και η Warner έχουν αναστείλει τις προγραμματιζόμενες πρεμιέρες ταινιών τους στη Ρωσία. Καλλιτέχνες που θεωρούνται υποστηρικτές του Πούτιν έχουν απολυθεί από τους οργανισμούς όπου εργάζονταν εκτός Ρωσίας, με την Φιλαρμονική του Μονάχου να βάζει τέλος στη συνεργασία της με τον αρχιμουσικό Βαλέρι Γκεργκίεφ και τις Κρατικές Όπερες της Βαυαρίας και της Ζυρίχης να ακυρώνουν τις εμφανίσεις της διάσημης σοπράνο Άννας Νετρέμπκο.

Αντίστοιχες κινήσεις δεν λείπουν και εντός Ρωσίας. Οι καλλιτέχνες Κιρίλ Σαβτσένκοφ και Αλεξάνδρα Σουκάρεβα και ο επιμελητής Ραϊμούντας Μαλασάουσκας απέσυραν την συμμετοχή τους από την Μπιενάλε της Βενετίας και το Ρωσικό Περίπτερο στην μεγάλη εικαστική διοργάνωση θα παραμείνει κλειστό. Το γνωστό μουσείο σύγχρονης τέχνης Garage στη Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι αναστέλλει τις εργασίες του σχετικά με εκθέσεις «μέχρι να σταματήσει η ανθρώπινη και πολιτική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία», όπως αναφέρεται στο σχετικό μήνυμά του. Ο Ισλανδός διάσημος καλλιτέχνης Ράγκναρ Κγιάρτανσον έκλεισε την έκθεσή του στο μουσείο GES-2, ενώ ο Ολλανδός εικαστικός Constant Dullaart απέσυρε έργο του που παρουσιαζόταν σε έκθεση στην Νέα Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα.

Τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλλει σημαίνουσες φιγούρες της ρωσικής πολιτιστικής σκηνής, όπως η διευθύντρια του Κέντρου Μέγιερχολντ, Έλενα Κοβάλσκαγια, και ο Λοράντ Ιλέρ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου Στανισλάφσκι, ενώ Ρώσοι γνωστοί καλλιτέχνες έχουν ακυρώσει προσεχείς τους εμφανίσεις. Συγκεκριμένα ο αρχιμουσικός Semyon Bychkov ακύρωσε τις συναυλίες του με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ρωσίας και ο γνωστός Ρώσος ράπερ Oxxymiron έξι sold-out συναυλίες του.

«Αυτή τη στιγμή ανησυχούμε πρωτίστως για τη μοίρα των Ουκρανών - τη ζωή και την ασφάλειά τους», συνεχίζουν στην επιστολή τους οι Ρώσοι καλλιτέχνες, οι οποίοι απαίτησαν την «άμεση διακοπή κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας» και την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ